Reklama

Reklama

Sanitka

(seriál)
  • angličtina The Ambulance
všetky plagáty
Trailer
Československo, 1984, 10 h 52 min (Minutáž: 57–60 min)

Réžia:

Jiří Adamec

Scenár:

Jiří Hubač

Hrajú:

Jaromír Hanzlík, Zlata Adamovská, Eva Hudečková, Ivana Andrlová, Jiří Bartoška, Petr Kostka, Josef Vinklář, Josef Karlík, Zdena Hadrbolcová, Miroslav Zounar (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(11)

Obsahy(1)

Dr. Jandera je mladý ambiciózny lekár s veľkou profesionálnou budúcnosťou v nemocnici. Príde však chvíľa poznania, keď sa márne pokúšal s kolegami zachrániť život človeka. Pacient totiž nedostal počas prevozu adekvátnu profesionálnu prvú pomoc a sčasti je na vine zlá technická vybavenosť. Jandera sa vzdáva miesta na chirurgii a prechádza do záchrannej služby. Mladý lekár plný ideálov a verne sa držiaci Hippokratovej prísahy dlho bojuje so svojím okolím, ktoré nechápe, prečo pracuje „iba“ ako záchranár. Súčasne však zvádza boj aj na novom pracovisku, ktoré dlhé roky slúžilo ako „odkladisko“ pre tých, čo sa z rôznych príčin neuplatnili inde. Nie je ľahké presvedčiť, že záchranná služba musí získať väčšiu vážnosť... Vojtěch však postupne prelamuje bariéry a získa na svoju stranu aj ďalších, čo pochopia, že je dôležité, aby boli nielen papierovo, ale i skutočne uznaní ako rovnocenní partneri kolegov v nemocniciach. Aj keď sem-tam v seriáli zaznejú škrípavé tóny proklamovaných socialistických budovateľských hesiel, pravdivosť príbehu o mimoriadne náročnej práci personálu záchrannej služby aj v ťažkých a adekvátne nedocenených podmienkach zostáva nadčasová... (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (86)

  • Správa o natáčaní alebo ako sa dnes bežne hovorí trailer k seriálu, bol prvýkrát uvedený 18. 9. 1984 v programe Aktuality. (Raccoon.city)
  • Režisér Jiří Adamec chcel, aby záverečné titulky, ktoré môžeme vidieť v každej časti, mali v sebe niečo, čo bude pre svoju dobu netradičné alebo úplne nové a zároveň aj po dlhom čase budú pôsobiť originálne. Jeho zámerom bolo do tituliek dať fotografie, respektíve ich koláže úplne všetkých, čo sa na výrobe seriálu podieľali. Bohužiaľ sa mu podarilo presadiť iba polovicu štábu, pretože vtedajším televíznym schvaľovateľom nebolo úplne po vôli, že sa majú takto prezentovať ľudia, čo obvykle stoja za kamerou. (Raccoon.city)
  • Jaromír Hanzlík (Vojtěch Jandera) bol veľmi prekvapený, keď ho kvôli seriálu pozvali na Kubu. Tam bol seriál tak populárny že pán Hanzlík mal asi taký pocit, ako keby Robert De Niro prišiel do Prahy. (Raccoon.city)
  • Požiadavka produkcie k skladateľom titulnej piesne Petrovi a Pavlovi Ormovím bola, že titulnú pieseň musí spievať Hana Zagorová, nakoľko v tej dobe bola veľmi populárna. Keď prišli už s hotovou skladbou za pani Zagorovou, tá si ju vypočula a následne bolo asi 20 sekúnd ticho, načo si bratia mysleli, že ich vyhodí. Pieseň sa jej páčila, ale dala si požiadavku, že pieseň zaspieva iba s duom Petr Kotvald a Stanislav Hložek. O skladbe, ktorú skomponovali sám autor námetu a scenára Jiří Hubač povedal, že je lepšia ako seriál. (Raccoon.city)
  • Jaromír Hanzlík (Vojtěch Jandera) chodil pred natáčaním večer na záchrannú službu a zúčastňoval sa na skutočných výjazdoch vodičov a lekárov k viacerým prípadom. (Raccoon.city)
  • Vtedajšie Ministerstvo zdravotníctva kategoricky protestovalo a chcelo dať zakázať ten diel, kde s pacientom záchranári obchádzajú nemocnice a nikde ho nechcú prijať na oddelenie. Hubač po rokoch potvrdil, že prípad bol skutočne autentický a záchranári sa v tých dobách s tím stretávali často, a preto neustúpil. (Raccoon.city)
  • Zdeněk Srstka (Korejs), keď mal pri výmene názorov hroziť Hanzlíkovi (Jandera), sa predtým rozprával z kolegom Petrom Olivom, ktorý hral tiež sanitára, ako to má urobiť. Ten mu povedal: "Človeče, v Amerike, keď sa mafiáni niekomu vyhrážajú, prídu k osobe a pred nosom mu hrozia so vztýčeným ukazovákom." Srstkovy sa to nepáčilo a hovoril, že by mu dal radšej facku. Nakoniec sa nechal presvedčiť a na druhý natačací deň chce týmto prekvapiť režiséra, ale počas scény sa tak sústredil na zmienené gesto, že úplne zabudol text. Režisér asi po pol minúte zakričal: "Stop. Ty vole, ty si to zabudol," načo Srstka odpovedal" "Rejžo, ale iba jednu vetu," načo režisér odpovedal: "Ty blbečku, veď si tam toho ani viac nemal." (Raccoon.city)
  • Scenár k seriálu bol napísaný už v roku 1978, ale realizovaný bol až o 6 rokov, keď nastúpil nový šéfredaktor a celé vedenie. (Raccoon.city)
  • Staré úplne prvé sanitky v prvých dieloch zháňali filmári aj na vrakoviskách. Dokonca aj v Nemecku u jedného zberateľa, ktorý to mal ako historické auto. V neskorších častiach zohnal štáb z Juhoslávie 12 starých sanitiek, ktoré boli pôvodne vyrobené v Československu a boli z časti pojazdné, takže ich bolo nutné "repasovať". A podľa režiséra všetkých 12 sanitiek, ktoré môžeme vidieť v konvoji ako idú cez Prahu, bolo od produkcie "maisterstuck". (Raccoon.city)
  • Podľa viacerých súčasných pracujúcich lekárov na záchranke ich k súčasnému povolaniu na záchrannej službe motivoval práve seriál Sanitka (1984). (Raccoon.city)
  • Na nakrúcanie leteckej katastrofy kúpil Barrandov od ČSA vyradené lietadlo IL-18. Rozlomenie na deväť častí urobili špecialisti na demolácie budov a trosky prevážali na desiatich ťažkotonážnych transportéroch. (krasomama)
  • Tomáš Juřička (Jaroslav Jandera) spomína: "Nikdy nezabudnem na nepokojného Jaromíra Hanzlíka (Vojtěch Jandera), keď som sa triafal v kluse zo záprahom do brány len o málo širším, ako bol záprah. Tváril sa síce akoby nič, ale v hlase mu znela obava, keď hovoril: "Tome, a vážne sa trafíš?" (Raccoon.city)
  • Tomáš Juřička (Jaroslav Jandera) stvárňoval čiastočne aj učiteľa na husle, na ktoré aj hral. Podľa slov herca mal šťastie, že 9 rokov na husle v skutočnosti hral, lebo na husliach je tá ťažkosť, že sa ich nedá naučiť držať za týždeň tak, že každý spozná, že s nimi máte osobnú skúsenosť. (Raccoon.city)
  • Dr. Mádr (Petr Kostka) číta v druhej časti z novín: "V předvečer 17. novodobé olympiády si čtu o sportu..." 17. letné olympijské hry boli v roku 1960 v Ríme, teda približne vtedy sa začína odvíjať dej seriálu. V tom čase sa síce v jednom roku konali obe olympiády - letná i zimná, no dej sa nemohol odohrávať počas 17. zimnej olympiády - tá totiž prebehla až v roku 1994 v nórskom Lillehammeri. Zimná olympiáda, ktorá sa konala v roku 1960 v americkom Squaw Valley, bola 8.
    Na spomínanej letnej olympiáde v roku 1960 reprezentoval Československo aj herec zo seriálu - Zdeněk Srstka (Korejs). Zúčastnil sa ako vzpierač v hmotnostnej kategórii do 90 kg (dnes už taká kategória neexistuje) a z 20 súťažiacich obsadil 9. miesto. (De Large)
  • Seriál niekoľko rokov čakal na schválenie. Problémy boli najmä s postavou doktora Mádra (Petr Kostka), niekdajšieho západného letca, ktorému scenárista Jiří Hubač predpísal emigráciu. (Raccoon.city)
  • Vo filme sa objavujú 4 druhy sanitiek, a to Mercedes-Benz W 120/121 Wagon & Specials, juhoslovanská IMV 1000, Škoda 1201, typ 980 a nakoniec Škoda 1203, typ 776. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama