Reklama

Reklama

Diktátorova bible

(seriál)
  • USA Dictator's Playbook (viac)
Kanada / USA, 2018, 4 h 42 min (Minutáž: 47 min)

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Od Mussoliniho po Saddáma Husajna; diktátoři utváří svět, ve kterém žijeme. Ale jak to dokázali? Jak zvětšují a udržují svou moc? Jak překonávají síly, které jim odolávají? Co nakonec způsobí jejich pád a konec jejich režimu? Dnes jsou tyto otázky aktuálnější než kdy jindy. Tento pořad je zodpoví zkoumáním taktik šesti různých tyranů 20. století. (National Geographic)

(viac)

Recenzie používateľa Arsenal83 k tomuto seriálu (4)

Kim Il Sung (2018) (E01) 

Zomrel Kim-Ir-sen a národu povedali, že zomrel boh. Kim-Ir-sen zaviedol režim, kde ovládol aj mysle ľudí. Tí si niečo negatívne o vláde nemôžu ani pomyslieť. Jeho vzorom bol Stalin, ktorý inšpiroval mnohých takýchto psychopatov. Kim-Ir-sen to ale len začal, jeho syn tyraniu zveľadil do obludných rozmerov a vnuk je už úplný blázon. A čo si myslia v Severnej Kórey o Kim-Ir-senovi dodnes? Učia sa, že sa naučil chodiť vo veku troch týždňov a rozprával už v ôsmich týždňoch. Za celý život vraj napísal 1500 odborných kníh a zložil 6 opier, ktoré sú tým najlepším, čo svet kedy počul. No a čo je najlepšie: Kim bol taký nadčlovek, že nikdy nemusel srať. Áno, toto stojí v jeho oficiálnej biografii propagovanej štátom, kde pri pohľade z vesmíru jedna veľká tma, teda je to vyslovene diera. ()

Saddam Hussein (2018) (E02) 

Dobrý popis Saddámovho života, od narodenia, cez postup v politickej kariére, krutovládu až po nevyhnutný pád. Inteligentný diktátor, ktorý nepoznal hranice. Len ten záver a americký pohľad bol úplne skreslený. Vraj Irak je aj po 15 rokoch od jeho pádu stále v troskách, lebo sa tam vznáša jeho diktátorský duch... Trápnejšiu výhovorku už nenašli? A čo milión obetí amerických náletov? Už našli tie zbrane hromadného ničenia, alebo chodia s motyčkami ako archeológovia a stále pátrajú? ()

Benito Mussolini (2018) (E04) 

Kto vie, ako je možné, že takýto nafúknutý trpaslík získal takú moc. Už pohľad na neho bol odpudivý, takú pyšnú charizmu snáď nikto ešte nevyžaroval. Psychopat, ktorý šikanoval deti už ako desaťročný. Stal sa najprv socialistom, až potom založil fašizmus. Čo dobre odzrkadľuje, že radikálny boľševizmus a fašizmus je v podstate jedno. A hoci bol spočiatku radikálny ateista, po prevzatí moci sa mu hodilo spjenectvo s cirkvou a vďaka svojim prokatolíckym zákonom ho pápež Pius XI. označil za „človeka, ktorého nám poslala prozreteľnosť“. Prozreteľnosť sa s ním našťastie potom rýchlo vyrovnala. ()

Idi Amin (2018) (E06) 

Zakomplexovaný vojačik sa presadil v armáde hlavne tým, že sa správal gaunersky, nehľadel na utrpenie a rád robil nadprácu. V tom sa podobal na Stalina, ktorý si tiež ako posledný podliak razil cestu medzi komunistami už v Gruzínsku, kde ho bezohľadnosťou nikto nepredčil a i Lenin ho mal za grobiana. Idi Amin je presne takým typom podliaka. Taký africký Stalin. Posledný škótsky kráľ je jeden vynikajúci film, ktorý zobrazuje aspoň časti hrôzy, ktoré spôsobil. Žiaľ, dožil sa beztrestne vysokého veku. ()

Reklama

Reklama