Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci

(seriál)
  • USA The Lord of the Rings: The Rings of Power
Trailer
USA, (2022–2024), 17 h 57 min (Minutáž: 65–72 min)

Predloha:

J.R.R. Tolkien (kniha)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(16)

Začínáme dobou relativního míru a sledujeme společenství postav, které čelí znovuobjevení zla ve Středozemi. Od nejtemnějších hlubin Mlžných hor přes majestátní lesy Lindonu, dechberoucí ostrovní království Númenor, až po nejzazší kouty mapy, stvoří tato království a postavy dědictví, která přežívají ještě dlouho po jejich odchodu. (Prime Video)

(viac)

Recenzie používateľa mata77 k tomuto seriálu (8)

Pán prstenů: Prsteny moci (2022) 

Seriál sa dá hodnotiť s dvoch aspektov. Na jednej strane je Tolkienovo dielo ako pôvodný námet a obmedzené autorské práva filmárov. Na strane druhej je cieľ - komerčný produkt a pýcha tvorcov, ktorí sa spojili, aby splnili zadanú úlohu. V každom prípade neveriacky krútim hlavou nad ich odvahou a nasadením, ktoré vynaložili. Skláňam sa pred nimi s uznaním, na strane druhej som presvedčená, že po odvysielaní prvej série si produkcia uvedomila, koľko vecí sa dalo urobiť inak - lepšie. Prstene Moci začali epicky a prvé dve epizódy ma naozaj navnadili. Krásne scény, plné farieb, prepracované kostýmy a masky, sympatickí herci. Ako sa séria blížila do svojej polovice, bolo jasné, že tu niečo neklape úplne dobre tak, aby som prehliadla aj iné nezrovnalosti a chyby. Preto bolo pomalé tempo a niektoré scenáristicky nezvládnuté dejové linky, najvážnejšou slabinou 1. série. Aj napriek nevyváženosti niektorých dielov, seriál stále dokážem hodnotiť pozitívne, cítim za ním veľa dobre odvedenej remeselnej práce. Vizuálna stránka je naozaj skvelá a spolu s hudbou tvorí základný kameň celej série. Verím, že sa Amazon z chýb poučil a výčitky obecenstva si vezme pre ďalšie pokračovanie k srdcu. ()

Stín minulosti (2022) (S01E01) 

Prstene moci začali epicky. Vizuálna stránka je naozaj výborná a nevidím dôvod, prečo by som sa mala rýpať v detailoch, hľadať a umelo vyrábať chyby, ktoré tam nie sú. Hudba je nová a pôvodná zároveň, automaticky zapadá do príbehu a strieda motívy podľa toho, ktorému národu sa dej venuje. Scenár sa inšpiroval pôvodnou predlohou a postavy rozprávajú spôsobom, ktorý im patrí. Dej sa neponáhľa a pripomína mi poetické rozprávanie fenomenálneho Tolkiena. Herci sú pre mňa neznámi a preto ma bavilo pri detailných záberoch na ich tváre, študovať ich rysy a spájať si ich herecké výkony s postavami. ()

Na moři (2022) (S01E02) 

Druhý diel prináša nové postavy a dej sa ešte o niečo viac rozkúskoval na vedľajšie linky. Každopádne ide o postavy, ktoré budú určite dôležité. Stačí si spočítať prstene, ktoré budú ukuté a hlavne pre koho. Ak by sa ma niekto opýtal, ktoré postavy a ich osudy ma zatiaľ najviac zasiahli, tak to je elfský strážca a ľudská bylinkárka. Jeho dokonalosť a elegancia vystupovania, chladná láska, loajalita a odvaha. Jej prirodzená ženská krása, tvrdohlavosť a konštruktívne myslenie v pozícii jej podradného postavenia v komunite. Páči sa mi aj ostatnými zatracovaná Galadriel. Je tak mladá a neskúsená. Má ale otvorené srdce, ktoré sa snaží počúvať pri rozhodovaní. Mám pocit, že jej postava bude jedna z tých, ktoré charakterovo vyrastú najvýraznejšie. Za mňa zatiaľ spokojnosť, seriál na plnej čiare prekonal moje očakávania. ()

Adar (2022) (S01E03) 

Príbeh si žije vlastným životom, pritom ale stále rešpektuje Tolkienov odkaz. Tvorcovia si právom zaslúžia moje uznanie a rešpekt. Výprava je úžasná, krajina a exteriéry zladené až okúzľujúcim spôsobom. Potom sú tu rôzne detaily, kostýmy, šperky, ozdoby, top-masky a make-up. Kulisy v žiadnom prípade nevypadajú ako z papundeklu, nasvietenie a kamera si dávajú pozor, aby neporušovali fyzikálne zákony, rovnako tak triky. Hudba je zatiaľ menej pompézna a opakujú sa motívy predchádzajúcich dielov. Herci okrem niekoľkých výnimiek mi sú neznámi, väčšinou s britským prízvukom, ma nijako nevyrušujú. Scenár je pomerne jednoduchý a nevyžíva sa v komplikovaných dejinách, ale sa drží jednoduchosti a priamočiarosti. Nerozumiem, prečo má veľká masa divákov problém s hercami s inou farbou pleti. Rasy sa v tomto svete nedelia podľa farby, ale príslušnosti k pôvodu, preto sú rasami ľudia, elfovia, trpaslíci, hobiti...bez prízvuku na ich farbu. Tmavý elf na mňa pôsobí impozantne a táto postava sa mi páči ešte viac, ako v predchádzajúcich dvoch dieloch. ()

Velká vlna (2022) (S01E04) 

Tolkienove knižné dielo je neskutočne komplexné, obsiahlo dejiny vekov, celkovo až niekoľkých desiatok tisíc rokov. Filmové či teraz toto seriálové stvárnenie, bude vždy ťahať za kratší koniec. Stále si ale jednotlivé diely užívam a teším sa na pokračovanie. Štvrtý diel sa od predchádzajúcich mierne odlišuje. Dej akoby spomalil a sústredil sa viac na detaily, dotváranie vzťahov a charaktery postáv. Spôsob režijného prevedenia mi silno pripomenul film Willow (1988) Zapôsobila ma mňa línia Trpaslíkov s Elrondom, ktorá priniesla nečakané emócie aj do vzťahu Durina a jeho otca. Niekoľko vedľajších postáv dostalo priestor sa rozvinúť a pridať postavám hlbší charakter. Finále potom s epickým nábojom navnadilo na dynamickejšie vyvrcholenie v nasledujúcej epizóde. ()

Odchody (2022) (S01E05) 

Mám pocit, že piate pokračovanie postupne odkrývalo temné stránky postáv, minulosť, na ktorú sa snažili zabudnúť, alebo si naivne mysleli, že môžu svoj osud zmeniť aj napriek tomu, že sú s Temnotou stále nejako previazaní. Hobiti potom, ako bočná linka, presne zapadajú do obrazu o ich rase. Bezvýznamní, zbytoční a až nudní, zobrazení presne tým istým spôsobom, ktorý im zostal ako nálepka v neskoršom Pánovi Prsteňov. Ich malosť aj v tomto príbehu dokonale ukrýva pred svetom ich statočnosť. Dynamika deja sa mierne zrýchlila, udalosti sa dali do pohybu, avšak stále bez výraznejšej akcie. Dalo by sa povedať, že seriál prichádza do bodu, kedy ho ďalej budú sledovať už len diváci, ktorých chytil za srdce a opačná strana s ním nebude viac strácať čas. ()

Udûn (2022) (S01E06) 

Zmena na režisérskej stoličke je citeľná a zdá sa mi, že pocitovo je šiesta epizóda najlepšia. Napätie pomáhala stupňovať kamera s detailnými zábermi na tváre postáv. Buď si pri tom dávala načas, čakala na nástup emócií postáv, alebo striedavo prebleskovala v detailoch, čím ešte viac stupňovala napätie. Hudba je viac chorálna a plná vokálov. Výborné masky, zase a ešte viac. Z niektorých scén sálala hlboká intímnosť, symboly a odkazy navádzali na zamyslenie. K stretom dochádzalo medzi menšími skupinami, pričom kamera sledovala v prvom rade súboje jeden na jedného. Záver neskutočne navnadil na ďalší diel a ja sa fakt neviem dočkať. ()

Oko (2022) (S01E07) 

Sledovať, ako cynizmus mladej Galadriel dostal úder do hlavy a ako sa to na nej prejavilo, bolo zaujímavé, ale nevyvolalo to vo mne silnejšie emócie. Bolo mi jej síce trochu ľúto, veď nikto nechce zistiť, ako veľmi sa mýlil. Herecky sa mi ale táto pasáž zdala nevýrazná. Južanskú dejovú linku sa snaží zachrániť nádherná lokácia, na ktorej sa natáčalo. To miesto vypadá naozaj magicky a kontrastne. Ďalšou silnou témou boli trpaslíci a ich mocenské boje, respektíve vzťah k elfom. Priateľstvo medzi Elrondom a Durinom dostalo jasné pomenovanie a bolo naozaj emotívne, zahrané precízne a natočené v pekných detailoch. Dosť šokujúco pôsobilo vyjadrenie Durinovej ženy v závere a nahlodalo obraz jej charakteru. Prinieslo mi množstvo otázok, ktoré sú skôr hypotetické a zrejme viac morálne. Niekde na stráni si aj Chlponohí začínajú písať svoje nové dejiny a podľa očakávaní došlo  k vymedzeniu hlavných postáv ich rasy. No a na pozadí celého dielu Hora Osudu chrlí svoje útroby, otrávený vzduch sa šíri a popol dusí všetko živé na zemi. Meno novej provincie už poznáme, pre menej chápavých divákov ho oheň vypálil čierne na čiernom. Mordor. Epizóda sa javí ako slabšia oproti akčnejšej predchádzajúcej, preto sa môže stať, že ak sa divák nechá odradiť tempom, uniknú mu zaujímavé alebo dôležité detaily. ()

Súvisiace novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (viac)

The Boys dostávají mexický spinoff

The Boys dostávají mexický spinoff

29.11.2023

Amazon sype peníze do všeho, co se alespoň trošku hýbe. U Citadely a Prstenů moci se rozhodně na ničem nešetřilo a v rozpočtech létaly obří cifry, že by se to ale promítlo do výsledných kvalit… (viac)

Seriálový Fallout má datum premiéry

Seriálový Fallout má datum premiéry

25.10.2023

Seriálová nabídka streamovací služby od Amazonu se brzy rozroste po Pánovi prstenů o další slavnou značku. Už příští duben totiž na Prime Video dorazí adaptace kultovní herní série Fallout od… (viac)

Reklama

Reklama