Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Gustav Makovec (František Peterka) a Karel Vašátko (Karel Augusta) sú dvaja nielen nerozluční kamaráti, ale aj podvodníci, ktorí nedokážu odolať vidine ľahkého zisku, majú však smolu a namiesto zisku sa dočkajú straty. Straty slobody, ktorú sú nútení vymeniť za pobyt v nápravnom zariadení. Brány väznice po čase opúšťajú s pevným odhodlaním začať nový život. Nastúpia v autodielni podniku Frigotherm, ale ich predsavzatie živiť sa poctivo veľmi rýchlo dostáva prvé trhliny. Vystriedajú niekoľko zamestnaní a vymyslia celý rad originálnych podvodíkov a zlodejín. Zakaždým však narazia na podvodníkov oveľa drzejších, bezcharakternejších a prefíkanejších, takže na ich nápadoch zakaždým zarobí niekto iný. A keď už toho majú plné zuby a chcú sa svojim šikovnejším sokom pomstiť, skončia nakoniec tam, odkiaľ na začiatku vyšli. Za mrežami... (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (19)

  • František Peterka (Makovec) o svojej úlohe hlúpeho recidivistu dlho premýšľal, aby ju zahral čo najdôveryhodnejšie a spomína: "Chodil som pravidelne do jednej staničnej krčmy. Čas od času sa tam ku mne hlásil jeden trestanec. Bol to syn nášho kulisáka z divadla. Všetci ho tam odo mňa odháňali, ale on sa nedal. Bol milý. A takí presne sú kriminálnici. Majú zvláštnu gestikuláciu, mimiku tváre, na všetko sa uškrňajú. Čiastočne som sa ním inšpiroval a veľa týchto vecí som vo filme použil." (Raccoon.city)
  • Filmovanie prebiehalo v Prahe, Ondřejove (časť Třemblat) a Unhošti. (dyfur)
  • Reálne hrozilo, že film skončí v trezore, alebo v lepšom prípade bude úloha Vašátka preobsadená a dotočená znova, nakoľko Karel Augusta v podnapitom stave prehlásil o vtedajšom prezidentovi Gustavovi Husákovi, že je vôl. Po dotočení filmu mal na jeden rok koniec s divadlom, koniec s filmovaním, žiadne pozvánky do televízie a rádií. (Raccoon.city)
  • Firma Kotlana se nacházela na adrese Na Jarově 2424/2 v Praze na Žižkově. (sator)
  • Makovec (František Peterka) mluví u kradeném vozu jako o Chrysleru, ale správně se jedná o Talbot 1510 z roku 1980. S historií značky je to složitější. Talbot byla francouzsko-britská automobilka založená v roce 1903. Samostatnou se stala až když francouzskou pobočku Talbot odkoupil Antony Lago. V roce 1958 byla automobilka Talbot prodána společnosti Simca. Ve stejném roce odkoupila americká automobilka Chrysler podíl v automobilce Simca a o 12 let později byla Simca včleněna do koncernu Chrysler Europe. V srpnu 1978 Chrysler odprodal Evropské podíly společnosti PSA Peugeot Citroen. V roce 1979 byla značka Talbot znovu oživena. (sator)
  • Ukradený alkohol je označen nápisy „Říčanská likérka“, založena však byla jako firma Dynybyl. Roku 1918 začal zakladatel firmy Emil Dynybyl na pražském Žižkově vyrábět likéry studenou cestou. Ve 40. letech 20. století přesunul firmu do Říčan. Po událostech v únoru 1948 byla firma znárodněna a byl jí změněn název. V roce 1991 byla likérka vrácena potomkům Emila Dynybyla. Objekt byl velkými náklady rekonstruován a vzniklo v něm nákupní středisko. Nese název „Centrum Lihovar Říčany“ a nachází se na adrese Barákova 237/8, Říčany. (sator)
  • Hospodské (Helena Růžičková) přátelé říkají Twiggy. Lesley Lawson, známá pod přezdívkou Twiggy, byla britská modelka, herečka a zpěvačka. V polovině šedesátých let patřila k prominentním dospívajícím modelkám, která povýšila vyhublost na kult krásy. (sator)
  • O scéně, kdy při výjezdu ze skladiště, kde kradou alkohol, vyjíždí sanitka, František Peterka později uvedl, že nestačil do rozjíždějící sanitky málem naskočit a mohlo to dopadnout ošklivým zraněním. (Redyx1)
  • Chata pana Babánka (Václav Štekl) se nachází na adrese: Kádovská 145, 251 65 Zvánovice. (SONY_)
  • „Když jsme točili na Kampě, kde jsme měli s mým kumpánem ukrást auto, tak já měl běžet, nasednout za volant a ujet s ním. Jenže já neuměl řídit! Tak jsme se při tom běhu prohodili a křížili jsme se jak baletky,“ uvedl z natáčení František Peterka. (SONY_)
  • František Peterka ve filmu realizoval svou dávnou myšlenku v podobě použití chraplavého gangsterského hlasu, který mu byl v minulosti ve filmu Černý vlk (1971) vysloveně zakázán. Režisér Schulhof měl také výhrady, ale Peterka se schválně vymluvil na nachlazení. (mchnk)
  • Obraz, který uklidňuje, namaloval v roce 1567 Pieter Bruegel a nese název "The Land of Cockaigne". (rades)
  • František Peterka se zmíní o obci Ovčařice, kde se těží na dole sádrovec. Jméno obce je vymyšlené, taková obec v ČR neexistuje. (Stocki)
  • Zdeněk Srstka byl nadabován Mirko Musilem. (Stocki)

Reklama

Reklama