Reklama

Reklama

Vládcovia nebies

(seriál)
  • Česko Vládcové nebes (viac)
Trailer 2
USA, 2024, 8 h 28 min (Minutáž: 48–77 min)

Tvorcovia:

John Orloff

Predloha:

Donald L. Miller (kniha)

Hudba:

Blake Neely

Hrajú:

Austin Butler, Callum Turner, Anthony Boyle, Nate Mann, Bel Powley, Barry Keoghan, Stephen Campbell Moore, Sam Hazeldine, Josiah Cross, Ncuti Gatwa (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(9)

Počas druhej svetovej vojny riskujú svoje životy letci 100. bombardovacej letky – bratstva ukutého z odvahy, straty a triumfu. (Apple TV+)

Recenzie používateľa Ahsoka k tomuto seriálu (10)

Vládcovia nebies (2024) 

Tento seriál sa veľmi snaží byť niečím veľkým, ale darí sa mu skôr opak. Je toho v ňom veľa a zároveň málo. Prirovnala by som to k veľmi slabému hovädziemu vývaru, do ktorého niekto na zvýraznenie hodil bujón. Mrzí ma to hlavne z toho dôvodu, že doňho boli prevzaté príbehy skutočných ľudí a výsledná emócia mala byť o to silnejšia. Neprišla, pretože slabunký scenár plný klišé dialógov a ešte na pozadí aj klišé hrdinská hudba na motív americkej hymny, spolu s plochými psychologicky nevykreslenými postavami, lowcostový vizuál tých zopár leteckých scén a skratkovitým dejom, akúkoľvek veľkosť a hodnotu diela potopili. Vládcovia nebies sa zmenili v čase na Vládcov zajateckého tábora. Je fajn zobraziť aj túto stránku vojny, ale nie v takej miere, že názov seriálu prestane korešpondovať s jeho obsahom. Chýbal výrazný záporák a tiež pohľad z druhej strany mince - obete bombardovania mali len malinkatý priestor - a či zomierali iba hrdinskí amercikí piloti a ich posádky? Moje zhrnutie: marketing na US army. ()

Prvá časť (2024) (E01) 

Prvá časť okrem záverečnej akcie zatiaľ na mňa neurobila veľký dojem. Bolo to preskákané na všetky strany, vypočuli sme si kopu priblblých vtípkov, videli sme typické klišé amíkovské výrazy a postoje, vizuál akčných scén pripomínal skôr počítačovú hru a zacítila som silný závan patriotizmu (očakávane), ktorý neminul aj hudbu. ()

Druhá časť (2024) (E02) 

Obsahovo a štýlovo veľmi podobná epizóda tej prvej. Takže môj komentár z predchádzajúceho dielu CTRL+C a CTRL+V. Dej sa príliš neposunul, vrcholom bola letecká misia do Nórska. Snáď sa v ďalších epizódach dočkáme toho, že tá nezmyselná sklenená snehová guľa v lietadle sa celkom logicky rozbije. ()

Tretia časť (2024) (E03) 

Dejovo kvalitné, vizuálne menej. Výrazná digitalizácia v low cost kvalite je pre mňa extrémne rušivá a nemôžem hodnotiť lepšie. Navyše postavy v maskách sú ťažko rozoznateľné aj po troch epizódach, pamätám si hlavné 3-4 osoby a priznám sa, že v zbytku mám menší zmätok. Napriek tomu som sedela na okraji gauča a ako na tŕňoch som nasávala každú minútu v zvedavom očakávaní, ako to dopadne. Akurát by ma zaujímalo, kde bolo tých v úvode spomínaných 240 amerických stíhačiek. ()

Štvrtá časť (2024) (E04) 

Jasné, predpokladám, že sa dozvieme bližšie podrobnosti misie Brémy neskôr. Ale čo sa to tu stalo? Chápem, že tvorcovia tu mierili na ukážku opačnej strany mince vojny. Tá snaha sa cení, ale akosi to nebolo ono. Neviem, či sú to nepresvedčivé herecké výkony alebo celková atmosféra tohto dielu (alebo kombinácia), ale to čo malo chytať za srdce bolo studené a strohé. Tiež ma prekvapil skok, že chlapci už majú 20 misií za sebou, my sme videli len 3 a tam kde sa oni tvária ako skúsení borci oplieskaní životom, ja stále vidím dvoch zelenáčov. Zaujímavá mohla byť pasáž so stroskotancami na úteku, ale tento príbeh mal zase zbytočne zbrklé tempo. ()

Piata časť (2024) (E05) 

Napriek tomu, že táto epizóda je vskutku výborná, prináša doslova veľké pády, menej smrdí patriotizmom, superhrdinovsrvom, a viacej trpkou realitou, či ľudským emocionálnym aj fyzickým trápením, čím sa snaží aj v divákovi vzbudiť silné emócie, u mňa sa to nie až tak darí, hoci oceňujem pokus. Dôvodom prečo sa tak nedeje sú chyby z minulých epizód a z nich plynúce u mňa nedostatočné poznanie postáv a nasledná slabšia empatia. ()

Šiesta časť (2024) (E06) 

Táto epizóda bola na Vládcov nebies veľmi pozemská a dá sa očakávať, že aj v ďalších častiach sa budeme držať pri zemi, keďže sa tvorcovia asi budú snažiť dorozprávať príbeh hlavných hrdinov. Neukončené konce a navyše, ak sú aj ne-happyendové, nie sú pre tvorbu USA v móde, čo je podľa mňa veľká škoda a premrhaná príležitosť ukázať, že veľké množstvo príbehov jednotlivcov za čias druhej svetovej vojny často končilo práve zajatím a neznámym osudom. ()

Siedma časť (2024) (E07) 

Vnímam ohromnú plytkosť postáv, aj deja. Zajateckému táboru sa vzhľadom k povahe a k názvu seriálu venujeme až príliš. Naopak letectvu a lietaniu čím ďalej, tým menej. Rosenthal nedávno zelenáč, teraz už veleskúsený hrdina, rovnaký scenár ako v prípade padlých zajatých priateľov. To sú znovu extrémne skoky, ktoré má ako diváka vôbec nevťahujú a k emóciám postáv mám indiferentný postoj. Ďalšia vec je absentujúci záporak. Nacistický režim ako taký v tomto nie je dostačujúci, navyše keď sledujeme značne nadštandardný zajatecký koncentračný tábor. Seriál stráca dych. ()

Ôsma časť (2024) (E08) 

To bolo ako z rýchlika. Predstavenie nových postáv v černošskej letke Tuskegee, na minutku sme si s nimi zalietali, ani som si ich nestihla zapamätať a už šup s nimi do našeho obľúbeného zajateckého tábora. Major Egan si medzitým prechádza nejakým psycho problémom, ktorý ako sa zjavil, tak sa aj stratil do zabudnutia, nevieme žiadne bližšie podrobnosti, čo to malo byť. Na Deň D sme sledovali veľké prípravy, keď na to prišlo, tak sme ho prespali spolu s čím ďalej, tým nezaujímavejším Crosbym. Nakoniec Rosie len prerozprával, aký to bol úžasný zážitok s jedným leteckým digi záberom pre divákov. Prevažuje sklamanie, veľkorysé 3*. ()

Deviata časť (2024) (E09) 

Nezdieľam nadšenie. Pre mňa je táto epizóda plytká patriotistická reklama na americkú armádu a to pri veškerej úcte, netreba chápať moje vyjadrenie ako nenávistné proti Amíkom. Len vidím v tejto epizóde pre USA tvorbu štýlovo typickú dookola obohratú pesničku so superhrdinovským happyendovským syndrómom. Navyše podobne ako predchádzajúca epizóda je táto neskutočne skratkovitá, čo vo mne utlmuje podsúvaný emočný zážitok. A opäť, sme na zemi, letectvo len okrajovo. To je až výsmech, ako málo sme boli v oblakoch... ()

Súvisiace novinky

Doctor Who má novou tvář

Doctor Who má novou tvář

09.05.2022

Stanice BBC oznámila novou hlavní tvář slavného a desítky let běžícího seriálu Doctor Who. Titulní roli již čtrnáctého Pána času tak počínaje další sérií ztvární 29letý rwandsko-skotský herec Ncuti… (viac)

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

13.04.2022

Herec Tom Hanks (Most špiónů, Sully: Zázrak na řece Hudson) a jeho produkční partner Gary Goetzman (Zprávy ze světa, Soukromá válka pana Wilsona) si zřejmě našli nový domov na streamovací službě od… (viac)

Fukunaga a cyberpunkový komiks

Fukunaga a cyberpunkový komiks

28.03.2021

Režisér první řady Temného případu či nové bondovky Není čas zemřít Cary J. Fukunaga si vybral svůj příští snímek. Bude jím adaptace cyberpunkového komiksu Tokyo Ghost pro studio Legendary. Příběh se… (viac)

Reklama

Reklama