Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tony sa po piatich rokoch vracia z väzenia a podrobne plánuje poslednú veľkú lúpež. Samotné vylúpenie klenotníctva prebehne podľa jeho plánu, ale vtedy do hry vstúpi znepriatelený gang, ktorý sa všetkými prostriedkami snaží Tonyho lup ukradnúť. Rozpúta sa neúprosná vojna gangov. (STV)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (113)

Topco 

všetky recenzie používateľa

„Najlepší kriminálny film, ktorý som videl.“ (François Truffaut). Mimoriadne precízny heist ústiaci do drsnej francúzskej gangsterky, a to v luxusnom, noirovom kabáte. Scenár nadväzuje na dejovú schému svojho amerického predchodcu – Asfaltovej džungle (1950): „nábor“ zločincov – príprava lúpeže – jej realizácia – znášanie následkov. 25-minútová scéna lúpeže klenotníctva bez jedinej repliky nemala toho času obdobu. Film mal pôvodne nakrútiť Jean-Pierre Melville, ale réžie sa napokon ujal Američan Jules Dassin a postaral sa o poctu americkému filmu noir a poctu Parížu. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Ryfyfy /po nasom Rvacka mezi Muzi/ je genialny film -noir ktory nijako nezaostava za najlepsimi noirmi US proveniencie. Uvod -asi tak 30 az 40 minut je pomalsi, ale rozhodne nie ospaly, divakovi vsak rtreba trpezlivost. A nasleduje vykradacka bez hudby a bez slov - teda tak kvalitnu filmarinu som uz dlho nevidel. Potom atmosfera sa v tomto noir filme da doslova krajat nozom, genialne je temne nasvietenie a potemnela atmosfera celeho filmu. Obdivuhodne su vsak aj herecke vykony od Jeana Servaisa, Roberta Hosseina a Roberta Manuela. Dialogy su prepracovane a maximalne lahodiace, vatovo plane plkani bolo nemilosrdne zlikvidovane na minimum, ak vobec dostalo tuna sancu. Teda dost casto sa stretavam v noir filmoch - napriklad The Scarlet Street 1945 - s vatovo planymi plkmi, ktore sa nedaju pocuvat. Tuna konecne nic take nehrozilo. Rezia je vycibrena, atmosfera na urovni, dialogy, nepredvidatelne charaktery a zo zenskych sala vasen. Presne o tomto je film - noir a presne taketo noiry mylujem : 100 % ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Za všetkým hľadaj ženu, alebo tiež o tom, aké nešťastie dokáže privolať jeden nerozumne venovaný darček... Táto svižná krimi gangsterka, zabalená do temnej film-noir atmosféry, má veru čo divákovi ponúknuť. Dejová linka nenudila ani chvíľu a čo je zaujímavé, nenašla sa tu ani jedna postava, ktorá by nemala v sebe aspoň kúsok charizmy. Udalosti okolo krádeže a hlavne po krádeži boli dostatočnou zárukou napätia v energickom tempe. Tiež sa mi páčilo ako sa to nakoniec uzavrelo. Skrátka nadčasová, temná gangsterka, ktorá dala vo svojom žánri základ mnohému. 85/100 ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Francúzi vedeli natočiť poriadnu lúpež už v 50. rokoch a rovnako aj v tomto filme je veľmi príťažlivo nakrútená. Je síce skratkovitá, ale stále pôsobí dojmom akoby v priamom prenose a my cítime pot na tvárach podobne ako zlodeji. Druhá časť filmu: vydieranie, pomsta, prestrelky má síce opodstatnenie, ale je to už niečo úplne iné. Do popredia sa derie paradoxne s akčnením filmu filozofovanie, ktoré však nie je otravné. Pprekvapivo menej známy film, po jeho zhliadnutí asi každého napadne pojem klasika francúzskej gangsterky. ()

Subjektiv 

všetky recenzie používateľa

Marně přemýšlím, zda-li jsem viděl lepší film, kde je hlavním námětem loupež. Asi ne. A vlastní scénu provedení loupeže určitě ne. Metodický postup, beze slov, s minimem hluku, s jednoduchými, dostupnými a přece účinnými nástroji a přitom je na všech lupičích vidět, pod jakým jsou tlakem. Nicméně všechny části filmu jsou výborné - na počátku jsme velmi zručně a nenásilně seznámeni se všemi aktéry, takže člověka v pozdějších fázích filmu nepřekvapí nějaký deus ex machina - žádná scéna není vatou - tímto vzdávám hold scénáristovi. A režie pak dala tomuhle scénáři skvělé tempo - ani odskočit jsem si nemohl (a to jsem potřeboval). Jasná pětihvězdičková volba. ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (40)

  • Mexické úřady film stáhly z kin, když se objevila spousta loupeží spáchaných stejnou metodou, která se objevila ve filmu. (Kulmon)
  • Dassin mal v obľube objavovanie rôznych častí mesta a ich zapracovávanie do diel. Preto aj v tejto snímke rozmiestnil dej na sever, juh, východ i západ, až v tom kritici badajú výpočet osobitých uhlov pohľadu. Je to typická črta filmárov, ktorí nakrúcajú v meste, v ktorom sa sami nenarodili. (Biopler)

Súvisiace novinky

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

11.08.2015

4 dny, 5 míst, 47 projekcí... Unikátní přehlídka filmů noir na hradě Křivoklát se blíží mílovými kroky! Třetí ročník festivalu, věnující se širšímu pojetí noirového fenoménu, startuje ve čtvrtek 20.… (viac)

Al Pacino zlodejom šperkov

Al Pacino zlodejom šperkov

19.08.2005

Režisér Harold Becker si v pripravovanom kriminálnom thrilleri RIFIFI potretíkrát zopakuje spoluprácu s Al Pacinom (na obr.). Pôjde o remake francúzskej noir klasiky z roku 1955 o zlodejovi šperkov,… (viac)

Reklama

Reklama