Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V létě roku 1944 Georges Guingouin, mladý vojenský aktivista komunistické strany vedl ve francouzském Limousinu partyzánskou jednotku, která čítala asi dvacet isíc lidí. Jednoho dne za ním přišel soudruh Rouvet, člen politbyra strany, a dal mu rozkaz, aby zaútočil na město Limoges. Guingoiun však splnění rozkazu odmítl, protože taková vojenská operace by si vyžádala příliš mnoho lidských životů. (Film+)

(viac)

Recenzie (2)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Film je o skutočnej osobnosti Francúzskeho odporu Georgesovi Guingouinovi, ktorý predstavoval militantnú francúzsku komunistickú stranu (PCF), ktorá zohrávala hlavnú úlohu v odboji. Bol veliteľom jednej z najväčších bojových skupín francúzskych odbojových bojovníkov. V roku 1944 už disponovala silou 12 000 bojovníkov a postavila sa k otvorenému boju s Das Reich, Hitlerovou divíziou smrti. Francúzsky vnútorný odpor zahŕňal všetky podzemné hnutia a organizácie, ktoré v dobe okupácie bojovali proti silám Vichistického režimu, Ústrednému ríšskemu bezpečnostnému úradu, a jeho súčasti gestapu, Abwehru, Wehrmachtu ale aj francúzskej milície a štátnej polície. Ten boj zahŕňal vojenské akcie, spravodajské úlohy, sabotáž ako aj občianske akcie, rozširovanie tajnej tlače, šírenie letákov, výroba falošných dokladov, organizácia štrajkov a demonštrácii, ukrývanie vojnových zajatcov a prenasledovaných Židov. To sa taktiež volalo „Armáda tieňov“. Sám veľký Georges aj napriek uznaniu jeho zásluh generálom De Gaullom v roku 1945, sa o niekoľko rokov ocitol vo väzení. Stal sa obeťou vyrovnávania si účtov a machinácii, ktoré ho takmer stáli život. ()

dogma97 

všetky recenzie používateľa

Pro Francouze či jiné romantiky bez trpké zkušenosti s komunistickým režimem může snad být tento film nějak zajímavý. Pro našince je však jen smutným potvrzením skutečnosti, že komouši ve Francii byli stejní hajzlové jako ti naši. ()

Reklama

Galéria (10)

Reklama

Reklama