Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová bitva Olivera Stonea se odehrává na Wall Streetu, v místě, kde se obchoduje za odměnu a vynaloženou sílu. Na jedné straně jsou tu bezohlední milionáři, na straně druhé přehnaně iniciativní nováčci. Dva muži obchodují se svými ženami, rodinami a zároveň proti přesile finančního světa. (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (502)

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Pro me naprosto nezajimave tema zpracoval Oliver Stone na vybornou. Obchodovani na burze je aspon pro me desna nuda, ale Stone z filmu udelal napinavou skoro az kriminalku. Prvni hodina filmu je v podstate jedna dlouha jizda, kdy tempo ani na moment nepolevi, pak se sice film krapet vic rozkeca, ale za nakejch dvacet minut uz zase jede ve velkym. Jedina vytka je snad na dve hlavni postavy, urcite sel jejich konec propracovat jeste vic, zvlast u Sheena by bylo fajn sledovat, jak ztraci svoje postaveni a postupne prichazi o kolegy a pratele. Taky konec je takovej otevrenej, ale zase lepsi, nez kdyby se to zvrhlo v soudni drama s velkym proslovem na zaver. Charlie se tady fakt prekonava, sice to nebyl nejakej oslnujici vykon, ale urcite jeho nadprumer. A pak tu je Michael Douglas, kterej je tu fakt skvelej parchant. Sice mi neprislo, ze by hral az zas tak moc nad svym prumerem, ale mel proste dobre napsanou roli, takze toho oscara dostal pravem. Stone ma sice lepsi filmy a od tohohle rezisera mam jiny filmy radsi, ale presto dam plny hodnoceni. ()

dopitak 

všetky recenzie používateľa

Málokdy je dvouhodinovej film tak svižnej. Vypravěčských klišé o vzestupech, pádech a podtržení je tu celá řada, na druhou stranu - nebyl Wall Street ten, kdo je definoval? Skvělý původní dabing z Barrandova, v němž se sešli snad všichni v té době dabující herci (na dabingforu to napočítali na 59 dabérů, a to si i taková esa jako Cupák nebo Fišer střihli jenom štěk). Na konci jsem čekal větší akci, ale asi by to nebylo reálný. Film z burzovního prostředí, o tisíc procent lepší než Vlk z Wall Street. ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

Z troch hviezdičiek na päť som svoje hodnotenie dlho nedvíhal. Ale na určité filmy treba asi mať nejaký vek, na základnej škole ma veci okolo svetovej burzy asi moc neťahali, teraz už som sa na to pozeral iným okom. Už samotná burza je pre laických divákov nie príliš šťavnatou a zaujímavou témou, Stone z nej však vyžmýkal maximum a tak sa k nám dostal takmer 100%-ne odšťavený nektár, ktorého najsladšiu zložku tvoria herci, scenár a kamera, horkastú príchuť takmer necítiť, až ku koncu, ale celkový dojem z chutnej šťavy to nepokazí. 90%. ()

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Expozícia krušných newyorských ulíc obklopených do neba týčiacimi sa mrakodrapmi, úprimné obnaženie chamtivosti južnej strany Manhattanu a súčasne istým spôsobom óda pre Wall Street s letmou odbočkou na piatu Avenue a East Side, plus Hamptons (ktoré vizualizovať v tomto tematickom zameraní v snímke z 80. rokov je predbehnutie času). Vzostup a pád. Nenásytnosť a zrada. Moc a opojnosť papierikov s obrázkami mŕtvych prezidentov. A zároveň v príznačnom kontraste s moralitou a morálnosťou bežného života. Úvaha nad tým, koľko stojí sen a aká je vlastne jeho skutočná cena. Úvaha o tom, či naozaj stojí za to. Spísaná pod taktovkou famózneho rozprávača toho času – Olivera Stonea. Ten tu priam až fascinujúco dokonalo zachytil esenciu bankovníctva a oboch strán amerického sna. Možno preto je ešte stále aj po 40 rokoch neporazeným kráľom "finančných" filmov. Archetyp excesu osemdesiatok. Wall Street je silne dobovo štylizovaný, interiéry sú v súlade s exteriérmi a sú ako mesto samotné – (dnes už) starodávne opulentné, luxusné svojim vlastným spôsobom. Zlato a mramor, drevo a Mariani stoličky. A čo som vždy najviac ľúbil na práci Michaela Manna – snímanie exteriérov z interiérov – tu Stone spolu s Richardsonom privádza do ešte väčších obrátok a rovno si dovolím tvrdiť, že aj najpôsobivejšie v kinematografii vôbec. Takúto silnú a osobitú NYC štylizáciu som naposledy videl asi jedine len v prvej sérii Black Monday. Scény "Greed is Good" a "Money Never Sleeps" sú dnes už pevne zapísané v análoch popkultúry, rovnako ako sa ťažko dá nájsť ten správny superlatív pre opísanie výkonu Michaela Douglasa, ktorého postava Gordona Gekka sa stala synonymom chamtivosti (v reálnych výkladových slovníkoch). V obsadení kvalitou nezaostáva ani Holbrook, Terence Stamp a obaja Sheenovci. Hudobný podkres Stewarta Copelanda mi prináša nostalgiu, ale najmä komfort a pokoj, no zároveň nezahmlieva realitu toho, aký drahokam a kus výstavnej filmárčiny tento počin je. Zamiloval som sa do neho ako malý pred vyše dekádou a milujem ho doteraz. Vďaka Wall Street som začal milovať filmy predtým, než som vôbec vedel, že chcem filmy milovať. "The main thing about money, Bud... it makes you do things you don't wanna do..." ♪♫ (komplet galéria: x / x / x) (x / x / x) (x / x / x / x / x) (x / x) (∞2009-2013) (23.6.2013) (8.9.2013) (2014) (2016) (2.3.2017) (27.9.2017) (31.10.2017) (26/27.8.2020) (20.1.2023) (12.3.2023) ()

novoten 

všetky recenzie používateľa

Nemůžu se ubránit pocitu, že Stoneova fungující moralita měla daleko větší dopad v době svého vzniku a že za těch dvacet let až příliš zestárla. Nedá se jí ale upřít atmosféra, protože režisér diváka aktivně vtáhne do zpoceného a nervozního prostředí makléřů, a to i přesto, že se nijak neobtěžuje s vysvětlováním či aspoň naznačováním jeho pravidel. Hlavní slabinou je scénář, který jen trochu zběhlý divák lehce prohlédne už na začátku a vývoj postav i zápletky mu nedá příliš velkou práci. Naopak silnou stránkou je hlavní herecká dvojka. To, že válí oscarově úlisný Douglas není překvapením, ale odhodlaný Charlie Sheen, jehož postava nasadila tempo přímo ďábelské, to je kreace vpravdě dechberoucí. Životní pravdy v tomhle filmu najdete, ale je jen na každém z diváků, aby posoudil, jestli je chce dostat tak jasně naservírované. ()

Galéria (83)

Zaujímavosti (32)

  • Skládat hudbu původně začal Jerry Goldsmith, ale po neshodách se Stonem od projektu odstoupil. [Zdroj: měsíčník Cinema 12/99] (Locksley)
  • Malé cameo si ve filmu zahrál i režisér Oliver Stone, a to malou roličku telefonujícího obchodníka z akciemi. (Terva)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (viac)

Reklama

Reklama