Reklama

Reklama

Prvá krava

  • Česko První kráva (viac)
Trailer 1

Tichý a samotářský kuchař Cookie putuje se skupinou lovců kožešin americkým Oregonem. Spřátelí se s podnikavým Číňanem King-Luem a společně rozjedou nečekaně úspěšný byznys se smaženými koblížky. Důležitou ingredienci ovšem musí krást. Tajně za tmy chodí dojit první krávu, jedinou v širokém okolí, kterou do Oregonu přivezl bohatý Angličan. Americká nezávislá filmařka Kelly Reichardt ve svém křehkém antiwesternu o mužském přátelství vykresluje autentický portrét drsného života na počátku devatenáctého století na americkém severozápadě. Film se umístil na předních příčkách mnoha českých i zahraničních výročních žebříčků. (Aerofilms)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (64)

movie 

všetky recenzie používateľa

Uhrančivá meditace, jako kdyby se tvorba Cormaca McCarthyho obalila nežností a zlo bylo ještě daleko za obzorem. Nádherně zahrané (subtilní Ewen Bremner a konstantní samomluvou obtěžkaný Orion Lee), skvělý soundtrack Williama Tylera (Tompkins Square Records) a režijně je to hodně daleko. Četl jsem v různých komentářích na Reichardtiny filmy NIGHT MOVES a CERTAIN WOMEN názor, že to s její tvorbou jde z kopce. FIRST COW doufám pochybovačné hlasy přesvědčí o opaku. ()

Reklama

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Po scenáristickej stránke super, ale to prevedenie ma nejako neoslovilo. Celé to pôsobilo tak akosi melancholicky, chýbala tomu taká svižnosť a pružnosť. Zaujímavý dej bol zbytočne naťahovaný a film mal kvôli tomu mnoho relatívne hluchých fáz, počas ktorých sa nič zásadné nedialo. Každopádne, príbeh mal čosi do seba, a pôsobilo to celé nanajvýš ironicky. Škoda, že sa dej nejako zásadnejšie nevetvil a ani po dialógovej stránke to nebolo nič extra. Ale predovšetkým za ten super scenár a milú buddy story dávam 3*. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Hm, to čo bolo? First Cow občas malo feel good momenty, potom to bolo niečo úplne iné a skončilo sa to tak, ako by sa zrejme žiadny normálny feel good film končiť nemal. Herci vcelku sympatickí, ale inak značne wtf projekt. Vôbec neviem, čo si mám o ňom myslieť. Nemôžem povedať, že by sa mi nepáčil, ale určite to ani nebola žiadna bomba. Zaujímavá je ponurá jesenno-zimná výprava. Všetko je hnusné, rozčľapkané, ponuré a neutešené. ()

tomashrabek 

všetky recenzie používateľa

Arthousové tempo ma väčšinou rozčuľuje, ale tu mi sadlo ako riť na šerbeľ. Antiwestern s jednoduchou zápletkou a skvelou, špinavou atmosférou, kde romanca medzi chlapmi nie je homo, v špine a drine je nefalšovaná romantika a iskru nádeje v inak posratom živote im chcete pomôcť rozdmýchať aj napriek tomu, že viete, ako to skončí. Zaslúžene a opakovane titulované ako jeden z filmov pandemického roku, pre ktorý bol tento únik do sveta bez dejín ako stvorený. ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (5)

  • Film je natočen ve formátu FLAT 1:1.33, což je atypický formát pro filmové plátno. Při poměru stran 4:3 nedokáží současná kina využít celé plátno. (dejv997)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Oregon. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené