Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1940, druhá světová válka. Do nově zřízeného nacistického koncentračního tábora Osvětim dorazí první transport s deportovanými vězni. Jedním z nich je Tadeusz "Teddy" Pietrzykowski, bývalý boxerský šampion z Varšavy. Dozorci ho donutí bojovat v ringu o život svůj i svých spoluvězňů. Každé další vítězství posiluje víru nešťastníků, že nacisté nejsou neporazitelní, ale osvětimští dozorci si všímají rostoucího odporu a vzdoru vězňů. Konfrontace s administrativou a odpovědnými osobami je nevyhnutelná. Životopisné drama Macieje Barczewského, natočené podle skutečných událostí, vypráví příběh jednoho z prvních zajatců koncentračního tábora Osvětim-Březinka, vězně č. 77. (HBO Europe)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (25)

verbal 

všetky recenzie používateľa

Aušvyc Rocky aneb notně zandrzénovaná jakože skutečná historka z mezilágrové ligy v rohování, plná miliónkrát omletých osvětimských klišé a patosu, o třiadvacetiletém anorektikovi, jehož hraje nesympatický čtyřicetiletý anorektik, který svými pěstmi už ve čtyřicátém málem osvobodil celý tábor, rozdával všem vězňům na potkání naději a kamióny vyboxovaného chleba. V podstatě hezky natočená mýdlooperní tryzna, jejíž povrchní, cedníkový scénář některé podstatné souvislosti místy prostě ignoruje podivnými skoky v ději někam do prdele, místy dělá z diváka debila, místy už chyběly jen víly. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

O boxovaní v koncentračnom tábore sú aj lepšie filmy, ale nebolo to najhoršie. Dôležité je to, že si film dokázal zachovať istú dávku emocionality a tragiky. A niektoré scény boli naozaj silné. Na druhú stranu sa to pomerne často utápalo v šedivom príbehu vedľajších postáv. Samotné boxovanie bolo tiež iba priemerné. Na slabší nadpriemer to ale stačí. 70/100 ()

Reklama

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Pokud vezmu celkové podání osvětimského pekla, tak nemám problém. Bylo brutální a depresivní. Příběh sám je ale poněkud fádní. Prostě je to o vězni, který dotane šanci rozdat pár ran a zachovat si špetku důstojnosti. Nic proti tomu a rozhodně si nemyslím, že by se mělo na Pietrzykowskiho zapomenout. Jen si prostě nemyslím, že to je na film. Navíc představitel hlavního hrdiny na mě působil nemastně neslaně a bez špetky charisma. Za vidění to stojí, ale v kostce je to jen další z mnoha boxerských filmů, na které se brzy zapomene. 60% ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Nie je to Schindlerov zoznam, ale má to čosi do seba. Koncentračné tábory v sebe skrývajú toľko nešťastných osudov, že tých filmov by sa dalo produkovať na každý deň jeden. Tento film mi pripomenul výpoveď jedného z preživších Osvienčimu, ktorý v dokumente Osvětim: nacisté a konečné řešení povedal: Jediné, čo sme si každý deň opakovali bolo: Musíš prežiť!" A niektorým sa to naozaj podarilo. Presne o tomto je tento film. O vôli prežiť. A chlapík mal našťastie určitý talent, ktorý mu dovolil si ten život vybojovať. ()

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

Film, ktorý mi obsahom pripomínal slovenský Boxer a smrť so Štefanom Kvietikom. Obsah teda možno nie je prekvapujúci, ale atmosféra filmu áno. Mňa, ako diváka, nesmierne dojíma väčšina príbehov z druhej svetovej vojny, o to viac, ak sa odohrávajú v koncentračnom tábore a obzvlášť, ak ide o príbehy, ktoré sa naozaj stali. Film ma hlboko zasiahol klasickými protikladmi – ľudskosťou a túžbou žiť, utrpením a hrôzou (už len žiť v blízkosti plynových komôr) a na druhej strane nadradenosťou a hraním sa na Pánov sveta v podaní nemeckých strážcov. Viem, že to nemožno vnímať úplne čierno-bielo, na oboch stranách boli výnimky. Ale vždy skončím s otázkou – ako sme sa mohli takto zvlčiť? ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (3)

  • Číslo väzňa Tadeusza "Teddyho" Pietrzykowského v Osvienčime bolo v skutočnosti 77. Prišiel tam už 14. júna 1940 v prvom transporte väzňov. (MikaelSVK)
  • Herec Piotr Glowacki kvôli svojej role vo filme znížil svoju hmotnosť zo 78 kg na 60 kg a celý rok sa učil boxovať. Počas tohto roka sa zúčastňoval aj na iných fyzických aktivitách, tak aby sa jeho telo čo najviac podobalo telu bývalého boxera v Osvienčime. (MikaelSVK)
  • Natáčalo sa v Mazovskom vojvodstve neďaleko Varšavy. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama