Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi poviedka Astral má nielen zábavnú, t.j. rekreatívnu rovinu, ale je aj filozofickým zamyslením sa nad zmyslom ľudského bytia. (Československá televize)

Recenzie (6)

honajz 

všetky recenzie používateľa

Sice mi tvůrci na začátku nedali vodítko, že se film odehrává v budoucnosti (zvláště když kolem jsou tehdejší - nyní těžce zastaralé - monitory a přístroje, vsadili jen na postmoderní interiéry), takže mne začátek trochu zmátl, ale když se do té stylizace člověk dostane, nabídne se mu slušná scifárna, na televizní poměry nadprůměrná, se slušným scénářem (i když i zde by se našlo pár hluchých míst) a se sice obehraným poselstvím, ale tady to nevím proč působilo hrozně sympaticky, nadějeplně, abych tak řekl. Pravda, u Krajčovičové bych být maskéry asi zvolil jiný účes, takhle pokaždé chudák vypadala, že venku zmokla, ale stejně jako ty předchozí je i toto spíše drobná výtka, která na výsledném pozitivním dojmu nic nemění. Mimochodem, kam se hrabě Morfeus proti tomu, když se na scéně objeví pan Kvietik. ()

honajz2 

všetky recenzie používateľa

Je to takové dost televizní (co se filmařiny týče) a než se to pořádně rozjede, je to celkem nuda (hlavně na začátku se ty postavy chovají jak zpomalený film - asi doslova), ale nakonec z toho vypadne celkem zajímavý a chytře vymyšlený příběh. Líbily se mi i herecké výkony, jenom to poselství je strašně obehrané a poměrně naivní a celkově mě to bůhvíjak nenadchlo. Špatný ten film ale není a tak jako tak je fajn, že to Slováci vytáhli z archivu a dá se na to konečně podívat - kéž by to takhle bylo i u dalších československých televizních sci-fi! 3* ()

retroslovak 

všetky recenzie používateľa

Hoci nie som nejakým veľkým milovníkom sci-fi žánru, táto televízna inscenácia ma dostala. Veľmi zaujímavý a pútavý príbeh, ktorý ma hneď zo začiatku zaujal. Začnem postupne, nie je jedinej veci, ktorá sa mi na filme nepáčila. Vynikajúca scéna, ateliéry, kulisy a všetko s tým spojené. Veľmi pôsobivé zobrazovanie minulosti. Dokonalý strih, ba aj kostýmy. Výborný výber hercov, v úlohe astral si dokážem predstaviť možno ešte Ingrid Timkovú, tieto dve herečky majú v sebe niečo veľmi zvláštne, ale pútavé. Potešilo ma veľmi aj to, že vo filme účinkoval aj Štefan Kvietik, ktorý tomu dodal ešte viac umeleckosti a presvedčivosti - uveril som mu každé slovo. Výborným nápadom bolo aj doplnenie dialógov a myšlienok do filmu. V neposlednom rade chcem pochváliť Františka Gomolčáka za skvelý výber hudby. Gábor Presser a jeho album Electromantic sa radia naozaj ku veľkým klenotom a osobne si myslím, že výber hudby tvorí možno až 60 percent celkového dojmu z filmu. Na záver čo dodať, bravo bravo bravo. Pán režisér Opálený to zvládol na výbornú. Keď som zapisoval tento film na csfd databázu, dozvedel som sa len o smutnej veci, že film nie je technicky spôsobilý na jeho zreprízovanie. O čo viac ma potešilo, keď som zazrel v televíznom programe jeho zaradenie do vysielania. Chcem sa poďakovať predovšetkým aj dramaturgii Trojky, technikom, ktorí snímok zdigitalizovali a zrejme ho aj upravili alebo opravíi. Taktiež nezabúdajme ani na skvelú osobu z košického archívu, ktorá je vždy veľmi ochotná s čímkoľvek pomôcť a bez ktorej by sme pravdepodobne o tomto skvoste ani nevedeli a možno by sa ani neodvysielal, ale to je už iná téma. Jedno obrovské ĎAKUJEM RTVS!! ()

javlapippi 

všetky recenzie používateľa

"Raz im to tajomstvo citu vyrveme, ten ich prekliaty kód lásky! Aj my máme na to právo!" Spočiatku som nemal tušenia o vedeckofantastickosti filmu, prišlo mi to, že Vajda balí Krajčovičovú na mulleta, CD prehrávač a Johnnie Walkera. Ani zábery z pracoviska plného dnes už retro počítačov nejako extra neevokovali budúcnosť, až reči o návratoch vesmírnych lodí mi otvorili oči. Príbeh samotný je o vzťahu vedca k záhadnej žene, veci ako nečakané spomienky a androidi mi veľmi jemne evokoval niektoré práce Philipa K. Dicka. Takže výprava nič moc, z príbehu mám tiež dojem, že som niečo také už niekoľkokrát čítal v niektorej zbierke starých sci-fi poviedok, humor chcený ani nechcený sa veľmi nevyskytuje a herecky to zachraňuje Kvietik ako šedá eminencia z Ústavu pre riadenie informácií. Za tri nespracovateľné údaje, pokračujte v analýze príčin prerušenia spojenia. "Túto hypotézu môžeme pokladať za pravdepodobnú práve preto, že je nepravdepodobná." ()

Reklama

Reklama