Reklama

Reklama

Maniak

(seriál)
  • USA Maniac
Trailer 1
USA, 2018, 6 h 26 min (Minutáž: 27–47 min)

VOD (1)

Epizódy(10)

Nekonvenční klinický test, sblížení dvou účastníků, lékař s nezdravou fixací na matku a emocionálně komplikovaný počítač. Co víc si přát? (Netflix)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (11)

Maniak (2018) 

Maniak je zo súdka veľmi divných sci-fi sérií reznutých humorom, surrealizmom a neuchopiteľnosťou, ako napríklad Mrs. Davies. Tá ma však vďaka tomu, že bola ešte o jeden výrazný stupeň divnejšia a nepochopiteľnejšia upútala o niečo viac. Ale skutočne len o chlp. Áno, ak by to dostal na starosť Gondry alebo Jonze, seriál by zrejme upútal väčšou odviazanosťou viac ľudí, avšak tam, kde Fukunaga nestíha, zastupujú ho áčkoví herci. Je pravdepodobné, že na druhé pozretie človek docení viacero detailov a aj samotný celok, avšak osobne sa k nemu asi už nevrátim. ()

Vyvolený! (2018) (E01) 

Od Fukunagu som očakával, že svoj seriál začne v lepšom tempe a vo výraznejšom spracovaní, keďže vidíme, že ide o niečo skutočne bizarné a neskôr zrejme aj surreálne. O čo ide, respektíve o čo pôjde, asi málokto z pilotu vytuší. Skrátka môže ísť o sci-fi udalosť sezóny, alebo aj o nevysvetliteľný bordel. Každopádne áčkové obsadenie a meno režiséra asi málokoho po prvej časti odradia od toho zistiť, čo je Maniac v skutočnosti zač. ()

Větrné mlýny (2018) (E02) 

Fukunaga a spol. nám poskytujú ďalšiu expozíciu, tentokrát spoznávame druhú hlavnú postavu, Annie, a zisťujeme, že je to ten typ postavy, ktorá sa hodí do filmu či seriálu, ale v realite by ste ju zrovna nevyhľadávali. Je to asi menej "divné" než v prvej epizóde, zároveň pre mňa ale aj menej zaujímavé. Tak keď už máme predstavené postavy, snáď sa to poriadne rozbehne. ()

Můj den (2018) (E03) 

Mňa Fukunaga ani na tretíkrát nepresvedčil a to aj napriek snahe architektov a dizajnérov vytvoriť originálny future retro svet, čo sa aj darí. Za cca 40 minút sme svedkami jedného úmrtia a zopár kvalitne nakrútených scén, ale osobne som v nich nezaregistroval žiaden väčší krok deja vpred. Vtipné momenty ale potešili, predovšetkým "nečakaný prepad počas pracovnej činnosti". ()

Kožešiny od Sebastiana (2018) (E04) 

V čom, a či vôbec, je tento diel prínosný pre seriál ako celok sa zrejme ukáže až neskôr. Osobne mi jeho štýl a príbeh vo virtuálnej realite príliš nesadol, možno však určil dramaturgiu pre zvyšok série, osobne dúfam, že nie. Problémy so zvieratkom ma nezaujali a oná fajn osemdesiatková future-retro atmosféra je tu zredukovaná iba na osemdesiatky bez sci-fi a Hilla s mulletom už vidieť netúžim. ()

Přesně jako ty (2018) (E05) 

20. roky 20. storočia a tajomné spiritualistické seanse na odľahlom sídle, to je iné kafe ako stokrát videná pocta osemdesiatym rokom. Dokonca aj Hill tu vyzerá ako sebavedomý chlapík a je fajn, že sa dej viac prelína s realitou ako naposledy. Čiastkový úspech ale ešte neznamená vyhratý boj, každopádne sa seriál začína uberať smerom, ktorý by mohol priniesť výsledky a osloviť už aj divákov, pre ktorých nie je dosiaľ Maniak ich šálka čaju. ()

Zásadní organizační otázky (2018) (E06) 

Takmer celá epizóda je venovaná Jamesovi a prvýkrát počas seriálu tak má Justin Theroux možnosť predviesť čo v ňom je. Kto by to bol povedal, že má tak pokročilý komediálny talent. Záver zase ponúka obrázok toho, v akej virtuálnej realite sa budeme nachádzať nabudúce a dvakrát z toho nadšený nie som. Ale môže ísť aj o príjemné prekvapenie. ()

Tohle není cvičení (2018) (E07) 

Kto je IN, ten bude z dvoch nových žánrov a ich zasadenia do deja nadšený, kto je OUT, ten už seriál nepozerá a kto je medzi, tomu sa opäť bude páčiť zopár momentov a ako celok ho to zásadnejším spôsobom nenadchne. Ale kde inde môžete vidieť Gabriela Byrnea vraždiť takým spôsobom, že krv ostrieka všetky tváre navôkol? ()

Jezero mraků (2018) (E08) 

V podstate "iba" pokračovanie predchádzajúcej časti, takže niet čo nové napísať. Snáď by to len chcelo viac Gabriela Byrnea a jeho skvelú gangsterskú kreáciu. Prečo nemohlo ísť o jednu hodinku a niečo trvajúcu epizódu, keď sú obe tak krátke, je pre mňa záhadou. ()

Utangatta (2018) (E09) 

Jednoznačne najlepší diel celého seriálu (finále snáď tiež prekvapí), čo je na jednu stranu skvelé, na druhú ale zamrzí, prečo v takomto tempe nebol prerozprávaný celý príbeh a občas sme sa museli topiť v obávanej seriálovej vate. Asi by to vyzeralo lepšie v réžii Jonzea alebo Gondryho, ale aj Fukunaga občas dokáže prejaviť svojho surrealistického ducha. ()

Možnost C (2018) (E10) 

Samotné zakončenie seriálu je vkusné, príliš nenaťahované a nezabúda na to, aby sa všetko podstatné uzavrelo. Vyvoláva pozitívne emócie, čo je zrejme to najdôležitejšie, čo sa tvorcom vo finále podarilo. Aká bude oná možnosť C si zrejme vopred ľahko domyslíte, avšak ani možnosť A, ani možnosť B by som nepovažoval za lepšie riešenia. ()

Súvisiace novinky

Bond našel záporáka

Bond našel záporáka

02.03.2019

Na bondovské frontě zdá se konečně vše šlape, jak má, kamery se brzy rozjedou, a tak je na čase se podívat na obsazení. Producenti podle všeho momentálně vybírají herce do čtyř rolí. Hlavní záporák,… (viac)

Bond našel režiséra

Bond našel režiséra

20.09.2018

Kolem pětadvacáté bondovky se toho v uplynulých týdnech dělo víc, než na co jsme běžně u bondovských produkcí zvyklí. Film, který zatím nemá název, a jehož hlavní hvězda Daniel Craig (Odpor) se už… (viac)

Reklama

Reklama