Reklama

Reklama

Criminal: Velká Británie

(seriál)
  • Veľká Británia Criminal: UK (viac)
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(7)

Obsahy(1)

Detektivové v londýnské vyšetřovně svádí souboj s časem a pokouší se dostat pod kůži třem podezřelým, kteří jsou obvinění z vážných zločinů. (Netflix)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (9)

Série 1 (2019) (S01) 

Pri prvej sérii som ešte porovnával s vysokou kvalitou nemeckej verzie, ktorú som videl prvú. Všetko podstatné som napísal pri jednotlivých dieloch, takže len skonštatujem, že ide kvalitatívne o veľmi vyrovnané epizódy, avšak podľa ich rozdielnych námetov tvorcovia asi rátali aj s tým, že každý divák bude preferovať niektoré viac ako iné. U mňa vedú prvé dve, tretia mi prišla mierne nedokončená. ()

Edgar (2019) (S01E01) 

Prípad je napínavý najmä z toho dôvodu, že naše odhady, či je obžalovaný vinný, alebo nie, budú zhruba 50:50. Chlapík je síce nesympatický až to bolí, ale jeho príbeh je uveriteľný. Rovnako ho ale na druhej strane trochu usvedčuje jeho až podozrivo chladné chovanie pri výsluchu. Nakoniec sa všetko vyrieši vďaka prekvapivému dôkazu, ktorý ho buď usvedčí, ale nadobro zbaví obvinenia z vraždy. Prezrádzať nebudem. Neustále opakuje no comment, avšak jeho právnička nepovedala skoro ani slovo, čo ma prekvapilo. ()

Stacey (2019) (S01E02) 

Psychologicky ladené vyšetrovanie jednej otravy venujúce sa vzťahu dvoch rozdielnych sestier a ich nie príliš príjemných skúseností s mužmi. Ako kriminálka je to možno slabšie ako ostatné diely Criminal, ale pokiaľ budete vnímať tento diel skôr ako psychologickú drámu, tak si ho užijete. Viac ako polovicu úspechu zabezpečuje skvelá Hayley Atwell v úlohe obžalovanej. ()

Jay (2019) (S01E03) 

Pridám sa k menšine a napíšem, že predchádzajúca epizóda v modrých číslach ma zaujala viac ako posledná z prvej sezóny. Máme tu síce jeden prekvapivý moment spôsobený šikovným obhajcom, len som úplne nepochopil, ako sa podarilo vyšetrovateľovi presvedčiť obžalovaného, aby hovoril. Navyše mi ani záver neprišiel úderný tak, ako byť mohol. Ale to sú len výčitky vyplývajúce skôr z porovnania s predchádzajúcimi epizódami, stále ide o solídnu kvalitu. ()

Série 2 (2020) (S02) 

Pri druhej sérii už nemusím porovnávať s nemeckou verziou, ale už s prvou britskou sériou. No a myslím, že dvojka je ešte o chlp lepšia, pričom si ale myslím, že na záver nás nečaká tá najlepšia epizóda. Julia, Alex, Danielle a Sandeep ma ale presvedčili a nielen scenárom, ale aj skvelými výkonmi hlavných antagonistov, ktorí, asi zámerne, pôsobia na obrazovke dominantnejšie ako vyšetrovatelia, ale samozrejme aj tu sme svedkami veľmi kvalitných hereckých výkonov. ()

Julia (2020) (S02E01) 

Nepracujte v nedeľu. Nič príhodnejšie ma po tejto epizóde britskej verzie Kriminálu nenapadá. Alebo keď už, pracujte radšej sami a možno si nevšimnete istých dôležitých detailov a nebudete musieť otvárať už raz uzavretý prípad. Ale dosť bolo irónie, Julia prekvapí tým, že vypočúvateľka nie je upozornená na to, čo jej vypočúvaná povedala a aj odhalením spôsobu, akým mohol páchateľ dostať obete do takého fyzického stavu, aby mohli byť jednoduchšie zavraždené. ()

Alex (2020) (S02E02) 

Spoločensko-filozoficko-psychologická polemika prostredníctvom prípadu obvinenia zo znásilnenia. Obžalovaný nie je žiaden sympaťák, je to arogantný maklér, ktorý nemá problém podvádzať priateľku a kvôli sexu nasľubovať povýšenie v práci. Ale to je morálna stránka, druhá vec je, že vyspať sa s niekým proste z nadržanosti a znásilniť niekoho je veľký rozdiel. Bohužiaľ veľký rozdiel medzi tým, ako vás vníma spoločnosť po tom, čo vás zbavia obvinenia, alebo vám dokážu vinu, už nie je. Na konci je teda nad čím premýšľať. ()

Danielle (2020) (S02E03) 

Atypický prípad, kde divákovi chvíľu trvá, kým sa v ňom zorientuje a kým uzná, že obvinenia voči žene sú oprávnené. Odhaľovanie nástrah toho, kedy civilisti vezmú spravodlivosť do vlastných rúk je pomalé, ale pravda polície nakoniec neprestrielná. Ostáva aj priestor na vlastnú morálnu interpretáciu videného, ale pokiaľ vám vadia tzv. collateral damages pri zdanlivo spravodlivých akciách vykonávateľov spravodlivosti akéhokoľvek charakteru, váš ortieľ bude v závere jasný. ()

Sandeep (2020) (S02E04) 

Anglickí vyšetrovatelia tu majú asi doposiaľ najväčšiu rybu. Chlapík už síce sedí 10 rokov v base, ale tých mŕtvol je predsa len viac a nie všetky sa našli. Sami ale na to stačiť nebudú, muž má skrátka svoje požiadavky a všetko vyzerá tak, že si obe strany vzájomne skvele pomôžu. Ale ono sa to, neprekvapivo, zase nejako zvrtne. Pre mňa síce trochu slabšia epizóda ako dve predchádzajúce, ale stále je na čo sa pozerať. A záverečná scéna dala celej sérii nádych nadhľadu. ()

Reklama

Reklama