Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je rok 1945. Přestože druhá světová válka směřuje ke konci, druhý pluk polské armády musí bojovat na německém teritoriu. Všeobecná atmosféra vítězství je tlumená hlukem výstřelů, nemajících už větší smysl. Ve filmu pozorujeme konflikt různých postav. Na jedné straně je vesničan, pro kterého válka už dávno ztratila jakýkoli význam a chce se vrátit domů (v této roli se poprvé na plátně objevuje Franciszek Pieczka). Na druhé straně vidíme plukovníka toužícího po slávě. Mezi nimi se nachází prokurátor, který se snaží zachránit armádu před demoralizací a vnitřními problémy pluku. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (3)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Film bol natočený podľa rovnomenného románu poľského spisovateľa Józefa Henryk Cukiera (Józef Hen). Dej filmu sa odohráva v dňoch 16. až 19. apríla 1945, kedy 10. divízia 2. poľskej armády mala prekročiť rieku Lužickú Nisu a rozvinúť útok v smere na Drážďany. Súčasťou 10. divízie bol aj pluk podplukovníka Czaprana. Oddaného veliteľa poľskej armády, ktorý chce viesť svojich vojakov do riskantného útoku. Nastáva spor s jeho zástupcom práporčíkom Szumiborom, ktorý žiada ukončenie všetkých operácii. Výsledok vojny je už nezvratný a chuť vojakov bojovať už nie je žiadna. Na návrat domov sa teší aj vojak Anklewicz a následne nesplní rozkaz. Tu vstupuje do deja hlavný hrdina filmu divízny prokurátor kapitán Hyrny, ale zabrániť ďalšiemu krviprelievaniu je veľmi ťažké. Za nesplnenie rozkazu je trest smrti. A tak sa začína rozohrávať na pozadí historického pozadia názorový stret rozdielnych ľudských postáv. Psychologický vypäté vášne nám vytvárajú neobyčajnú diskusiu na tému zmysluplnosti vojnového hrdinstva (veliteľ pluku a jeho nenaplnené ambície) a zbytočnej smrti (poprava vojaka za nesplnenie rozkazu v boji). Ale vojna sa nestará o ľudské pocity, česť a odvaha vojaka sú najvyššie méty, ale nie každý môže byť a je vojakom, ktorý bude robiť hrdinské skutky. Nakoniec hrdinstvo podplukovníka sa končí smrťou, rovnako ako aj vojaka zradcu. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Morálnych dilemat sa počas dlhej vojny objaví nezrátateľne a keď sa vojna chýli ku koncu, tak vás napadne, či ešte posielať vojakov na samovražedné misie. Poznáte to, jeden je za, druhý proti, nasledujú konflikty muž proti mužovi. Stálo tých 26 životov navyše, číslo tak malé v porovnaní s celkovými stratami, za úspech v akcii vo vyhratej vojne? K tomu milostná linka, súdne trenice ohľadom obvinenia zo zbabelstva, alebo oplakávanie smrti kamarátov. Všetko ale podané umom Poľskej filmovej školy, čiže s puncom silného humanizmu a bez pátosu. Chyby by sa našli, riešiť zbytočnú smrť kamaráta a zabiť pritom nepriateľského vojaka, tiež zbytočne, už morálne dilemy nevyvoláva. ()

Galéria (11)

Reklama

Reklama