Reklama

Reklama

Amnestie

Trailer 3

Obsahy(1)

Film Amnestie sa okrem príbehu troch rodín zasiahnutých komunistickou perzekúciou, venuje aj vzbure väzňov v Leopoldove, ktorá si vyžiadala vojenský zákrok. Vzbure predchádzali široké amnestie Václava Havla, ktoré udelil v januári 1990, len pár dní po svojom zvolení za československého prezidenta. (Continental film)

Videá (5)

Trailer 3

Recenzie (186)

Sany33 

všetky recenzie používateľa

Príbeh: Obdobie plné ŠTBakov, disidentov a konfidentov a v nemalej miere Havlových amnestií. Herecké osadenie: V najväčšej miere sa mi do pamäte vryl Galantský mladík Juraj Bača svojím presvedčivým väzenským výkonom. Prevedenie: Mám rád toto obdobie 90. rokov. Dýcha z toho nostalgia. Veľmi zaujímavé sú aj pohľady na Leopoldov. Pocity: Celkom dobre som sa dokázal vcítiť do osudov hlavných hrdinov a dalo sa s nimi buď súcitiť alebo nimi opovrhovať. Koniec koncov taká už bola tá doba. Pridaná hodnota: Pár silných emotívnych chvíľ, vzbura v Leopoldove, zrada manželky... Na Slovenské pomery veľmi dobré! 85% ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Zamatova Revolucia 1989 - dokonca aj o nej jestvuju konspiracne teorie /ktorym ja sam neverim a smejem sa z nich/, horsie ale je, ze taky Karel Chrocht, odborne Karlos80 im veri az moc. No nic, ja tu nejdem pisat o revolucii z 11/1989, ale o filme. Ten je natoceny fakt bravurne, leopoldovska vzbura je namet ktory mna zaujima - ako spravne pise mchnk o niektorych veciach sa nehovori, tak ani ja tu nejdem koniny vypisovat. Uvod je trochu dlhsi, treba sa obrnit trpezlivostou kym nieco pride, potom to uz ale jede. A jede to vyborne, tempo, dialogy, som bol hodne spokojny, aj s kulisami vtedy este rozbitej a spinavej byvalej federacie. Luknara nemusim uz od serialu Panelak ci jaxa to volalo, Hajdu tiez nic moc. Gajslerka je sice dobra herecka - no ako clovek, napisem diplomaticky, je taka baba aka je, no co uz, ta sa uz nezmeni. A mna si teda nijak neziskala, rozhodne nebudem jej funda, ne, ne. Vzbura natocena vyborne, vyznam sa do tychto udalosti, reziser Karasek pozmenil vo filme len par veci. To je u mna vec tolerancie, to v pohode tolerujem : 77 % ()

Reklama

Jaro.Krafcik 

všetky recenzie používateľa

Slobodu si nezaslúži každý. V kinosále sme sa vždy smiali na ukážke, lebo realita bola úplne iná. Samozrejme treba brať ohľad na kamaráta ktorý robil a aj robí vo väznici a pozeral a hodnotil film inak ako ja a ostatní užívatelia. Po dlhej dobe konečne nejaký slovenský film, aj keď dosť nekvalitný a pomerne natiahnutý. A hlavne nereálny. Za kvalitný vyber pesničiek palec hore, aj keď taká pesnička, Amnestia na neveru od Elánu je lepšia ako toto. 2* ()

kaposlav 

všetky recenzie používateľa

Mal som trošku problém v orientácií kto je kto ako to býva občas v ruských, alebo v sovietskych filmoch. Možno to bolo preto, že som nevedel koho mali tí politici stvárňovať okrem Havla. Neviem, ale niečo na tie 3* chýbalo. Taktiež som nepochopil zapracovanie Geislerovej a tej ženy toho Ľubka do deja. Proste si myslím, že film okolo Leopoldova bol dobrý, ale ten ostatok okolo to cele kazil a ťahal pod priemer. Niečo v tom filme niekto dovrzal. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Popis filmu na čsfd neuvádza, že predlohou k filmu bola kniha Radovana Dunaja s názvom: Amnestia, ktorá rozpútala peklo. Knižka s dejovo kompaktným dejom, remeselne zručne napísaná, čítavá. Tak 70%. Nuž a teraz k filmu - oproti knihe akoby bola nekompatibilná línia väzenia zlodeja obrazov s politickou líniou amnestie Václava Havla po obsadení úradu prezidenta Československej socialistickej republiky a toho, čo táto veľmi široká amnestia vyvolala vo väznici v Leopoldove, kde sa vzbúrili amnestiou nedotknutí väzni. Jednoducho, akési motáky v knihách, čudo-judo disident, eštébaci, bachari - to všetko stálo na jednej strane. Pričom len postavou disidenta a manželky zabásnutého zlodeja sa to nejako prepájalo na politické dianie.Ale celá táto schéma pôsobila dosť strnulo a neživotne. Z uvedeného sa vymykali násilnícki a primitívni spoluväzni na čele s Vlkom a celkom dobre vystihnuté politické pomery prostredníctvom kombinácie dokumentárnych archívnych záberov a správ z telky či rádia. Podpriemerne využitá šanca. 40% ()

Galéria (17)

Zaujímavosti (14)

  • Pro snížení nákladů šili kostýmy leopoldovských věznů reální vězni z východoslovenského vězeňského zařízení v Šaci. (Teres)
  • Reálným předobrazem postavy, kterou představuje G. Hološka, je Tibor Polgári, jeden z tehdejších vůdců vzpoury, mezi vězni krajně obávaný pro svou psychopatickou povahu. Tento člověk se o rok a půl později (na podzim roku 1991) společně s dalšími několika spoluvězni pokusil z Leopoldova utéct, přičemž na to doplatili životem 4 příslušníci vězeňské služby. Za to byl následně odsouzen k doživotí. (xentrixx)
  • Kostymérka Zuzana Krejzková: „Spomínam na zvláštnu skúsenosť s pôsobením kostýmov na reálne správanie. Zatiaľ čo sa komparzisti predstavujúci bacharov sebavedomo postavili do radu na obed spolu s hlavnými hercami, komparzisti hrajúci väzňov si na trávniku poslušne zjedli pridelené bagety. Takže pozor, aj kostým môže znižovať sebavedomie!” [Zdroj: PR House of Ukulele] (embecka)

Reklama

Reklama