Reklama

Reklama

Vtedy v raji

  • Česko Tenkrát v ráji (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Film na motívy rovnomenného románu spisovateľa a scenáristu Josefa Urbana Vtedy v raji/ Tenkrát v ráji, ktorý sa natáčal aj vo Vysokých Tatrách, rozpráva o osudovej láske, nezlomnom priateľstve a vzťahoch českých a nemeckých horolezcov, do ktorých osudovo zasiahla ťažká vojnová doba Protektorátu. Legendárny, mýtmi opradený a vo svojej dobe najlepší český horolezec Josef Smítka (Vavřinec Hradílek) odmietol nastúpiť k totálnemu nasadeniu v Ríši a niekoľko rokov sa pred nemeckými úradmi a gestapom skrýval v skalnom meste Hruboskalska, podporovaný kamarátmi z radov českých a nemeckých horolezcov. Joska na svojej ceste za slobodou prekročil hranice možností nielen v skalách, ale i v živote. Stal sa legendou pre svoj nezlomný postoj k partii kamarátov, vysnívanej žene a hlavne preto, že sa nikdy nesklonil pred okupačnou mocou. (Bontonfilm SK)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (153)

maverick10 odpad!

všetky recenzie používateľa

Ještě nikdy jsem neviděl tak špatně ztvárněný silný námět. Neherec Hradílek byl to nejmenší zlo a v rukou šikovného režiséra by se jeho herecký projev dal zvládnout. V tomto snímku však nebyl žádný z tvůrců natolik hoden svého řemesla, aby z tak silného námětu udělat silné dobové drama. Hudba hraje kde nemá a kde má podkreslit silný dramatický moment hraje úplně jiný žánr. Střihač ve střižně musel trpět záchvaty, neboť stříhal dle blikajicí kontrolky na svém PC. O scénáři nemůže být řeč a režiséra tento film pravděpodobně ani neměl. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Rozhodne smutný príbeh plný hrdinstva a nezlomnosti. Z tohto pohľadu bola postava Joska veľmi sympatická. No na druhú stranu i nerozumná. Nechápal som tomu jeho častému vyhádzaniu do mesta, to mi akosi logika nepobrala. Celkovo bol príbeh akoby bez duše a jednotlivé vedľajšie linky dosť nudili. Trochu viac upútal iba záver, aj keď z toho vyšlo také patetické klišé niečo na spôsob Vojaka Ryana. Podpriemer. 40/100  ()

Reklama

progression 

všetky recenzie používateľa

Na tento film jsem se díky zajímavému tématu z horolezeckého prostředí a podle skutečného příběhu z doby Protektorátu dost těšil, ale výsledkem bylo dost velké zklamání. Pár zajímavých horských scenérií (z Tater i Skaláku včetně krásného Věžáku a Vidláku), sympaťák Vávra Hradílek, který ač neherec se svého nevodáckého úkolu zhostil velice dobře, ve druhé polovině snímku "kraloval" Jan Budař i díky roli záporňáka s několika málo světlými záblesky, ale to je tak asi všechno. Nevím, jakou měrou za to může dvojice režisérů, kteří možná místo "synchronnosti" natáčeli spíše "asynchronně" (pokud si přímo nedělali vzájemně naschvály) a pokud to podobně pokračovalo i ve střižně, výsledkem místo nadprůměrného a zajímavého příběhu bylo to, co nakonec vzniklo ... Některé scény postrádaly smysl i logiku, některé (možná i dovysvětlující) asi zůstaly někde ve střižně. Jednu hvězdičku navíc Radce Vrankové alias Radůze za nádhernou ústřední píseň i další hudbu, ale celkově jsem od tohohle filmu čekal daleko více. ()

Kelly2502 

všetky recenzie používateľa

Dve hviezdy len preto, že u českých filmov ma už taká absencia deja a trojrozmerných postáv ani neprekvapuje. Trailer film prezentuje ako veľkolepé dielo, založené na skutočných udalostiach a prečo aj nie, samotný nápad znie zaujímavo, to by ale z neho muselo vyťažiť omnoho viac. Zaujímalo ma, ako sa bude vyvíjať vzťah Josku a Heindricha, aký dopad bude mať na neho odlúčenie od okolitého sveta, prečo vôbec nesúhlasil s režimom a ako prebiehal rozpad kamarátstva medzi Gerkem a oboma horolezcami, nakoľko oni 'okupantov' nenávideli a Gerke sa pri prvej príležitosti pridal k SS...hmm fuck it. Joska nenávidí okupantov, pretože sú to okupanti, Vlastu miluje pretože má pekné kozy a na môj vkus veľkú prdel a jeho ukrývanie sa v skalách pred režimom, za ktorý mu hrozilo popravenie? Nah...len ďalšie bežné dobrodružstvo. A ako sa mu podarilo tak dlho unikať pred gestapom? No...dvakrát do nich pri pokuse chytiť ho sotil a utiekol, raz dostal na držku no ušiel cez okno na záchode a...jo...ten poslednýkrát ho konečne odviedli. Kauzálna prepojenosť medzi jednotlivými scénami, ich dopad na...no v podstate čokoľvek je NUlová a to nie len s veľkým N ale aj veľkým U. Nemám už ani chuť film ďalej komentovať, pretože až na jednu scénu v čakárni u doktora, ktorá nejakým omylom dosiahla pocitu, že sa skutočne nachádzam v tej dobe plnej nejasnosti a strachu, a scény s popravou (sorry not sorry za spoilery, je to fakt grcka), ktorá však sama o sebe nedáva zmysel (netreba vysvetľovať prečo) a hneď na to skĺzne do neuveriteľného pathosu...až na tieto dve scény film nemá čo ponúknuť a ani tá Vica nevytasí kozy tak ako v iných filmoch čiže ani obhmatať varlata či náhodou nemám rakovinu som si nemohol. Nie len, že sú scény vizuálne až strašne klišovito ladené do žltkastej farby pripomínajúcej čítanie starých novín, ale zároveň sú strašne slabo zrežírované a nesústreďujú sa na to podstatné, dokonca ani v scéne, kde umiera hlavná postava? Nehovoriac o prvej a poslednej scéne zo súčasnosti, ktoré sa snažia navodiť akýsi feeling zo Saving Private Ryan ale ich patetičnosť a otrasné dialógy ich ubíjajú viac, než videoklipový vizuál. A to som sa ani nedostal k tomu, ako sú vo filme vykreslení nemci a radšej ani nebudem. Pochvalu si zaslúži hudba, ktorá v určitých momentoch dokázala navodiť aké také emócie, réžiou, hercami a vizuálom nedosiahnuté. ()

awokado 

všetky recenzie používateľa

No toto? O filmu jsem se dozvěděl, když jsem takle jel dodávkou na Břeclav a v radiožurnálu zaníceně mluvil Vávra o tom, jak to filmování je boží a jak ten film dobrej, jak se na něm krásně pracovala a bla bla. Tak jsem si řek, námět zajímavej, zajdu na něj. Mno. Mohla mě varovat recenze Spáčilové, která film nazvala dokonce čirým zlem, zmateným, zpatlaným filmem... :O. Ale na recenze já přece nedám:). No ale... nepletla se. S podobnými dojmy jsem odcházel také. Tolik nejasností, zmatečností mnohdy zapřičiněných katastrofálním střihem, nejasnost prostoru a času, děj něděj se strašně vlekl, absence (jakýchkoliv - i blbých) dialogů, vykreslení motivací, vztahů, charakterů se jen tak nevidí, no. Takžé... 15 % za pěkný záběry Českýho ráje. ()

Galéria (25)

Zaujímavosti (9)

  • Automobil rodiny Friedelových nemá v žádném ze záběrů přední tabulku s poznávací značkou, což by v době Protektorátu bezpochyby nebylo tolerováno. (Martin_L)
  • Legendárního horolezce si zahrál dvojnásobný český olympionik, držitel stříbrné medaile z posledních her v Londýně v roce 2012 a mistr světa z roku 2013 - vodní slalomář Vavřinec Hradilek. (soperg)
  • Vávra Hradílek pochopitelně ve filmu nelezl. Nicméně za něj nedublovali kaskadéři, ale civilní horolezci – např. ve spáře na Drážďanské věži v Prachově (toto lezení skončilo ve filmu pádem). (chamonix)

Reklama

Reklama