Reklama

Reklama

Komorník

  • Slovensko Majordómus (festivalový názov) (viac)
Poľsko, 2018, 120 min (Alternatívna 141 min)

Réžia:

Filip Bajon

Kamera:

Łukasz Gutt

Hrajú:

Janusz Gajos, Anna Radwan, Sebastian Fabijański, Marianna Zydek, Adam Woronowicz, Sławomir Orzechowski, Diana Zamojska, Borys Szyc, Łukasz Simlat (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Mateusz Krol je kašubský chlapec, ktorého sa po smrti jeho matky ujme pruská aristokratka Gerda von Krauss. Vyrastá v jej paláci spolu s deťmi von Kraussovcov. Blízko má najmä k ich dcére Marite, ktorá je v rovnakom veku. Postupne sa medzi nimi rodí láska, ale ich rozdielny pôvod jej nepraje. Svet von Kraussovcov je však odsúdený na zánik a veľké historické udalosti prvej polovice 20. storočia navždy zmenia život v oblasti, kde spolu žili Poliaci, Kašubi a Prusi... (RTVS)

(viac)

Recenzie (17)

deizolator 

všetky recenzie používateľa

Jako by mi chyběl jiný konec... ale mě to německo-polské pobaltské soužení a pachtění hodně vtáhlo. Postava majordoma mě hrozně rozčilovala a zároveň bavila.. člověk, který se nemá kam a vlastně ani nemůže nikam hnout pod vlivem okolností a vlastních emocí. Odysea sebekontroly. Závěr zválcuje ruská noha, která kam šlápne, tam 20 let tráva neroste, a je vymalováno. ()

DJ Kritik 

všetky recenzie používateľa

Historický pohľad alebo skúr sága jednej časti  Poľska - Kašubska  /severozápad pri hraniciach s Nemeckom/, kde dej začína cca v roku 1900 a končí po druhej svetovej vojne. Dalo by sa povedať je jednotlivé etapy života nie sú ani smutné ani veselé. len v niektorých častiach prinášajú nádej na lepšie časy. len tie akosi neprichádzajú. Spracovanie je dosť kostrbaté a preto možno aj to hodnotenie . ()

Reklama

Ampi 

všetky recenzie používateľa

Krátce po sobě jsem viděl Přeběhlíka a Majordoma. Jistá podobnost mezi nimi je. V obou případech je pro mě výsledek slabší 4 hvězdy. V obou je znát jistý protiruský tón, což je u Němců i Poláků pochopitelné, ale ne nutné. U Majordoma jsou plusem Kašubové a jejich role v polsko-německých vztazích během první poloviny 20. století.  Díky původnímu změní je možno užit si drobných odchylek polštiny a kašubštiny. ()

xxmartinxx 

všetky recenzie používateľa

Poláci mají možná obecně lepší filmy než my, ale to neznamená, že svůj výroční festival nezačnou tou nejhorší, nejnudnější historickou omalovánkou, kde se ze seznamu odškrtávají historická traumata, aniž by některá z houfu postav měla nějakou "vlastnost". Je vidět, že ten proklatě dlouhý sestřih, kde se v důsledku neděje nic jiného, než že peníze tečou proudem (s vizuálem lepší televizní reklamy), má schováno dalších X hodin, aby se to dalo za půl roku odvysílat v televizi jako minisérie. ()

Amonasr 

všetky recenzie používateľa

Film zobrazuje na příběhu hlavního hrdiny a jeho okolí složité a do značné míry tragické dějiny Kašubska, což byl asi nejen pro mě až do shlédnutí snímku prakticky neznámý pojem. A v tom je asi také jeho hlavní přínos - zasadit do komplikované evropské mozaiky zajímavý a poučný kamínek. Navíc dobře natočeno. ()

Galéria (25)

Reklama

Reklama