Reklama

Reklama

Mandalorián - Season 2

(séria)
Trailer 2
USA, 2020, 5 h 21 min (Minutáž: 32–52 min)

VOD (1)

Epizódy(8)

Zaujímavosti (100)

Mandalorián - Kapitola 9: Šerif (2020) (epizóda) (S02E01)

  • V epizóde sú zmienené aj najznámejšie osady na planéte Tatooine – Mos Eisley a Mos Espa. V Mos Eisley sa odohralo prvé stretnutie Obi-wana a Lukea s Hanom a Chewbaccom. Mos Espa sa zase objavila v Hviezdne vojny: Epizóda I - Skrytá hrozba (1999). Väčšina epizódy sa odohráva v Mos Pelgo. Táto osada nám bola prvýkrát predstavená v hre „Star Wars: The Old Republic: Knights of the Eternal Throne“ a výskytom v tejto epizóde sa oficiálne zaradila do kánonu. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 9: Šerif (2020) (epizóda) (S02E01)

  • V úvodnej sekvencii sa Mando (Pedro Pascal) stretne s viacerými fanúšikom Star Wars známymi druhmi. Vo dverách ho zastaví Twi'lek. Gor Koresh, s ktorým debatuje, patrí k rase Abyssin. Pozerajú sa na boj dvoch zelených, divím sviniam podobných Gamorreanov. Všetky tieto druhy sa objavili už v pôvodnej trilógii. V tejto scéne sa objaví aj Zabrak, člen rasy, ktorej najznámejší predstaviteľ je Darth Maul. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 9: Šerif (2020) (epizóda) (S02E01)

  • Konfrontácia medzi Mandom a mužom známym ako Cobb Vanth bola silné inšpirovaná filmom Dobrý, zlý a škaredý (1966). Vidíme tu detailné zábery na oči, chvejúce sa prsty, siahajúce po zbrani a strnulé tváre, ktoré boli ikonické pre záverečný súboj vo vyššie zmienenom westerne. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 9: Šerif (2020) (epizóda) (S02E01)

  • Príšera, okolo ktorej sa prevažne točí táto epizóda, sa nazýva Krayt Dragon. Jedná sa síce o prvý výskyt živého jedinca tohto druhu v ságe Star Wars, ale kostru tohto druhu sme mohli vidieť už v Star Wars: Epizóda 4 - Nová nádej (1977), a to hneď zo začiatku, keď R2D2 a C3PO idú po púšti na Tatooine. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 10: Pasažier (2020) (epizóda) (S02E02)

  • V epizóde môžeme vidieť scénu, kde droid opeká mäso draka z predošlej epizódy na ohni z tryskového motoru. Je to odkaz na jednu atrakciu v Disneylande, v časti Galaxy's Edge, konkrétne na jedáleň Ronto Roaster, kde pripravujú mäso týmto spôsobom. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 11: Dedička (2020) (epizóda) (S02E03)

  • Táto epizóda si opäť robí žarty zo Stormtrooperov a ich neschopnosť zasiahnuť terč. Na ich účet zaznie veta: „Nedokázali by trafiť ani bathu do boku.“ Batha je mimoriadne veľké, dlhosrsté ťažné zviera so zahnutými rohmi, ktoré sa objavilo už v Star Wars: Epizóda IV - Nová nádej (1977). (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 11: Dedička (2020) (epizóda) (S02E03)

  • Scéna, v ktorej sa živočích s chápadlami prisaje na tvár „Baby Yodu“, je narážkou na facehuggera z filmu Votrelec (1979). Na tento film odkazovala aj scéna liahnutia sa malého „pavúka“ Krykna z predošlej epizódy. Termovízia v mandalorianskej helme je zase narážkou na film Predátor (1987). (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 11: Dedička (2020) (epizóda) (S02E03)

  • Vodný mesiac Trask je obývaný predovšetkým rasami Mon Calamari a Quarren. Obe nám boli predstavené už v originálnej trilógii a obe pochádzajú z planéty Mon Cala. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 11: Dedička (2020) (epizóda) (S02E03)

  • Žeriav, ktorý v úvode vyťahuje Razer Crest z vody, je prerobené imperiálne kráčadlo AT-AT, ktoré poznáme už z originálnej trilógie. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 12: Infiltrácia (2020) (epizóda) (S02E04)

  • Táto epizóda si urobila žarty aj z jedného obľúbeného nedostatku vo svete Star Wars. Keď má Mythrol prejsť k ovládaniu reaktora, odmieta to so slovami: „Nie je tu žiadne zábradlie.“ Zábradlie nad hlbokými a nebezpečnými miestami chýbalo už na Hviezde Smrti, kde musel podobne nebezpečnú cestu absolvovať Obi-Wan. Zábradlia chýbali aj na pristávacej rampe v Oblačnom meste na planéte Bespin či na lávkach pri súboji s Darth Maulom a tento nedostatok bol terčom posmechu už od roku 1977. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 13: Jedijka (2020) (epizóda) (S02E05)

  • V závere epizódy sa dozvieme, že Ahsoka Tano hľadá Veľkoadmirála Thrawna. Thrawn je jedným z najinteligentnejších a najnebezpečnejších vodcov Impéria, ktorý nám bol predstavený v seriáli Star Wars Rebeli (2014–2018) a ktorého príbeh bol rozvinutý v nekánonických dielach. Poslednou vecou, ktorú o ňom vieme z kánonu, je, že zmizol, keď mladý Jedi Ezra Bridger s pomocou vesmírnych veľrýb (purrgil) uniesol jeho loď do neznámych končín vesmíru. Ahsoka Tano od tej doby očividne pátrala po Ezrovi a po Thrawnovi. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 13: Jedijka (2020) (epizóda) (S02E05)

  • Ahsoka povie, že Yoda bol jediným príslušníkom svojho druhu, ktorého poznala. To je zaujímavé, pretože v Rade rytierov Jedi sme mohli vo filme Hviezdne vojny: Epizóda I - Skrytá hrozba (1999) vidieť aj ďalšieho príslušníka tohto druhu - Yaddle. Táto rytierka sa však v ďalších filmoch neobjavila a zdá sa, že zomrela skôr, než sa do chrámu rytierov Jedi dostala Ahsoka. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 13: Jedijka (2020) (epizóda) (S02E05)

  • Dôvodom, pre ktorý sa Ahsoka rozhodla necvičiť Dieťa (ktorého meno Grogu nám bolo odhalené v tejto epizóde) je ten, že jeho citová naviazanosť na Mandaloriana by ho mohla urobiť náchylným k temnej strane. Toto priamo odkazuje na osud Anakina Skywalkera, ktorý bol Ahsokiným majstrom. Ahsoka používa taktiež podobné argumenty, aké použil Mace Windu (Samuel L. Jackson) v Hviezdne vojny: Epizóda I - Skrytá hrozba (1999), keď odmieta trénovať Anakina. (ČSFD)

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (viac)

Reklama

Reklama