Reklama

Reklama

Agatha Christie's Poirot - Season 4 (1992) (séria)


Detektív Poirot: Vraždy podľa abecedy (S04E01)

(epizóda)
  • Slovensko Vraždy podľa abecedy (viac)
Krimi / Dráma / Mysteriózny / Thriller
Veľká Británia, 1992, 1 h 43 min

Obsahy(1)

Poirot má o starosť navyše. So zločincami už čosi zažil, ale prípad, ktorým sa zaoberá teraz, ho prekvapuje a zároveň desí. So železnou pravidelnosťou totiž Poirot dostáva oznámenia o plánovaných vraždách podpísané šifrou ABC. Páchateľ nenecháva nič na náhodu. Mená obetí a miesta útokov nasledujú neomylne v abecednom poradí. A aj keď je Poirot a inšpektor Japp informovaní, páchateľ im stále uniká. Obetí stále pribúda a vrah úraduje ďalej. Čas hrá proti nim, ale Poirot už odhalil súvislosť medzi zavraždenými. Všetky obete navštívil skromný podomový predajca. (STV)

(viac)

Recenzie (86)

tron 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Keď vedľa seba postavíte túto verziu a tú s Johnom Malkovichom, tak ide prekvapivo o dosť iné poňatia. Zápletka samozrejme zostala a i scenáre sú si dosť podobné, ale rozdiely sú nemalé. Verzia s Malkovichom mala „rúhaciu“ (ale skvelú!) flashbackovskú pasáž a temnú, drsnú a depresívnu atmosféru. Malkovichovo vyšetrovanie ABC vrážd pôsobilo (nielen po vizuálnej stránke) filmovejšie. A bolo dlhé. Miestami až príliš. Verzia so Suchetom je povedzme klasickejšia, vizuálne predsa len o dosť chudobnejšia, samozrejme podstatne kratšia a tak nejako, ehm, veselšia? To je asi silné slovo, ale kým u Malkovicha by ste sa humoru ledva-ledva dorezali max. v pár scénkach s Rupertom Grintom, Suchetovo poňatie je, ako skoro každý diel, v ktorom David účinkoval, tak akosi feel good paradoxne napriek všetkým tým drsným vraždám a chladnokrvným, psychopatickým vrahom (za čo séria môže vďačiť predovšetkým postavám suchý Japp a jemne pomalší Hastings). Ako pri Malkovichovom spracovaní, i tu musím zopakovať, že identita vraha je perfektne premyslená. Krokodíl! ()

Godhaj 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

,,Ale Hastingsi, vy jste vždycky plný porozumění k pocitům mladých hezkých děvčat. To já jsem vždycky spíš plný pochopení ke starým, churavým dámám." Tento Poirot mě vůbec neoslovil. Příběh je šíleně překombinovaný, což by se ještě dalo snést, ale nejvíce mi vadilo, co je divákovi celou dobu předkládáno. Více méně je oblbován tím, které informace jsou mu podsouvány. Zpracování opět nestojí za řeč, je to celé takové mdlé a nijaké. Scény s rotujícími novinami či detailní záběry na první písmena abecedy za ohlušujícího randálu ,,napínavého" hudebního motivu jsou hrozně samoúčelné a levné. ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Excelentne premyslená a vykonštruovaná konšpirácia a takmer bez úbytku napätia natočená klasická poirotovská kriminálka so zatiaľ jednou z najlepších zápletiek, v ktorej je Poirot, zdá sa, zatlačený do kúta, no znova zapracuje v ten pravý čas, tá správna časť šedej mozgovej kôry a vrah už nemá šancu. 90%. ()

PhillM. 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Brilantní detektivka se skvělým Alexandrem Bonapartem Custem (tedy Donaldem Sumpterem, kterého si pamatuju z mnoha filmů, jen nevím jakých). Figura vzezření starého Brůny k sobě táhne pozornost, ale není to tak jednoduché, jak se celou dobu zdá. Příběh rámuje Hastingsův smrdutý krokodýl (tedy kajman) a tradičně trefené jsou ex i interiéry. Lahoda. ()

Lupes 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Už jako kniha špičková záležitost, tentokrát se dokonce povedlo i převedení na filmové (byť stále trochu televizní) plátno. Pokud budete logicky uvažovat a nenecháte se rozhodit dramatizací v podobě masového vraha, není odhalení nijak těžké. Oceňuji ponejvíc právě to, že tentokrát nám autoři umožňují nahlédnout do všech souvislostí a přece se odhalení nestává banálně snadné. Mimochodem, americké zpracování vsadilo na své osvědčené kýče, jako tajemná minulost hlavního hrdiny a jeho pocity viny,zbytečné násilnické sklony vraha a samozřejmě sexualita. Výsledek je opravdu strašný a Agatha může být vděčná za Suchetův pěstovaný knírek a kulaťoučké bříško. ()

Galéria (4)

Reklama

Reklama