Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je skutočnou udalosťou, ktorá sa odohrala v dobe od 8. mája do 12. mája 1945 v Rakovickom mlyne  u Čimelic, ktorý ležal v rozhraní stretu troch armád v blízkosti demarkačnej línie. Velenie americkej armády reprezentoval veliteľ 4. obrnenej americkej divízie brigádny generál William M. Hoge, sovietsku stranu gardový generál veliteľ 104. gardovej streleckej divízie Sergej Serjogin a vybrali si na podpis kapitulácie Rakovicky mlyn u Čemelíc. V Čimeliciach v dome č. 99 býval aj veliteľ nemeckých vojsk SS-Gruppenführer Carl Friedrich von Pückler-Burghaus, veliteľ Waffen SS v Čechách a na Morave. Prvé jednanie úspech neslávilo a k dohode dňa 10.5.1945 nedošlo. K podpísaniu bezpodmienečnej kapitulácie došlo až 12.5.1945. (Volodimir2)

(viac)

Recenzie (2)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Väčšina Európy slávila už mier dňa 8.5.1945, aj keď sa v Prahe 9.5. ešte bojovalo, ale posledná bitka druhej svetovej vojny v Európe sa odohrala v Slivici u Milina na Příbramsku, kde skupina vojsk SS „Mitte“ sa vzdala až 12.5.1945. Ale bojová skupina 14. nemeckej tankovej divízie si prebojovávala cestu do americkej zóny až do 14.5.1945. Dňa 10.5. generál Pückler, veliteľ vojsk SS, odmietol sovietsku a americkú výzvu ku kapitulácii. ČA po predbežných bojových prieskumných akciách zahájila 11.5.1945 v dopoludňajších hodinách všeobecný útok za drvivej podpory delostrelectva a tankov. Že sa nejednalo len o nejakú malú bitku, svedčí aj zapojenie útvarov troch ukrajinských frontov sovietskej armády, partizánov z partizánskej skupiny „Smrť fašizmu“, bojovníkov revolučných gárd z Příbramska a okolia a taktiež jednotiek amerického XII. zboru v smere od Čimelic. Po polnoci už nemecký odpor začal slabnúť, nemeckí vojaci zahadzovali zbrane a snažili sa zachrániť útekom. Tu ich zachytávali červenoarmejci alebo členovia revolučných gárd, išlo o veľké množstvo nemeckých jednotiek (viac ako 6000 vojakov), ale aj utekajúcich protektorátnych úradníkov, nemeckých civilistov ale aj príslušníkov Ruskej oslobodzovacej armády generála Vlasova. K podpisu bezpodmienečnej kapitulácii došlo v dopoludňajších hodinách dňa 12.5.1945, kde v Rakovickom mlyne sa stretli za sovietsku stranu veliteľ 104. gardovej streleckej divízie, 38. gardového streleckého zboru, 9. gardovej armády, 2. ukrajinského frontu gardový generál Sergej Serjogin, za americkú stranu náčelník štábu 4. obrnenej divízie XII. zboru 3. americkej armády plukovník Dan Allison, za porazenú armádu veliteľ nemeckých vojsk SS-Gruppenführer Carl Friedrich von Pückler-Burghaus, veliteľ Waffen SS v Čechách a na Morave a prítomný bol aj československý zástupca komisár brdského partizánskeho oddielu „Smrť fašizmu“ Václav Pokorný. Generál Pückler kapituláciu podpísal, generál, ktorý ho doprevádzal sa ihneď v miestnosti mlyna otrávil. Po skončení jednania odviezli Püklera do dočasného domu kde zastrelil svojho pobočníka, svoju sekretárku, jej dieťa a matku. Nakoniec obrátil zbraň aj proti sebe. ()

MrEddie 

všetky recenzie používateľa

Blíží se konec 2.světové války. Část Němců se vzdala. Část Němců se vzdát odmítá. A jestli ano, tak pouze Američanům ze strachu před Sovětskými lágry. Totálně nepřehledná inscenace, kde se divák úplně ztrácí. Za zmínku stojí obsazení Josefa Laufera v roli jednoho z amerických vojáků. ()

Reklama

Reklama