Reklama

Reklama

Jen 6,5

(festivalový názov)
  • Irán Metri Shesh Va Nim (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Samad pracuje v protidrogové jednotce a snaží se dopadnout drogového krále Nassera Khakzada. Po několikátém zátahu se ho podaří vystopovat a zatknout. Následuje soudní proces, ve kterém je Nasser odsouzen k trestu smrti a Samad si začíná uvědomovat, že zatčení ani popravy nic nezmění a k řešení problému se musí přistoupit jinak. Dokáže se vyrovnat s tím, že během jeho kariéry stoupl počet drogově závislých z jednoho milionu na 6,5 milionu? (Febiofest)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (4)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Ako fanúšik krimi, pre ozvláštnenie a zároveň vstup do neprebádaných vôd perzskej filmovej detektívky, som zvolil Metri Šeš Va Nim (Len šesť a pol). Sklamanie to rozhodne nebolo, no ani nadšenie sa nedostavilo. Len pocit premrhanej šance, lebo remeselne dobre uchopenej, poskytujúcej aj sociologickú sondu do života ako policajtov, tak zločincov a vo výsledku aj iránskej spoločnosti. Vo zvyšku ide len o štandard drogovej kriminálky, kde drsní chlapi lovia drsných dílerov, stále kdesi poletuje ešte vyšší boss predaja cracku, po dopadnutí bossa, sa aktivizuje konkurenčná mafia a atď. Ukázanie predmestského drogového slumu, tvoreného betónovými skružami, vnútri ktorých bývajú, fetujú aj milujú sa miestni narkomanskí houmlesáci, bolo pritom zaujímavým a málo vídaným pohľadom na najbiednejšie vrstvy hrdého perzského národa. Poznámka:  Len málo filmov tohto druhu dokázalo prekročiť hranice a pozrieť na skutočné príčiny: brutálna trestno-policajná mašinéria štátu, teda mocenskej elity nasadená na tých, čo sa chcú opájať, i na tých, čo na poskytovaní opojenia zarábajú. Kryje to dve veci: jednak neoprávnene zvýhodnenú skupinu korporácií, vyrábajúcich legálne drogy: alkohol a tabakové výrobky a z druhej strany právom zakotvená prísna protidrogová legislatíva poskytuje argument pre zvyšovanie stavu mocensko-represívnych ozbrojených zložiek. Preto sú protidrogoví policajti vo filmoch vláčení z akcie do akcie, nemajú čas na rodinu ani vzťahy. Dalo by sa to napraviť prijatím 15 tisíc aktívnych policajtov aj volaviek či donášačov, nasadených na každú drogu zvlášť. ()

Reklama

sochoking 

všetky recenzie používateľa

Surová, drsná iránska krimi, ktorá obsahuje pár nečakane šokujúcich scénok, kopu odporných chsichtov a dosť za hlavu sa chytajúcich situácií. Občas mi to liezlo na palicu pretože tam hulákali ako jebnutí celý čas a dokonca som až počul mad'arčinu v niektorých momentoch. Herecky zmáknuté na jednotku, ale že by som to chcel vidieť znovu... 65% ()

rivah 

všetky recenzie používateľa

Drsný obraz aktivity protidrogové jednotky, jejich členů i jimi stíhaných a chycených. To číslo 6,5 milionů lidí na drogách je ovšem varující. ()

Galéria (28)

Reklama

Reklama