Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na začiatku sedemdesiatych rokov minulého storočia sa Spojené štáty ocitli v záplave demonštrácií za ľudské práva. V rovnakej dobe sa jeden mladý černoch s gigantickým afrom (John David Washington) rozhodol rozšíriť rady coloradskej polície. Ron Stallworth bol prvým Afroameričan v tomto zbore. Jeho prijatie malo umlčať čím viac naštvanejšiu černošskú komunitu. Aby  zmien nebolo prive, prevelili Rona do archívu (= oddelenie evidencie dôkazov), kde mal čo najmenej prekážať. Avšak Ronove ambície boli o trošku väčšie. Neustálym tlakom na nadriadených sa mu najskôr podarilo vyzliecť sa z uniformy a v civile sa infiltrovať na politické mítingy „čiernych bratov“. Pretože sa mu nechcelo donášať na svojich blížnych, zdvihol telefón, vytočil číslo Davida Dukea (Topher Grace), miestneho predáka Ku-klux-klanu, a omotal si ho okolo prsta. Presvedčivým spôsobom sa prezentoval ako fanatický vyznávač bielej rasy a David Duke mu na to skočil, a po pár telefonátoch ho vtiahol do štruktúr klanu. Keď bolo treba nasadiť do akcie zapáleného rasistu Rona Stallwortha aj fyzicky, ujal sa tejto role Ronov kolega Flip Zimmerman (Adam Driver), ktorý s nadšením dochádzal na tajné aj verejné stretnutia členov klanu s cieľom získať čo najviac informácií a prekaziť plánované násilné operácie. Znie to neuveriteľne, znie to komicky, skutočne sa to však stalo. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (7)

Trailer 1

Recenzie (488)

lamps 

všetky recenzie používateľa

Spike Lee je extrémista. A navrch hrozný hovado. BlacKkKlansman je film s tak černým humorem, že by mohl na zahradě Zrození národa sbírat bavlnu, politickou nekorektnost dotahuje až na hranu a velmi chytře pracuje s vývojem dvou titulních postav, které se nejprve musí vydávat za jednu, aby se nakonec jednou skutečně staly. Chvílemi je to narvané nápady a satirickým vtipem, někdy však formálně vyumělkované a postrádající věrohodnost, kterou si Spike kompenzuje přidáním archivních záběrů a explicitními narážkami na Trumpa. Tak jako tak těžká kvalitka, která hlavně díky dynamickému vyprávění a špičkovým hercům nikdy neupadá do sterility, jíž se očividně bojí jak čert kříže. 80% ()

Morien 

všetky recenzie používateľa

(1001) Co si tak vzpomínám, tak to nejspíš bude nejlepší film o lidských právech v Americe, jaký jsem kdy viděla. Je chytrý, citlivý, vyrovnaný, hraje si s formou a žánrovými pravidly a hlavně, hlavně: nenechává se ovládat emocemi jako jiné filmy (a tvůrci) ze stejné kategorie (12 let v řetězech, Zrození národa 2016). Spike Lee zůstává klidný a pečlivý, ujede to pouze v doušce o současnosti, která je hodně nasáklá zeitgeistem a racionální tvůrčí filtr jde stranou. Herci jsou přesní, přirození a uvěřitelní, jsem prostě strašně ráda, že jsem našla film, který se tak drží při zemi a zároveň (a hlavně díky proto, měla bych říct) je maximálně působivý. Soundtrack Terence Blancharda představuje absolutní blaho pro moje uši. ()

Reklama

pepo 

všetky recenzie používateľa

Je to pecka. Nechapem preco si Black Power vybralo za svoju vlajkovu lod priemernu komiksovku, ked im Spike Lee na podobny ucel vytvoril tento paradny joint. Silne v remesle, pribehu aj hereckych vykonoch (Drivera caka obrovska buducnost). Ako je u rejzu zvykom nepozna obcas mieru (vazne banda debilov na stretnutiach pozera trojhodinovy nemy film?), ale v tejto dobe, stylizacii a v kontexte poslednej sceny to tentoraz az tak nevadi. Vynikajuca vec aj ked mam pocit, ze som ako biely heterosexualny muz najvacsi zmrd na svete. Proste klasicky vysledok filmarsky nadaneho ras....aktivistu. 9/10 ()

leila22 

všetky recenzie používateľa

70. roky, Spojené štáty, demonštrácia za ľudské práva. Ron Stallworth sa ako prvý afroameričan stáva súčasťou coloradskeho policajného zboru. Tento krok mal aspoň trošku utíšiť neustále sa zvyšujúce protesty a čoraz agresívnejší boj za práva černošskej komunity. Aby zas ale Ron príliš nevytŕčal, je šupnutý do archívu, kde ho to vôbec nebaví. Postupne sa však vďaka svojej vytrvalosti dostáva úplne inde, pomáha pri odhalení Ku-klux-klanu a zabránení ich plánovaného útoku. Josh David Washington ako spravodlivý a inteligentný policajt podáva veľmi slušný výkon. Sledovať černocha s obrovským afrom na hlave ako telefonuje s vodcom KkK a vydáva sa za fanatického vyznávača bielej rasy je miestami naozaj fascinujúce. Závažná téma a surové rasistické narážky sú miestami odľahčené slušným humorom, prelínanie bieleho a čierneho sveta je efektne kontrastné. Na druhej strane je stopáž trošku prestrelená a dej nie je poňatý až tak dynamicky, aby divákove myšlienky dokázal udržať tak dlhý čas pri deji. ()

Ant 

všetky recenzie používateľa

Chvílemi si říkáte, jestli to Spike Lee s tím aktivismem už opravdu nepřehání, ale pak přijde konec filmu a uvědomíte si s němým děsem v očích (v kině bylo mrtvé ticho), že to není jen film, ale po skoro 50 let pořád krutá realita. Mimo to se jedná o neuvěřitelný příběh o tom, jak se černoch infiltroval do KKK a to je samo o sobě důvod tenhle film vidět. Tou absurditou mě skutečně několikrát dostával do kolen. A John David Washington byl tak perfektní, že Hollywoodu pro jednou odpustím ten nekončící nepotismus. Jeden z nejvíce relevantních filmů roku. ()

Galéria (54)

Zaujímavosti (26)

  • Když byl režisér Spike Lee studentem na newyorské univerzitě, rozčílilo ho, že učitelé pouštěli studentům Zrození národa (1915), aniž by zmínili rasismus ve filmu nebo roli snímku v obrození Ku-klux-klanu. Natočil proto The Answer (1980), za nějž byl téměř z univerzity vyloučen. (tom.nosek)
  • Události z filmu se ve skutečnosti odehrávaly o sedm let později, v letech 1978 a 1979. Posunutím děje mohly být zachyceny další dobové události, např. kampaň na znovuzvolení Richarda Nixona americkým prezidentem, které bylo údajně podporované právě Ku-klux-klanem. (tom.nosek)
  • Jasper Pääkkönen, hrající Felixe, ve skutečnosti nejenže není extrémista, ale není to ani Američan. Doopravdy je Fin. Na castingu hrál tak dobře, že to na sebe sám prozradil, až když mluvil přímo s režisérem Spikem Lee. (tom.nosek)

Súvisiace novinky

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (viac)

Oscarové nominace 2019

Oscarové nominace 2019

22.01.2019

Po Českých lvech tu máme konečně také nominace na 91. ročník Oscarů. Těm pro změnu vévodí osobní výpověď režiséra Alfonso Cuaróna Roma a pak kostýmní dobové drama Favoritka od Yorgose Lanthimose, oba… (viac)

Favoritka vede seznam nominací BAFTA

Favoritka vede seznam nominací BAFTA

10.01.2019

Nominace na britské filmové ceny jsou již od včerejška známy a do čela se dostal film, který s Velkou Británií úzce souvisí. Snímek Favoritka režiséra Yorgose Lanthimose (Humr), vyprávějící o… (viac)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (viac)

Reklama

Reklama