Reklama

Reklama

Budujeme Slovensko - Season 2 (2022) (séria)


Michalovský Černobyľ (S02E03)

(epizóda)

Obsahy(1)

Na jeseň v roku 1988 odštartovala pôvodne veľkolepá výstavba sídliska SNP v Michalovciach. Pôvodný plán bol vytvoriť nový domov pre vyše 40-tisíc obyvateľov. Sídlisko, ktoré nesie honosný názov podľa Slovenského národného povstania, jednej z najdôležitejších udalostí v histórií našej krajiny, kedy sme sa vzopreli voči nemeckým okupačným jednotkám, dnes prezývajú mestom duchov, panelákom po vojne, alebo jednoducho Michalovský černobyľ. Pôvodná idea vybudovať významné sídlisko s významným názvom sa premenila v trpkú realitu s pridruženým názvom podľa jednej z najtragickejších udalostí histórie, havárie Černobyľskej atómovej elektrárne. Z výkladnej skrine mesta a regiónu ostali len prázdne okná. Jediným náznakom pôvodného konceptu sú len graffiti, nasprejované “SNP” na betónovom skelete paneláka. (RTVS)

(viac)

Recenzie (2)

Danqo 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Bolo to dosť meta, so všetkými tými klapkami, mikrofónmi a strihom s komentármi režisérky. Nedozvedeli sme sa veľa, ale veštica (alebo podobná ezoterická profesionálka) pôsobila vierohodne, až reálne. ()

blondboss 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Tento diel série je pre mňa špecifický hlavne v tom, že som z východu a tento kraj mi nie je cudzí. Navyše toto sídlisko skutočne v mnohom pripomína mesto duchov v štýle Černobyľu a mnohí možno o tom ani nevedeli. Dokument síce nerozpráva až tak vyčerpávajúco o histórii, ako to vznikalo, ale už len samotné zábery stoja za to. 70 % ()

Reklama

Reklama