Reklama

Reklama

Dedinské dievča počas vojny vo Vietname na vlastnej koži spozná všetky hrôzy krutej vojny - znásilnenie i trýznenie. Ak chce so svojimi dvoma deťmi prežiť, musí sa predávať americkým vojakom. Tak spozná seržanta Steva, ktorý jej na konci vojny ponúkne oveľa viac - manželstvo. Len tak sa jej podarí ujsť z krajiny, kde by ju po prevzatí moci Vietkongom čakal krutý osud. V San Diegu sa obaja pokúsia žiť spolu, ale Steve je psychicky zlomený človek a nevie si nájsť miesto v živote... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (165)

Kaka 

všetky recenzie používateľa

Stone se ze začátku lidově řečeno vykašlal na všechno to jeho kritizování a moralizování, které mě tak leze na nervy v některých jeho filmech a připravil pro nás sugestivní, strhující a emocemi nabitý příběh mladé ženy uprostřed zuřícího válečného pekla. Dává si velmi záležet na vykreslení vietnamské kultury/zvyků a velmi citlivě zručně režíruje. První hodina je výrazně lepší než ta druhá. ()

Shit 

všetky recenzie používateľa

Asi nejumělečtější film Olivera Stonea plnej krásných záběrů krajiny a s podmanivou vietnamskou hudbou, která dotváří tu správnou atmosféru, ale na mě to bylo až moc zdlouhavý a dějově roztáhlý na moc velkej časovej úsek, kdy je všemu věnováno málo prostoru, obzvlášť né moc dlouhý účinkování Tommy Lee Jonese zamrzí, protože je tady fakt skvělej. ()

Reklama

agentmiky 

všetky recenzie používateľa

Zakončení vietnamské trilogie, které není moc známé pro široké spektrum lidí, ale tak je to špatně. Stone nám ukázal v první polovině vietnamskou válku z pohledu dívenky, která ji celou prožila a následně zdokumentovala ve svých memoárech, z kterých čerpal tento film. Film neukazuje až na pár výjimek ani tak samotné válčení, ale spíše poukazuje na dopad války na civilní obyvatelstvo, které s ní ale absolutně nemá nic společného, a stejně musí trpět. Druhá polovina, kde ne scénu přichází Tommy Lee Jones, se zabývá posttraumatickými stavy z války. Ačkoliv jste v bezpečí svého domova, tak si válku promítáte pořád dokola a dokola, své činy vykonané v bojových akcích se vám zjevují ve snech a po tom všem začínáte být nebezpečný i svému nejbližšímu okolí. Výkon Hiep Thi Le bych zařadil na piedestal. Nemusíte být vůbec známý, abyste předvedli parádní výkon se vším všudy. Tommy Lee Jones se objevil docela pozdě, ale i tak byl nepřekonatelný (při scéně s brokovnicí, kdy chtěl odpravit svou manželku, se mi tajil dech z toho, jak mrazivě to dokázal zahrát). Ačkoliv není příběh nějak růžový, tak je vše odvyprávěno nesmírně poeticky a hlavně v doprovodu úžasné hudby. Tento film je perfektní příklad toho, že válečný film nemusí mít jen akci, aby vás strhl. Stačí jeden pravdivý, skoro až neuvěřitelný příběh plný nehezkých momentů, abyste byli unešeni. Stone tohle prostě umí. Za mě dávám 89 % ()

italka63 

všetky recenzie používateľa

Do třičtvrtě filmu jsem byla nadšená, pak se snad stopáží, nebo najednou překotným dějem,nadšení někam vytratilo...hrozná škoda, i když Haing byla skvělá a Tommy Lee jakbysmet, i když se jeho role objevila vlastně až po uplynutí hodiny.Poslední čtyři minuty filmu,kdy jsem poslouchala něco na způsob budhistické nauky, to mě dorazilo....jsem trošku jiné povahy.Ale vlastně jsem shlédla zajímavý film, i když podobných příběhů na toto téma by se v knihách různých autorů našlo dost.Každopádně každá válka je krutá, smrt, žal a utrpení a Oliver Stone natočil chvályhodnou věc, takže i přes určité výhrady dávám čtyři. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Stone vojnu vo Vietname proste nenechal len tak, nechcel aby sa na ňu zabúdalo a tak prispel ďalším dielom a opäť podľa mňa s dosť jasným posolstvom, no napriek jeho známym názorom to bolo rozumné a korektné. Miestami to bolo emočne silné a rozosmutnilo ma to, ako to dopadlo s vojakom Stevom. Malo to ozaj široko poňatý dej ohľadom priestoru a času, farebne to bolo výnimočné a miestami aj efekty sadli. Kontrasty mi nevadili, ba naopak, no to už je na každého vkuse, výnimočnosť diela však nie je až tak veľká ako napríklad u diel Narodený 4. júla, či Salvadoru. Vojna vo Vietname bola zlo, dnes to už vieme, no niektorí politici, politológovia, či odborníci si to nechceli pripustiť dlhú dobu a niektorí si na tom trvajú aj dnes, muselo však prejsť približne 10 rokov kým sa ku kritike poriadne pripojil aj Hollywood a iní filmári. Zrejme to tak bude aj s Irakom a Afganistanom pokiaľ nevymyjú dovtedy všetkým mozgy a nezastrašia ich tým, čo robia Manningovi, Assangeovi, či Snowdenovi, no bojím sa, že sa na to opäť zabudne a imperialisti vytvoria dovtedy ďalších nepriateľov, možno v podobe Iránu, Venezuely, Bolívie, či možno opäť Ruska. Túto strašnú škvrnu v dejinách na obyvateľoch juhovýchodnej Ázie však treba pripomínať a najlepšie podobnými dielami, ktoré sa neboja skritizovať žiadnu zo strán. ()

Galéria (59)

Zaujímavosti (12)

  • Oliver Stone věrně zachycuje ve filmu tzv. betelové zuby u matky hlavní hrdinky. Černo-červené zbarvení skloviny zubů a dásní je známkou intenzivní užívání drogy betel neboli pinang. Alkaloid uvolňující se do slin a krevního oběhu má dezinfekční a stimulující účinky. (Paserak)
  • Hlavní hrdiny dělil značný výškový rozdíl, který lze v mnoha scénách filmu zpozorovat. Tommy Lee Jones měří 1,83 m a drobounká Hiep Thi Le 1,52 m. (Posheidon)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené