Reklama

Reklama

Odhalená historie

(seriál)
  • Francúzsko Les Coulisses de l'Histoire (viac)
všetky plagáty
Ukážka z filmu 1

Série(3) / Epizódy(16)

Obsahy(1)

Zaměříme se na velké mýty a prozkoumáme klíčové okamžiky 20. století z nové perspektivy, abychom vám poskytli neotřelé, chytřejší a důmyslnější vysvětlení. (Viasat)

Recenzie používateľa Volodimir2 k tomuto seriálu (3)

Odhalená historie (2017) 

Ďalší seriál z oblasti tých lepších aj keď mám stále výhrady k povrchnému prepracovaniu jednotlivých epizód. Ja som sa venoval Hirošime a Hitlerovi, prvým dvom dielom seriálu. 3. a 4. diel sa venujú už povojnovým udalostiam. Podrobnejšie komentáre sú priamo u týchto dokumentoch. ()

Hirošima, Stalinova porážka (2017) (S01E01) 

1. diel Hirošima, Stalinova porážka je dokumentom, ktorý síce naznačuje skutočné pozadie ukončenia vojny v tichomorí, ale pravda je niekde uprostred. Pokiaľ Sovietsky zväz uvoľnil archívy v roku 2016, Amerika tak zatiaľ nespravila a aj pravda k hodnoteniu tohto dokumentu nemusí byť ešte konečná. Skutočne Hirošima bola jedinou príčinou kapitulácie???? Nie Japonsko neprinútila ku kapitulácii ani jedna zo zhodených atómových bômb. Ale na druhej strane cisárovi ich zhodenie uľahčilo krok bezpodmienečnej kapitulácii. Japonsko sa rozhodovalo o možnosti kapitulácie medzi Sovietskym zväzom a USA, ale keďže im Američania ponechali cisára a nepožadovali jeho súdenie, ako vojnového zločinca, tak sa priklonili s kapituláciou na stranu USA. Problémy povojnového usporiadania v Teheráne a Jalte doriešené neboli, predovšetkým čo sa týkalo ázijského priestoru. Neskoršia jednostranná okupácia Japonska Američanmi a uzatvorenie mierovej zmluvy, pri ktorej chýbal ZSSR a v konečnom dôsledku taktiež ČLR, výrazne zmenili podstaty zmlúv troch veľmoci. Nebola naplnená povojnová úloha Číny, ktorá sa mala stať rozhodujúcou víťazkou v Ázii a protiváhou prípadnej obnovy moci Japonska. Tu mal mať rozhodujúci podiel práve Stalin. 15.9.1945 bol určený termín k vojnovému ťaženiu Červenej armády v Ázii a tým pomôcť odbremeniť vojska USA v tichomorí. Keďže Stalin už vedel o vlastníctve atómovej bomby v rukách Američanov, rozhodol o vyhlásení vojny Japonsku a 9.9. už nasledoval mohutný útok na Mandžusko, kde zničili japonské vojska čo bola obrovská rana pre japonské sebavedomie. Ďalej Stalin požadoval obsadiť Sachalin, Kurily, východočínsku železnicu a získať kontrolu nad prístavmi Daľnyj (Ta-lien) a Port Arthur (Lü Šun), ktoré stratili za rusko-Japonskej vojny v roku 1905. Nakoniec sa ruské vojska zastavili v Kórei na 38 rovnobežke. Takže, kde je pravda o kapitulácii a prečo bomby museli byť zhodené tak skoro sa zatiaľ nedozvieme, počkáme predsa len na tie americké archívy. ()

Hitler, umění porážky (2017) (S01E02) 

Hitler aj napriek žiadnemu vojenskému vzdelaniu, urobil pri vedení 2. svetovej vojny chyby, ktoré uvrhli Nemecko do nešťastia. Išlo o 9 základných, veľkých ale aj obrovských chýb. Prvou bolo umožnenie úteku obkľúčených takmer 40 000 spojencov z obkľúčenia v Dunkerque. Druhou chybou, že podcenil svojho protivníka na východe a zakázal ústup vojsk. Obrovská chyba bolo mesto Leningrad, namiesto priameho boja sa rozhodol pre obkľúčenie, kde blokoval stovky tisíc vojakov, ktorí chýbali na iných bojiskách. 4. chyba bolo podcenenie logistického zabezpečenia a chyby v praxi (nezabezpečenie zimnej výstroje, jednotky príliš vzdialené od logistiky). 5. chybou, generalita zle odhadla možnosti priemyslu a ľudského potenciálu v Sovietskom zväze. 6. chybou bolo rozdelenie jednotky na dva útočné prúdy smerom ku Kaukazskej rope a Stalingradský zbrojný priemysel (ani z ropy nič nebolo, ani zo stalingradského zbrojného potenciálu, ktorý Stalin stihol presťahovať za Ural). 7. a veľmi zdrvujúca bola chyba, že Hitler vypovedal vojnu USA 11.12.1941, lebo práve USA a jeho ekonomická sila a pomoc Spojencom ho úplne zničila (bombardovanie Nemecka, otvorenie druhého frontu atd....). 8. S rastúcim množstvom chýb podceňoval nebezpečie z vlastných radov. 9. Omylom bolo aj opakovanie operácie v Ardenách, to už nebolo to Nemecko z roku 1940. Tento dokument je slabučký, ktorý nám nič nové nepriniesol a dokonca použil archívne zábery, ktoré už boli niekde použité, nič nové som tu nenašiel. ()

Reklama

Reklama