Reklama

Reklama

Falošná veda

(TV film)
  • angličtina Fake Science (festivalový názov)
všetky plagáty
Dokumentárny / Krátkometrážny
Slovensko, 2018, 26 min

Obsahy(1)

Predátorské časopisy, ich existencia a vplyv na vedecké prostredie. Prečo sú pre vedu a výskum nežiadúce predátorské časopisy a konferencie? Aké riziká z nich vyplývajú? (RTVS)

Recenzie (2)

Marze 

všetky recenzie používateľa

Dokument na Slovenské televízii ukazuje na léčbě kloubu, že časopisy, které nemají články  prověřené oponenturou a dostatečnými experimenty , mohou být zavádějící a nebezpečné. Novináři do jednoho poslali náhodně vygenerovaný nesmyslný vědecký článek, který byl otisknut a dokonce ho odpřednášeli na konferenci. Investigativní žurnalistika je drahá, náročná a záslužná. https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13542/162483#0 ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Normálne som neveril, že z RTVS vzišiel riadny investigatívny dokument o falošných vedeckých časopisoch. V spolupráci so severonemeckou televíziou NDR, ktorá je známa dobrými dokumentami, vznikol síce krátky, ale podnetný pohľad na súčasne vedecké publikovanie. Za peniaze takýto časopis zverejnil aj článok z generátora náhodných textov a nesúvisiacim nadpisom. Problémom je, že odkazy na takéto vedecké články sa využívajú vo vykazovaní publikácií aj u množstva slovenských vedcov a môžu byť platené zo štátnych peňazí. ()

Reklama

Reklama