Reklama

Reklama

VOD (1)

V moderním westernu hraje Paul Newman Huda Bannona, nelítostného mladého farmáře z Texasu, který zničí všechno, na co sáhne, a každého, s kým přijde do styku. Napjaté vztahy mezi ním a jeho přísným, zásadovým otcem vyústí v hořký konflikt... Hud Bannon (Paul Newman) je mladý texaský farmář, který žije se svým otcem Homerem (Melvyn Douglas), ošetřovatelem dobytka, a synovcem Lonem. Hud je nemorální, bezcitný muž. Jeho otec, který dává Hudovi za vinu smrt svého druhého syna, se snaží Lonovi vštípit základy slušnosti a odpovědnosti za druhé, Lon je však oddaný Hudovi a svému dědovi není příliš ochotný naslouchat. Když jedna z Bannonových starších krav onemocní kulhavkou a slintavkou, Hud chce mermomocí prodat celé stádo dřív, než to zjistí vládní inspektoři. Ale Homer místo toho nařídí stádo porazit (jde o nejtrýznivější sekvenci z celého filmu), čímž mezi sebe a Huda vrazí ještě větší klín. Nakonec Hud překročí všechny meze, když se pokusí znásilnit Almu (Patricia Nealová), jadrnou, ale dobrosrdečnou hospodyni. (Cinemax)

(viac)

Zaujímavosti (21)

  • Vedenie Paramountu bolo s filmom nespokojné. Prišlo im, že je príliš tmavý a nepáčila sa im čiernobiela kinematografia a Hudova (Paul Newman) absencia výčitiek svedomia a nezmenené správanie. Dokonca uvažovali o odstúpení od projektu, ale Ritt ich presvedčil, aby film vydali bez výrazných úprav. Film sa potom stal 19. najlepšie zarábajúci film roka. (Arsenal83)
  • Scéna, kde Alma (Patricia Neal) hovorí Hudovi (Paul Newman) o o jej nevydarenom manželstve, priletela na scénu obrovská mucha, bola neplánovaná. Práve, keď hovorí, že „skončila s tým chladnokrvným bastardom“, muchu tresne a režisérovi Rittovi sa tá scéna tak páčila, že ju ponechal. (Arsenal83)
  • Yvette Vickers neskôr tvrdila, že väčšina jej scén bola vystrihnutá kvôli ich sexuálnemu nádychu. (Arsenal83)
  • Počas natáčania Newman a deWilde často menili hotelové izby kvôli ženským fanúšičkám, ktoré ich prenasledovali. (Arsenal83)
  • Vo filme mal významnejšiu rolu aj John Ashley, ale väčšina bola odstránená počas procesu úprav. (Arsenal83)
  • Paramount pochyboval o obsadení Melvyna Douglasa, pretože ten sa potýkal so srdcovými problémami, Martin Ritt trval ale na tom, že on je tým správnym hercom pre túto rolu. (Arsenal83)
  • Na zvýraznenie násilia scény bola Hudova drsnosť doplnená o použitie tieňov, pričom na Newmanov chrbát bola pripevnená kamera, ktorá vytvorila „uhol pohľadu muža“, keď išiel po Alme (Patricia Neal). (Arsenal83)
  • V predlohe je postavou gazdinej černoška Halmea, režisér Martin Ritt ju však zmenil na belošku, pretože mal pocit, že vzťah medzi Hudom (Paul Newman) a černoškou nebude fungovať, čo mu potvrdili aj producenti slovami: "Americká spoločnosť na to nie je pripravená." (Arsenal83)
  • Postava Hudovej (Paul Newman) manželky z románu bola vo filmovom spracovaní eliminovaná. (Arsenal83)
  • Film bol natočený v oblasti Texas Panhandle, vrátane mesta Claude, Texas. Natáčanie začalo 21. mája 1962 a skončilo druhý júnový týždeň 1962. (Arsenal83)
  • Postava Patricie Neal, hospodyně Alma, má ve filmu celkem malý prostor. Proto ji Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu na 21. ročníku Zlatých glóbů navrhla na nejlepší vedlejší herečku. Za tu samou roli získala Neal Oscara, avšak za hlavní ženský výkon. Různí kritici zastávali názor, že herečka si cenu vysloužila nikoliv za svůj výkon, nýbrž za soucit. Patricia Neal prodělala totiž několik životních traumat. Největší z nich byla smrt dcery, která zemřela na spalničky. Když 13. dubna 1964 vyhlašoval Gregory Peck nejlepší herečku, vítězka Patricia Neal na 36. udílení cen nebyla. Tou dobou čekala čtvrté dítě a byla doma. Cenu za ni převzala herečka Annabella. (SeanBean)
  • Film se dostal na seznam proslulého řebříčku 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete. (SeanBean)
  • V rámci přípravy na svou roli Newman několik týdnů pracoval na ranči v Texasu jako honák krav. (Mikino00)

Reklama

Reklama