Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kedysi tu bol všade iba temný les, dnes tu stojí sídlisko s panelákmi. Práve tu je doma chlapík, ktorému nikto nepovie inak ako Vandam. Žije sám, v byte na okraji Prahy, a každý deň doma cvičí, aby bol v kondícii. Večer, keď sídliskom blúdia divoké zvery, chodí so svojimi kumpánmi na jedno čapované. Vandam sa snaží urobiť dojem na Lucku, ktorá v miestnom pohostinstve čapuje pivo. Často a rád sa s kadekým pobije. Je znalcom vojenskej histórie. Má pocit, že svet smeruje k zániku a schyľuje sa k veľkej bitke. A preto cvičí, aby bol na túto poslednú rozhodujúcu bitku pripravený. A tiež k tomu vychováva Psycha, mladíka, s ktorým natiera strechy panelákov. Vandamovi kumpáni z krčmy ho prezývajú „národný hrdina“. Vraj dal vtedy v Novembri ’89 na Národní tříde dejiny jednou ranou do pohybu. Film podľa rovnomennej knihy Jaroslava Rudiša, v hlavnej úlohe s Hynkom Čermákom, kombinuje dramatický príbeh s čiernym humorom. (ASFK)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (385)

Ampi 

všetky recenzie používateľa

Hodně lidí trpí filmovou čechofobii nebo slovakofobii, hodně lidí trpí pragofobii (někdy vydávanou za boj proti pragocentrismu), hodně Pražanů trpí averzí vůči zbytku republiky (venkovu) Jižnímu Městu (k němuž mám citové pouto). Já netrpím ničím z toho. Pro mimopražské jsem Pražák a pro Pražany jsem buran z venkova a naplava. Hynek Čermák hraje excelentně drsného samorosta, což na platně kin a obrazovkách televizorů neukazuje poprvé. Pokud někdo cvičí, pracuje rukama a má zálibu ve vojenských dějinách, tak to neznamená, že je nacek. Svým způsobem bohužel či bohudík máme z Vandama mnozí, ať je to vulgarita, snaha o galantnost k ženám, solidárnost, agresivita, tendence k řešení problémů násilím, zásadovost či přímost jednaní. Možná ten konec mohl být o něco lépe zpracovaný. ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Novodobý hrdina alebo len hrdina, ktorý sa snaží o vykúpenie. Veľmi podarené dielo. Cez všetky vulgarizmy a jednoduchý príbeh veľa vypovedá o našej dobe. Kto má peniaze, má moc a môže čokoľvek. Kto ich nemá a žije si svoj malý život, musí držať hubu a krok. Zásadným spôsobom sa na Národnej triede podpísal tiež soundtrack. Aj cover je podarený a vulgárny. Skvelo vyfarbený a pôsobí moderne. Pod tvrdým obalom a všetkými tými vulgarizmami a zadarmo rozdávanými päsťami je skrytý nádherný, ale smutný ľudský príbeh z pražského legendárneho sídliska, ktorý sa režisérovi opäť podarilo nádherne vyrozprávať a hlavne zakončiť nečakane silným záverom. Zdanlivo jednoznačný film, ktorý dokáže prekvapiť skvelými kontrastmi a skvelým hudobným sprievodom. Český snímok roka. ()

Reklama

playboxguest 

všetky recenzie používateľa

Zdá se, že autor knihy si s režisérem tak oblíbil nejpopulárnější loňský český seriál, že se rozhodl si z něj pro filmovou adaptaci kdeco vypůjčit a okatě napodobovat, ale nechci křivdit, knihu jsem nečetla, jen mi přijde, že i Cína a Erika tu mají být vtipným mrknutím na diváka. Pokud to tak je, rozhodně platí, že když dva dělají skoro totéž, není to vůbec totéž a příště raději pojďmě vlastní cestou a kopírování řekněme Dost! Pokud to tak není a má jít opravdu o úplně původní dílo, které si nikde nic nebere, pak je to ještě víc k pláči, protože film je i tak zbytečně ztracenej čas pro diváka i všechny zúčastněné. ()

L_O_U_S 

všetky recenzie používateľa

Takovou prodlevu mezi hodnocením a napsáním komentáře (pardon, teď už vlastně recenze) jsem snad nikdy neměl. Od zavedení nové ČSFD jsem sem tak nějak ztratil chuť chodit. Co ale napsat k filmu? Vlastně ani nevím. Jednu věc bych přesto vypíchnout chtěl. Ač mám Hynka Čermáka rád, docela mě sejří, že mu často není rozumět. A nejsem si jistý, jestli je to chyba jeho, nebo zvukaře. (1 350.) ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Na Národní třídu sa dobre pozerá a je to celkom fajn zážitok v plnom kine. Podotýkam, že v bratislavskom multiplexe. Dej pekne odsýpa, Čermák perfektne hrá, atmosféra sídliska ujde. Lenže je to celé brané zhola prvoplánovo, kde sú tí bohatí zlí a tí chudobní (inak míňajúci plácu dennodenne v krčme) "iba" magori. Zrejme bolo zámerom Vandamma vykresliť ako magora, ktorý to má v hlave dosť popletené, ale prečo si máme myslieť, že obyvatelia sídliska sú proste socky, keď to tak, snáď na zopár výnimiek, nikde tak u nás nie je. A že by nimi boli roboši, čo zarábajú určite viac ako učitelia, sa mi už veriť nechce vôbec. No a prečo chce tento chlapík zachrániť existenciu takéhoto pajzlu, keď by si jeho majiteľka mohla otvoriť po jeho zbúraní ďalší niekde blízko, nedáva zmysel už vôbec. Inak ale slušné remeslo a kvalitní herci, len to chcelo viac doladiť. ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (19)

  • Jaroslav Rudiš, autor předlohy, se inspiroval k vytvoření Vandama skutečnou postavu, bratrem svého kamaráda, se kterým se setkal v pražské hospodě Severka. Skutečný „Vandam“ si následně ve filmu zahrál velmi malou roli, ale vzhledem k zachování anonymity autor neprozradil o jakou roli šlo. (DJDVD)
  • Vandam (Hynek Čermák) má na zádech vytetováno „Silent leges inter arma“ a zkratku S.P.Q.R. První se dá přeložit jako „Uprostřed zbraní zákony mlčí“, autorem je Cicero. Druhé je latinská iniciálová zkratka ze sousloví Senatus Populusque Romanus, v překladu senát a lid římský. (rakovnik)
  • Děj knižní předlohy se odehrává v Praze na Severním Městě. Děj filmu je zasazen na pražské Jižní Město, kde se v době natáčení nacházela i skutečná restaurace Severka v ulici Metodějova, ve které se děj odehrává. (Ampi)

Súvisiace novinky

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

06.03.2020

Program Kreativní Evropa MEDIA letos v únoru už počtvrté vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu.… (viac)

Reklama

Reklama