Reklama

Reklama

Krajné medze - Season 4 (1998) (séria)


Sarkofág (S04E19)

(epizóda)

Recenzie (3)

maoc 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Perfektní díl. Uvěřitelné prostředí archeologů objevujících pohřebiště  kdesi v horách, realistické dialogy i psychologický vývoj uvnitř týmu, hutná atmosféra s náznaky survival hororu a lá Predátor. První dvě třetiny byly opravdu dobré, přesné, slibné. V poslední třetině už se objevovaly nelogičnosti a klišé (hemžení pod mikroskopem) a už to lehce drhlo. Závěr byl jednou ze dvou možností, jak tento díl "outerlimitsky" zakončit. Asi se mi líbí o něco méně než druhý, pesimistický. Ale není špatný, jen trochu pohřbil tu před tím tak dobře budovanou atmosféru obav až strachu. ()

PKD 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Holodoktor z Voyageru, opět jako záporně/nezáporná postava. Sem se hodí ovšem o 100% víc, než do Smallville. Jinak, tu 5. jsem dal kvůli závěru, který překvapil a byl (jak je ostatně u této verze Outer Limits zvykem) velmi emoční a tak. Komorní archeodrama s přesahem do budoucnosti. ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Krajné medze mali vždy problém s rozpočtami, takže vyzerali nejeden raz vizuálne hnusne, lacno a, nuž, televízne. Konkurenčné Akty X tiež nedisponovali monštruóznom rozpočtom 100 miliónov dolárov na jeden diel, ale neviem ako, ale darilo sa im pôsobiť filmovejšie, kvalitnejšie, dôstojnejšie. Krajné medze: Sarkofág sa našťastie odohráva plus-mínus v jaskyni, čiže toto ešte produkcia ako-tak zvládla: dať dokopy kulisu, ktorá vyzerá v rámci možností realisticky, pavučiny, kamene, hnusná podlaha a do rohu postavili nejaký prístroj, aby to vyzeralo ako vedecká archeologická expedícia. Čo ma na tejto časti zaujalo najviac, to bolo samozrejme jej ladenie do hororovej podoby. Flashbacky sa neustále opakujú a vyzerajú otrasne, ale nad celou epizódou sa vznáša príjemne hororová, tiesnivá a pochmúrna atmosféra. Neviem, čo viac mi to pripomenulo, treba dodať, že Krajné medze vždy rady vykrádali slávne filmy a seriály, ale asi Vec. Vec prirodzene jemne opajcovali aj Akty X, ale ich príspevky na túto tému (Ľad z prvej série, Ohnivák z druhej) boli predsa len o stupienok vydarenejšie. S Carpenterovým legendárnym sci-fi hororom to ale napokon nie je až také horúce, spočiatku sa to síce tvári ako Vec, alebo Predátor, pričom dosť to pripomína aj skvelý pračlovečí úvod z filmových Aktov X, ktoré mali premiéru v rovnakom roku (1998), takže neviem, kto koho vykrádal a či vôbec niekto niekoho, ale skôr áno, ako nie. Tentokrát sa mi dokonca páčila aj maska, s prižmúreným okom. Po hereckej stránke ide (prirodzene v rámci Krajných medzí) o nečakane „hviezdny“ kasting: šéfku expedície si zahrala Lisa Zane (Freddyho smrť – Posledná nočná mora), jedného jej člena Robert Picardo a mimozemšťana dokonca sám pán Doug Jones, známy predstaviteľ monštier a iných neľudských bytostí vo filmoch Guillerma del Tora (Hellboy, Mimic, Faunov labyrint). Na konci sa to ale tradične po...kašľalo a celkové vyvrcholenie (konzervačný plyn???) to opäť vrátilo do béčkarských vôd. ()

Galéria (3)

Reklama

Reklama