Reklama

Reklama

Agatha Christie's Poirot

(seriál)
Trailer
Krimi / Dráma / Mysteriózny / Thriller
Veľká Británia, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Predloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (poviedka)

Hrajú:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (viac)
(ďalšie profesie)

Série(13) / Epizódy(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(viac)

Recenzie používateľa vecnaAmbra k tomuto seriálu (49)

Agatha Christie's Poirot (1989) 

Seriál, teda staršie epizódy sa mi spájajú s jesennými podvečermi po vyučovaní na strednej a možno ešte aj základnej škole, kedy som už oddychovo naladená zapínala televízor. Neskôr pribúdali zaujímavé novšie časti, na ktoré som sa vždy tešila. Keď som si po dlhšej dobe opäť pustila staršie epizódy veľmi dobre mi padla tá zabudnutá uvoľnená, humorne ladená atmosféra, duch tej doby, slečna Lemonová, naivný Hastings, ale musíme uvážiť, že ani ten Japp by vlastne bez Poirota nikdy nič nevyriešil. Na Poirotovi je krásne to, že keď ho niekto súdi z prvého dojmu, teda obvykle niečo v zmysle puntičkárskeho bruchatého vševediaceho nadutca, je to vlastne veľký omyl. Najmä v neskorších, možno menej humorných zato o to veľkolepejších častiach mnohokrát len náznakom, či nejakým gestom zistíme, že Poirot má vlastne veľké srdce a dokáže veľmi kultivovaným spôsobom vyjadriť hlboké pochopenie k pocitom druhých. Aby som však nevynášala iba chvály, musím povedať, že niekedy sa dosť zasmejem pri najklasickejšom scenári stretnutia všetkých podozrivých na konci, kedy páchateľ len kuká a čaká, či ho Poirot identifikuje a všetci sú hrozne prekvapení, ale tiež na často nereálnych reakciách zúčastnených, keď sa dozvedia o smrti nejakej blízkej osoby a často aj ďalšej a ďalšej. Keď to tak uvážime, okolo Poirota všetci kapú ako muchy. Keby Poirot naozaj existoval, zakázali by mu nielen vstup do iného štátu, ale hádam aj vychádzať z domu, lebo by ho považovali za predzvesť smrti. A tiež keby existoval takto skvelý detektív, ktorý dokáže vyriešiť každú jednu, ale naozaj každú vraždu, tak snáď aj potencionálny vrah by si rozmyslel, či sa mu oplatí zabíjať v prítomnosti Poirota a nemal by to radšej odložiť na inokedy. Áno, takisto všetky časti nie sú rovnako dobré, takže momentálne sa pri výbere viacmenej riadim hodnoteniami tu na čsfd, ale už len spôsob, akým Suchet vdýchol život tejto postavičke je bravúrny. Myslím, že už tu toho bolo na túto tému Sucheta popísaného dosť, tak už len toľko, že v roli Poirota jediný pohľad jeho očí dáva vytušiť nesmiernu inteligenciu. ()

Dobrodružstvo kuchárky z Claphamu (1989) (S01E01) 

Prvá časť, nejaká väčšia omáčka ohľadom spoznávania Poirota by možno bola aj zbytočná, tuto hneď vidíme jeho povahu, ale príbeh ma veľmi nezaujal, asi ako zo Sherlocka Holmesa, trocha zrýchlené na objasnenie a aby si niekto takto komplikoval spáchanie činu o ktorý tu ide... nereálne až príliš :-) Suchet je sympatický tým svojím spôsobom, ale ešte občas taký príliš pózovitý, postupom času sa do svojej role vžil tak, že to pre jeho Herculovský charakter bolo tak akurát. Ale milo vidieť kolorit tých prvých rokov, slečnu Lemonovú ešte troška strapatú a klasicky pripečeného Hastingse. ()

Dvadsaťštyri drozdov (1989) (S01E04) 

Myslím že ani neprekáža, že pointa bola viac menej predvídateľná, inokedy zas Agáta všetko prehnane zamotáva a nejaké to objasnenie bolo aj tak potrebné. Síce myslím si, že Poirotove konštatovania či dedukcie typu- z ostružín by mal zafarbené zuby- sú teda dosť deravé, teda možno pokiaľ sa niekto nesnaží stopy farebného ovocia pestovať na zuboch čo najdlhšie. Ale napokon máme taký pohodový diel ideálne na jesenný podvečer a úplne ideálne s nejakou dobrotou po ruke, ak už nie rovno so špecialitou, na ktorú som počas sledovania dostala chuť. ()

Byt na treťom poschodí (1989) (S01E05) 

Výborný diel s pekne hustnúcou atmosférou. Ten útek ku koncu bol podľa mňa trocha zbytočný, ale Poirot pri tom aspoň dôstojne kráčal s tým jeho typickým pohľadom, lebo keď som ho videla v niektorom diele utekať, riadne ma to pobavilo. Myslím si však, že keby bol Hercule skutočný, každý by sa od takého človeka držal čo najďalej, pretože vraždy sa dejú nielen všade kde sa objaví, ale ešte dokonca aj v jeho bytovom dome! :-) ()

Problém na mori (1989) (S01E07) 

Príjemne sa to sledovalo, aj keď na Smrť na mysu sa to nechytá. Hastings je proste natvrdlý exot. Znižujem hodnotenie za záverečné rozuzlenie, čakala som vzhľadom na stupňujúce sa napätie niečo o dosť komplikovanejšie. ()

Detektív Poirot: Sen (1989) (S01E10) 

Táto časť je jedna z mojich obľúbených. Výborne prevedená vražda. Na darček slečne Lemonovej sa jednoducho nedá zabudnúť. ()

Detektív Poirot: Dom na myse (1990) (S02E01) 

Pre mňa je takáto atmosféra plus citeľne staršia tvorba Poirota pohladením na duši a veľmi príjemne strávenými chvíľami pri sledovaní tohto seriálu. ()

Detektív Poirot: Dáma so závojom (1990) (S02E02) 

Časť trocha zdvíha typická Poirotovská namyslenosť v kombinácii s bezvýznamnosťou, pretože ako vieme v niektorých novších dieloch je už otvorene slávnym detektívom. Tiež pri typicky dámou oblbnutom Hastingsovi sa dá opäť raz skonštatovať, že Hasting je strašný ťuľpas a trápne mi bolo aj za neho. Na druhej strane časť zhadzuje to prirýchle vysvetlenie, ak sa však stihnete hlbšie zamyslieť, logiku to má aj keď s otáznymi trhlinami. Pri niektorých scénach som sa bavila, pri iných nudila najmä pri ťažko "akčnej" naháňačke ku koncu. Takže za mňa taký priemer na spríjemnenie dňa pri káve, nič viac nič menej. ()

Cornwolská záhada (1990) (S02E04) 

Dve hviezdy za upršanú atmosféru a motív ale ten koniec to snáď nie! (SPOILER: ako sám Poirot povedal voči páchateľovi nemal jediný dôkaz a tak chcel získať priznanie výmenou za 24 hodinový náskok? Ktorý páchateľ by priznanie za takých nevýhodných okolností dobrovoľne podpísal, keď sa k ničomu priznať nemusel, mohol jednoducho trvať na tom, že nič nespáchal a nič by sa mu nestalo? A ďalej, tým, že voči páchateľovi nemáme dôkaz, nemáme ani vysvetlenie na základe čoho Poirot svoje podozrenia vydedukoval a potvrdil, nehovoriac o tom, že ešte na konci tá žena v súdnej sieni tiež stále hovorila, že videla ako manžel zavraždenej dáva jed do jedla- zostalo nevysvetlené. Stále som čakala na nejaké hlbšie objasnenie a tu kde nič-tu nič - koniec). ()

Zmiznutie pána Davenheima (1990) (S02E05) 

Opäť jeden príjemný diel na podzimný podvečer ladiaci s počasím v tejto časti, len sa mi napokon niektoré veci zdali trocha moc pritiahnuté za vlasy. ()

Dvojitý hriech (1990) (S02E06) 

Celkom fajn časť na oddych aj keď záverečné dokazovanie by zrejme neprešlo pred žiadnym sudcom, ale predsa ide hlavne o logiku (tá moja tuším nesiahala ďalej ako po Hastingsove uvažovanie :-D ) a príjemne strávené chvíle s Poirotom. Naháňačka áut mi prišla vzrušujúca asi ako návšteva supermarketu a komické mi prišli sny slečny Lemonovej hľadajúcej kľúče, ale inak to pekne a milo plynie. Poirot sa nám pateticky chystá na dôchodok, ale v skutočnosti v porovnaní s týmto jedným z najstarších dielov je ešte dlhá, dlhá detektívna dráha pred ním. (SPOILER: trocha mi chýba vysvetlenie či tá stará bola dohodnutá s mladou, lebo na začiatku to podľa rozhovoru tak nevyzeralo. Nebodaj babizňa vylomila zámok v kufríku, ukradla obsah a sama nejakým zázrakom sa dostala ku kupujúcemu záujemcovi skôr ako osadenstvo autobusu? Mladá nakoniec len zlostne sykla na Poirota. Tiež jedine v Poirotovi vidím viacero krát ako sa z "milej dívky" razom vykľuje zákerná ženská.) ()

Záhadná vražda v Styles (1990) (S03E01) 

Akože úplne super sa na to dívalo, nenudila som sa, Hercule už odkedy sa objavila na trávniku jeho vyleštená topánka super a veľmi mám rada tie exteriéry a koľko krát v Poirotovkách všetci obedujú- večerajú v trocha mŕtvej atmosfére okolo stola :-) ale tak ten koniec, neviem no, keby sme mali možnosť aspoň postrehnúť hlavný detail plus bez takej hlúposti čo spravil páchateľ by sa na nič neprišlo....Hercule ostatné detaily tiež dedukuje viac menej z rukáva. (SPOILER: keby vrah ten list roztrhal už by predsa nemalo význam ho ďalej použiť, či čo ho chcel akože zlepiť? Prečo ho vlastne neskryl u seba, ale dal na inkriminované miesto a nechal tam až kým ho nenašiel Poirot? Vlastne to bola strašná blbosť.......) ()

Detektív Poirot: Ako sa darí tvojej záhradke? (1991) (S03E02) 

Na tomto diely sa vždy veľmi smejem pri tej časti utekania s vidlami, čo bolo podľa mňa úplne zbytočné a trápne. Vidíme, že Poirot by naozaj nemohol mať lepšiu asistentku ako precíznu a poriadkumilovnú slečnu Lemonovú. ktorá občas necielene slovkom napomôže aj riešeniu prípadu, Hastings neškodný mumák ako vždy no a Poirot? Parfém a pomenovanie ružovej ruže podľa neho? U neho prečo by nie a ani náhodou by som ho preto neoznačovala v zmysle metrosexuála. On je jednoducho len veľký gentleman. ()

Detektív Poirot: Osie hniezdo (1991) (S03E05) 

Táto časť sa mi z tých kratších epizód dosť páčila. Taká trochu iná, kde Poirot poskladá jednotlivé dieliky pozadia prípadu svojím brilantným úsudkom. Hasting sa ako zvyčajne nadchne pre nejakú dočasnú zábavku- tentoraz fotoaparát a uveličene sleduje dámy na módnej prehliadke a slečna Lemonová sa márne snaží vyvolať u Poirota záujem robiť niečo so svojou postavou. V podstate spolu s Jappom tentokrát ani riadne netušia, že diskrétny Poirot vlastne vyriešil prípad! ()

Detektív Poirot: Tragédia v sídle Marsdonovcov (1991) (S03E06) 

Výborný diel s mrazivou atmosférou celý čas. Je fajn, že tu nemáme príliš veľa postáv, v ktorých sa občas v Poirotových príbehoch trocha strácam, najmä keď mi všetky tie uhladené anglické tváre pripadajú strašne podobné, samozrejme s výnimkou excelentného Poirota. Len škoda, že občas divák nemá možnosť sám postrehnúť to, čo postrehol Poirot, nech sa akokoľvek snaží a to ja sa teda snažím:-) Páči sa mi ten hravý záver s dôrazom na Poirotove nekonečné ego :-) ()

Detektív Poirot: Záhada španielskej truhlice (1991) (S03E08) 

Ako decko by som sa určite šialene zľakla tých komických krytov na oči čo mali pri súboji. Vydarený Poirot ktorý je o svojej genialite presvedčený :-),žiadne prehnané množstvo postáv, dobrá atmosféra- ja mám rada aj tie staré anglické poháre na čaj, Poirot aj pekne poskáče v rytme tanca a nezabudnuteľne strašné prevedenie vraždy. Jedine v realite by snáď takto zamordovaný človek aspoň stihol vykríknuť. ()

Detektív Poirot: Aféra na Viktoriánskom bále (1991) (S03E10) 

Ku koncu troška zrýchlené ako tomu občas v Poirotových kratších epizódach býva, vyriešenie troška pritiahnuté za vlasy, ale s prižmúrením oka celkom fajn. ()

Detektív Poirot: Záhada loveckého domu (1991) (S03E11) 

Áno. je to klasicky šarmantný Poirot, natvrdlý Hastings a stručne sarkastický Japp plus spisovateľkin dôvtip ako veci či rovno podozrivých nakombinovať tak, aby sme nakoniec neverili vlastným očiam či ušiam, čo je fakt, ktorý sa dá v podstate využiť pri amatérskom hádaní páchateľa. Mňa táto časť ale až tak neoslovila, možno preto, že pri zohratí vraždy trebalo sledovať trocha chaotický sled obrázkov plus prerozprávanie ďalšieho deja podozrivými. A tie dôkazy proste niekedy holt aj tak chýbajú. ()

Detektív Poirot: Vraždy podľa abecedy (1992) (S04E01) 

Za záverečné odhalenia a sympatické rozhovory- Poirot-Hastings-Japp by som dala aj za tri, ale 89 percent je podľa mňa strašne nadhodnotené. Naozaj som od toho čakala omnoho viac a miesto toho som sa väčšinu času dosť nudila, čo u Poirota nie je pravidlo. Už aj v popisku k filmu spomenuté pančuchy boli faktorom na ktorý Poirot prišiel skoro po hodine, dramatizujúca hudba ma nedokázala vytrhnúť z pocitu nezaujatia. Možno viacerí hodnotia vysoko vďaka knižke, ktorú majú tak radi, neviem. Každopádne aj keď Poirot je opäť natočený dobre, asi si potrebujem od neho trocha oddýchnuť. ()

Reklama

Reklama