Reklama

Reklama

Koniec veľkých prázdnin

(seriál)
  • Česko Konec velkých prázdnin
Česko / Rakúsko / Slovensko / Slovinsko, 1996, 6 h 58 min (Minutáž: 60–90 min)

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Šesťdielny televízny seriál o osudoch slovenských a českých emigrantov zo začiatku 80-tych rokov. Hrdinovia seriálu predstavujú pestrú sociologickú vzorku postojov, motívov, ambícií a ilúzií, ktoré charakterizujú veľkú vlnu emigrácie. V šiestich častiach sledujeme paralelne vedené dejové línie sústredené na osudy protagonistov odo dňa prechodu rakúskych hraníc, cez pobyt v utečeneckom tábore Traiskirchen, výsluchy a čakanie na azyl až po týždne strávené v penzióne v Rohlau - približne v čase letných prázdnin. Každý diel sa odohráva v priebehu 24 hodín a poskytuje dramaticky vhodný priestor na odhaľovanie charakterov a zauzľovanie životných peripetií. Rodina úspešného herca Milana Čecha zaplatí za túžbu po ľudsky dôstojnejších podmienkach pre život a prácu svojim rozpadom - tragickou smrťou syna a rozchodom manželov. Slávnu klavíristku Lýdiu prinúti k úteku politicky motivovaný zákaz koncertovať, ako aj snaha naplno realizovať citovú väzbu k mladšiemu Václavovi, ktorého vaháňa okrem nepodareného manželstva a úprimného vzťahu k Lýdii aj hlboké náboženské presvedčenie. Rodinu Čiernikovcov ženie do cudziny túžba po prosperite, naspäť domov ich privádza obava zo sveta voľnej súťaže, vytriezvenie z naivnej ilúzie. Ich dcéra, 17 ročná Magda, si počas veľkých prázdnin stihne urobiť poriadok v citovom živote. Objektom jej lásky sa stane poctivý Tóno Wágner, ktorý si ako vojak pohraničnej stráže vyrieši dilemu svedomia a vojenskej povinnosti. Škandálna forma úteku a vitalita životných dobrodruhov - starnúceho kúzelníka Strnišťa a mladej zmyselnej Bobiny na jednej strane priťahuje túto nesúrodú dvojicu, na strane druhej ich vystavuje sérii problémov. Strnište túži využiť poslednú šancu - profesionálnu i milostnú, Bobina sa mieni zabezpečiť výhodnou svadbou. Múdra Mara Silverová prichádza do penziónu z Viedne, aby sa pokúsila najprv sama v sebe vyriešiť svoju manželskú krízu.Viacerým sa stáva priateľkou a dôverníčkou. Okrem týchto hlavných postáv prostredie dokresľuje paleta vedľajších hrdinov, pričom dôležité miesto patrí aj domácim, rakúskym obyvateľom a ich vzťahu k emigrantom. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (88)

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

Vždy jsem byl příkladným sportovcem, ale nikdy jsem se nezúčastnil jedné z nejoblíbenějších neolympijských disciplín ČSSR - útěku na Západ. Prchalo se různými způsoby, trasami, rychlostmi i styly. Za hranicemi však na překvapené závodníky nečekalo slavnostní přivítání s kapelou, ale realita v podobě tržního kapitalismu. Málokterý z borců při útěku do světa laciné elektroniky a čerstvého ovoce totiž pomyslel na to, že znalost jazyka, odborná způsobilost a mnohem vyšší pracovní nasazení jsou základem pro budoucí spokojený život. Tento seriál se hodně povedl, i když se zaměřil pouze na reprezentativní vzorek prchajících, kteří uvěřili tomu, že na Západě pečení holoubci sami provádějí nálety do mlsných tlamiček a teprve na místě pochopili, že jim skončilo pohodlné socialistické polehávání a začal boj o přežití. ()

koza3 

všetky recenzie používateľa

Viděl jsem několik dílů v roce 1994, kdy mi unikala podstata a nedokázal jsem pochopit pocity hlavních protagonistů. Pořád to nedokážu pochopit, ale umím si to alespoň představit. Osud několika utečenců před tehdejším režimem, setkání se se zahraniční realitou a jak se s tím srovnat? Každý po svém, někdo to nerozchodil, jinému se povedlo postavit se na cizokrajné nohy. Samotné zpracování seriálu není nijak perfektní, ale jedná se o unikátní dílo k němuž nenaleznete velkou konkurenci, proto lze hodnocení lehce nadzvednout. Sjeli jsme to s ženou během pár týdnů a jsme rádi, že jsme se v té době nenarodili a nemuseli řešit podobná dilemata. ()

Reklama

DruidKarel 

všetky recenzie používateľa

768. hodnocený film: Kdysi to byl obrovskej hit a hrozně se mi to líbilo. Film byl napšchovaný skvělými herci a navíc příběh byl skutečně inspirovaný skutečnými událostmi. Volně díly na sebe navazovaly a mělo to hlavu i patu. Dneska to ale už moc nebaví a dal bych tomu 3*, ale jinak mě to dřív fakt chytlo a měli by to vidět všichni ti kreténi, kteří ještě volí komanče a Paroubka, nebo ti, kteří blekotají, že za komunistů bylo líp - hovno. 4* za tuhle povedenou minisérii. 4* ()

Kajagogo 

všetky recenzie používateľa

Ťažko mi je k tomu... Seriál som „schrupol“ hneď pri jeho prvom uvedení v TV a zanechal vo mne značne rozporuplný dojem...Keďže uvedenie seriálu sa v podstate kryje s obdobím, keď som po páde režimu začal jazdiť po svete a okrem iného začalo aj moje  stretávanie s bývalými čs. emigrantmi (vtedy vládla ešte nádej, že by tu niekedy mohlo byť nejaké civilizované štátne zriadenie, takže sa Čechoslovákov neštítili), môžem povedať, že seriál je v princípe pravdivý. Úteky cez hranice na hrane prežitia, katastrofálne pomery v utečeneckom  „lágri“, úľava po umiestnení do vidieckych penziónov, nenávisť miestnych k „Ossis“,  navyše  okorenená zlobou Sudeťákov predovšetkým voči Čechom (to tam však scenárista Kohout nemohol dať, Nemci by mu na to nedali peniaze), ťažké začiatky v cudzine.  Prostriedky, ktorými sa to  autor scenára snažil vyjadriť,  nahliadam však ako značne rozporuplné. Slováci sú znázornení archetypálne - sprostí ako debna gitu, slovenskí pohraničníci bohujú a divia sa, keď stretnú na hranici herca, ktorého pred chvíľou videli v televízii. Ad illustrandum by som chcel podotknúť, že som v dobe seriálu (zrejmé 80- te roky) bol na základnej vojenskej službe a ten fakt, že sa seriály a filmy točia vopred a neprehrávajú sa naživo niekde v štúdiu,  vedeli aj Rómovia z východného Slovenska.   Podobne na mňa pôsobil ten chlapec,  pohraničník zo Slovenska. Už scéna, že by do hraničného pásma pustili kosca z civilu, nevyzerá veľmi pravdepodobne. Také práce robili sami pohraničníci, bola tam hromada preverených chlapcov z vidieka (venkova), ktorí podobné práce (kosenie vysokej trávy, výrub náletových drevín, všetko kvôli možnosti schovať sa) v  pohode zvládali. Chlapec - pohraničník  jedná totálne protizmyselne, najprv flagrantne poruší vojenskú prísahu tým, že prosto zahodí samopal a  ujde za hranice, potom sa pred agentmi tajnej služby vyhovára  na prísahu, keď im má oznámiť rozmiestnenie stráží a iné veci na hranici. Navyše sa zbabelo vyhovára na to, že sa po každom úteku i tak všetko mení. Nepochopiteľné... Postava pána Zedníčka (kúzelník) predvádza starý trik s hodinkami, ktoré akože nenápadne  ukradne, akurát že to bolo možné vtedy, keď sa hodinky nosili vo vrecku vo veste a nie na ruke. Neverím, že by bolo možné rozopnúť remienok na ruke a stiahnuť hodinky bez toho, že by si to človek všimol. A takýchto paradoxov bolo v seriály poviacero... Za mňa slabé 3 hviezdy. ()

Mylouch 

všetky recenzie používateľa

Celkem slušně odehraný, s polistopadovou huráupřímností vykreslený příběh, který dnes těžko přesvědčí o tom, že nebyl zamýšlen jako dvojitá parodie - na socialistické seriály i na emigranty. Výborná Ingrid Timková. Scénář: P.Kohout a Jelena Mašínová, Hudba: M.Pavlíček + orch. Varhan Bauer. ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (17)

  • Točilo se v autentických prostorách uprchlického tábora Traiskirchen, přes který prošli desítky tisíc českých uprchlíků. Tábor existuje od roku 1956. Nachází se cca 20 km jižně od Vídně v Dolním Rakousku a je umístěn v bývalých císařských kasárnách, které císař Josef II. nechal v roce 1781 zřídit v prostorách zámku Möllersdorf. (sator)
  • Od původního scénáře, který se přepisoval, až po realizaci uplynulo 13let. (Zdroj: kniha Lexikon českých seriálů). (M.B)

Reklama

Reklama