Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká filmová komédia o podivuhodných návštevníkoch z kozmu, ktorí prileteli na lietajúcom tanieri. Hneď po úvodnom slávnostnom fotografovaní expedície sa obaja vyberú za dr. Jánským. On je ten šťastný, ktorého si vybral najvyšší počítač Galaxie ako reprezentatívnu vzorku obyvateľstva našej planéty. Mimozemšťania sa teda ocitnú na sídlisku v byte Jánského a s jeho pomocou zhromažďujú všetky dostupné poznatky o živote ľudí na Zemi a vždy po určitej dobe majú na svoju planétu vysielať správy o svojich objavoch. (RTVS)

(viac)

Recenzie (232)

dr.fish 

všetky recenzie používateľa

Jiránkovy kreslené postavičky propojené s hraným filmem v parádní komedii. Pranýřuje nešvary tehdejší doby, ale zároveň je i docela nadčasová. Pohled na lidskou civilizaci očima návštěvníků z vesmíru je dobrý námět. Zvlášť když mimozešťané jsou duo Lasica Satinský. Ti jsou ve svých rolích zcela suverénní. Vynikající. 90% ()

Libidor 

všetky recenzie používateľa

Spojením výtvarníka Vladimíra Jiránka, režiséra Oldřicha Lipského a dvojice Lasica-Satinský (spoluautoři scénáře) vznikla dodnes svěží a svým způsobem i aktuální sci-fi komedie. Dvojice mimozemšťanů (L+S) má za úkol pátrat ve vesmíru po inteligentních bytostech. Své zkušenosti se snaží obohatit na Zemi mezi lidmi a jako průvodce si vyberou bezvýznamného a průměrného doktora věd (Jiří Menzel). Jejich neznalost pozemských poměrů a snaha naučit se žít jako lidé (v reálném socialismu) vyústí ve spoustu humorných, leč pro doktora katastrofálních situací. Civilizační moralitka ve stylu Jiránkových animovaných filmů rovněž vynikajícím způsobem zrcadlí tehdejší společenské poměry v Československu 80. let. ()

Reklama

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Zo začiatku originálne, typický L+S humor prenesený z divadla do filmu. Kopa absurdných situácií, zabáva pre všetky vekové kategórie, pobavili sme sa hlavne na automatoch vydávajúcich všetko možné. S prechodom filmu na vážnu tému sa to pokazilo a pri najvyššej forme inteligencie, teda vedeckom sympóziu, už nebolo čo pozerať. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Úsmevná sci-fi komédia s nastavovaním ekologického zrkadla a výbornou atmosférou, ktorú z bahna priemernosti vytiahli Lasica so Satinským a kreslené vsuvky majstra Jiránka. Aj po rokoch sa dá na ňu pozrieť bez pocitu premárneného času a zasmiať sa na množstve skvelých situačných gagov. A s odstupom času som si uvedomil, že tej skvelej štvorici: Lasica, Satinský, Skoumal a Jiránek budú lepšie svedčiť štyri hviezdičky aj keď výsledok tomu celkom nezodpovedá. ()

Subjektiv 

všetky recenzie používateľa

Ve chvílích jemně se vznášejícího nadhledu nad nepochopitelností konání moderního člověka z opravdu vnějšího pohledu kouzelné a vtipné. V okamžicích s velkou nadsázkou ironizujících vztah dnešních lidí a přírody trefné a tragikomické. V mezičase však povětšinou tupě groteskovité a fraškovité. S výjimkou "Zprávy o stavu civilizace" šedě průměrné. Silné ***. ()

Galéria (13)

Zaujímavosti (29)

  • Film dosť osobne zblížil Jiřího Menzela (dr. Jánský) s dvojicou Milan Lasica (A), Július Satinský (B). Pozval ich k sebe na byt a tam im púšťal filmy na videokazetách zo svojej bohatej zbierky, čo bola v tej dobe drahá a ojedinelá záležitosť a Milan Lasica v jednom rozhovore uviedol, že vtedy videl film na videu po prvýkrát. (Raccoon.city)
  • Dosť dlho sa čakalo na natáčanie filmu. Dôvodom bolo, že režisér Lipský musel dokončiť rozpracované projekty a až potom bol uvoľnený na natáčanie. Bez jeho účasti by pravdepodobne film ani nebol realizovaný. [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Od filmu bol očakávaný výrazný divácky ohlas. Zrejme z toho dôvodu bolo pristúpené aj na nečakane vysoký rozpočet 6,8 milióna Kčs. Tvorcom boli dokonca niekoľkokrát navýšené výplaty. [Zdroj] (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (viac)

Reklama

Reklama