Reklama

Reklama

Sokoliar Tomáš

  • Česko Král sokolů (viac)
TV spot

Obsahy(1)

Film nakrútený na motívy románu J. C. Hronského rozpráva dobrodružný príbeh chlapca, ktorý miloval slobodu a sokola, ktorý mu ju pomohol získať. Tomáš vyrastá v horách, pozná každé ich tajomstvo a má schopnosť rozumieť reči zvierat a vtákov. Jeho život plynie pokojne až do chvíle, keď je jeho otec nešťastnou náhodou udupaný koňmi. Dedko Metodej ide spolu s Tomášom na hrad, aby získali prácu. Tomáš sa tak ocitá v celkom novom prostredí, vo svete bohatstva, kde platia iné pravidlá. Navyše sa zapletie do intrigy, ktorú zosnoval Iver proti svojmu rivalovi, starému panskému sokoliarovi Vaganovi. Tomáš, ktorý sa kvôli Iverovi stáva štvancom, na úteku stretáva práve Vagana. Zblížia sa spolu a Vagan si uvedomí, že tento chlapec so zvláštnymi schopnosťami bude jeho dôstojným nástupcom.   Dobrodružný príbeh chlapca, ktorý miloval slobodu a sokola, ktorý mu ju pomohol získať, nakrútil legendárny český režisér Václav Vorlíček na motívy klasika slovenskej literatúry Jozefa Cígera - Hronského. (STV)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (155)

Radek99 

všetky recenzie používateľa

Velká středoevropská (úplně se mi chce napsat vysegrádská) koprodukce je ukázkovou promarněnou příležitostí a nenaplněním vysokých ambicí, které tento projekt jistě ve stádiu zrodu měl. Celkem slušná literární předloha, velmi renovovaný režisér, vysoký rozpočet, herecké hvězdy...a výsledkem je sterilní a fádní pohádka, která za srdce tedy skutečně nechytne... Režie silně kulhá, příběh je plný klišé, herci jsou tak nevýrazní (nostalgicky vzpomínám na éru Menšíkovy nezkrotné vitality či třeba nonšalantního Sovákova kralování...). A nejotřesnějším faktorem je ten příšerný dabing skoro poloviny všech postav... Smutné pokoukání... ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ďalší z takmer až zúfalých pokusov o nadviazanie na zlatú dobu československej rozprávky. Či už pôvodnej, alebo koprodukčnej. Tentokrát to nevyšlo, ani ako koprodukcia hneď štyroch národov s bohatou klasickou filmovou tvorbou. Plus ďalším, čisto subjektívnym problémom je účasť Juraja Kukuru, ktorého, eufemisticky povedané, nemám príliš v láske. Kedy sa už takýchto márnych pokusov o vydarenú rozprávku vzdáme, keď je toľko dôkazov o tom, že to proste nejde? ()

Reklama

Anduril 

všetky recenzie používateľa

Rozprávka s pekným námetom a potencionálom (Taký náš pán zverov). Ani jedno však nebolo využité na 100%. Herecké výkony iba priemerné, príbeh zdĺhavý... Keby som ju nepozeral s dobrou partiou, tak by som sa asi riadne nudil. Bavili ma však zábery na peknú prírodu a hlášky hlavného hrdinu. Podľa mňa na hlavného hrdinu z rozprávky bol riadne drzý a nevďačný. Mladých baviť určite nebude... Jednu hviezdu dávam ako bonus za našu, stredoeurópsku réžiu a obsadenie. ()

Košoun 

všetky recenzie používateľa

Pohádka, která neurazí, ani nenadchne. Důkazem toho je i fakt, že jsem zabedněně tvrdil, že jsem jí neviděl a pak jdu sem zohodnotit... a jsou tu průměrné 3*. A předpokládám, že až příští rok zase náhodou Krále sokolů uvidím, nebudu si ho vůbec pamatovat. Průměr. Jediný, kdo mě zaujal z herců byl Braňo Holiček. ()

Torgal 

všetky recenzie používateľa

Na naše (a tým myslím aj české) pomery skvelá výprava - málokedy vidím v tunajších filmoch uveriteľne pôsobiace stredoveké mestečko. Ďalšie plus sú cvičené zvieratá (samozrejme sokoly, kone a psy, ale aj kuna a malý maco) a dobre obsadené postavy. Hlavne predstaviteľ hlavnej postavy je sympaťák s tou správnou chlapčenskou drzosťou. Potešil ma aj Kukurov vladár, ktorý nie je typický rozprávkový trtko, ale rázny vodca. Celé zasadenie má vlastne od rozprávok celkom ďaleko, lebo tomuto svetu takmer úplne chýba ich naivita a čiernobielosť (hoci v Langmajerovom zlosynovi nie je ani štipka cti). Škoda, že príbeh - ktorý je inak celkom slušný - je rozprávaný takým kodrcavým a málo zaujímavým spôsobom s mizerným tempom. Kvôli tomu nemôžem ísť s hodnotením vyššie, hoci by som aj rád. 7-/10 ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (19)

  • Exteriéry sa natáčali na rôznych slovenských lokalitách ako Krásna Hôrka, Orava, Súľov, Turiec, Vysoké Tatry. (Smok)
  • Film sa natáčal na Oravskom hrade v obci Oravský Podzámok. (ash99)
  • Na koprodukcii filmu sa podieľali Česká televize Praha, z Poľská spoločnosť OKO FILM STUDIO Warszawa, francúzska spoločnosť Jeck Film Paris a nemecká spoločnosť sFs Schwarzwald – Film Bad Wildbad. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama