Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Neúmyslné zabití uvrhne mladého muže do víru vražedných intrik. A zrovna když se mu podaří najít lásku a svobodu, strhne ho jediný telefonát zase zpátky. (Netflix)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (9)

Nevina (2021) 

Rozhodne to nie je bez chýb, Paulo má občas vzťah k elementárnej logike ako Emmerich či Shyamalan, ale vo výsledku na nejakých časopriestorových nesúvislostiach vôbec nezáleží. Dôležité je, že je to skutočne "o niečom", tých osem častí je adekvátnych príbehu a je to originálne prerozprávané a to práve vďaka seriálovej forme. Každá epizóda je sčasti venovaná jednej z dôležitých postáv, čím sa na tie isté udalosti pozeráme z viacerých uhlov pohľadu. No a to najdôležitejšie je, že sa všetky otázky zodpovedajú a to veľmi elegantných spôsobom, keď v príbehu nič nedrhne. Polemika o vine a nevine, ale aj násilí ako jedného z najprirodzenejších prejavov našej ľudskej povahy. A aj o povahe pomsty, moci... a tak podobne. ()

Epizoda 1 (2021) (E01) 

Už úvodná, kvázi rapidmontáž toho, čo hlavný hrdina v posledných rokoch života zažil, dáva poznať, že "sovy nie sú tým, čím sa zdajú". Sme v diele Oriola Paula, takže je jasné, že nás čaká viacero prekvapivých zvratov a keďže sme tentokrát v osemdielnom seriáli, tak ich bude viac ako sme u tohto tvorcu zvyknutí. Je to zašmodrchané, tajomné, napínavé, ale podľa všetkého to bude časom gradovať a tak hodnotiť prvú epizódu nejakými percentami je skôr intuitívna záležitosť. ()

Epizoda 2 (2021) (E02) 

Druhá epizóda začína celý dej kvázi úplne od začiatku, avšak je zrejmé, že sa časom všetky dejové línie pretnú. Ono sa to dokonca stalo hneď v poslednej scéne, len treba rátať s tým, že v tejto epizóde sa budete zoznamovať s kompletne novým osadenstvom. Je to napínavejšie a ešte o niečo lepšie zrežírované než pilot a niet preto dôvod ísť s hodnotením pod plný počet. ()

Epizoda 3 (2021) (E03) 

Paulo to už rozbehol naplno a vlastne k tomu ani niet čo dodať. Ale ak by sme chceli hľadať logické nedostatky, ktoré sa pri podobnom puzzle princípe nevyhnutne vynárajú, tak je dosť s podivom, že sa slečna komisárka stále neopýtala na pani manželku. ()

Epizoda 4 (2021) (E04) 

Dosiaľ určite najslabšia epizóda, pretože sa tvorcovia rozhodli vysvetľovať, vysvetľovať a... ešte raz vysvetľovať. Pričom záverečný zvrat ani nie je zvratom, keďže ako diváci toho vieme viac než každá jedna z postáv a totožnosť pani manželky sme vytušili už oveľa skôr. O čo ale ide, tak to nám tvorcovia prezradili "až" teraz. Otázkou teda zostáva, kam sa bude dej posúvať ďalej, či pôjde už iba o obligátne pátranie po arcizloduchovi, alebo nás čaká ešte zopár prekvapení. Dúfam, že pôjde o kombináciu oboch. Trochu wtf sú oznamy v televízii o totožnosti mŕtvych a hlavnom podozrivom, niečo podobné som zažil kedysi v dobe kamennej u Kriminálna polícia pátra či tak nejak... ()

Epizoda 5 (2021) (E05) 

V prvej polovici sa vizuálne naplňuje to, čo sme už vedeli, ale vďaka intenzite podania to nenudí a je to samozrejme aj patrične násilné. Zvraty prichádzajú v polovici druhej, a to dosť nečakané. Vieme, respektíve nie sme si ale až tak úplne istí, čo sa stalo s Anibalom a Isabela ukrývala ešte jedno veľké tajomstvo. Paulo nie je bohužiaľ expert na riešenie logických nedostatkov v scenároch a to sa prejavuje aj v tejto epizóde. Ako je možné ísť v lietadle cez oceán s vážnym zranením bez toho, aby si to niekto všimol? A prečo polícia neobkľúčila celý dom? A ako dokázali previesť telo na loď bez toho, aby si to niekto všimol? ()

Epizoda 6 (2021) (E06) 

Tak tu sa Paulo poriadne vytiahol, to sa týka ako réžie, tak scenára. Takto našľapanú epizódu budete hľadať v ľubovoľnom seriáli ako ihlu v kope sena. Identita čísla 27 je skutočne prekvapivá, aspoň mňa táto varianta doteraz nenapadla a som rád, že vopred príliš nešpekulujem. Dej ide dopredu míľovými krokmi, dočkáme sa aj viacerých akčných scén "v norme" a na konci uroníme slzu pri jednom stretnutí po dlhých rokoch. Ale nebude to stretnutie, ktoré sľubovala predchádzajúca epizóda. ()

Epizoda 7 (2021) (E07) 

Tak na záver sa tvorcom podarilo dokonale emocionálne prepojiť osudy dvoch diametrálne odlišných postáv deja, takže ak ste mali pocit, že niektoré flashbacky do detstva v skorších častiach boli zbytočné, tak vás Paulo vyvedie z omylu. Predchádzajúce udalosti opäť prichádzajú so zaujímavým zvratom a totiž s informáciou, kto vlastne celý prípad inicioval. Napriek tomu to nie je tak prekvapivé ako zvrat v "šestke". Pod maximom ostávam ale asi skôr preto, že celá epizóda je pre mňa subjektívne príliš tmavá a nemá tak uhrančivú atmosféru ako tie ostatné. ()

Epizoda 8 (2021) (E08) 

Ono v podstate ak by seriál skončil v desiatej minúte finále, asi by nikto nebol sklamaný, ale tých plných hodnotení by bolo asi menej. Scenár mal ale po celý čas jedno eso v rukáve, čo vám dôjde ihneď pri obligátnom predstavení minulosti ďalšej z postáv. Ak vám to nedošlo už skôr, pretože išlo proste iba o ďalšiu z alternatív, ako sa veci v skutočnosti majú. Záverečná dvadsaťminútovka obsahuje nejaké to klišé a zbytočný pátos, ale podstatné je, že všetko do seba dokonale zaklapne. Pri takto rozsiahlom projekte je zázrak, že sa to tak elegantne podarilo. No a dovetok je dokonalý, je fajn, že Paulo sa v ňom síce možno inšpiroval v Minority Report, ale nechal v príbehu hlavnej postavy jeden dosť pichľavý tŕň. ()

Reklama

Reklama