Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 1

Nezamestnaný absolvent Igor objaví záznamy výpovedí psychiatrického pacienta Waltera Fischera. Ten pred sedemdesiatimi rokmi záhadne zmizol v pohorí Tribeč a keď sa po vyše dvoch mesiacoch rovnako záhadne objavil, mal na tele čudné popáleniny a zranenia. Bol dezorientovaný, nedokázal vysvetliť, čo sa mu stalo, už nikdy sa nespamätal. Igor pátra ďalej a s údivom zisťuje, že Fischerov prípad nie je ojedinelý – zmienky o tajomnom miznutí ľudí v tomto pohorí siahajú hlboko do histórie. Hrôzostrašných prípadov pribúda. Igor s priateľkou Miou, konšpirátorom Andrejom a tvrdým skeptikom Dávidom preniká čoraz hlbšie a odhaľuje skutočnosti, ktoré sú oveľa desivejšie než akákoľvek fantázia. Vyberú sa na výpravu priamo do tribečských lesov, kde zažijú čosi vymykajúce sa chápaniu. Spočiatku nevinné pátranie sa končí tragicky. Toto tajomstvo má totiž príšerne ostré zuby… (Continental film)

(viac)

Videá (8)

Trailer 1

Recenzie (477)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Tak konečne som sa dostal k tomuto slávnemu preslávenému slovenskému hororu. Čakal som síce niečo viac, vzhľadom na ten humbuk čo sa okolo toho strhol, no nie som ani vyslovene sklamaný. Aj keď bez bubákov, niektoré momenty dýchali príjemnou mysterióznou atmosférou. Čo sa týka pointy a rozuzlenia, miestami som sa trochu strácal (vesmír ako kocka?), no nebolo to nič iritujúce. Avšak kniha si myslím je asi ďaleko lepšia ako film, možno stojí za vyskúšanie. Priemer. 60/100 ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Hodnotenie prudko ovplyvnené vlastnými zážitkami. Za prvé, príhodu s trezorom a jeho márnym otváraním som zažil priamo v práci. Bolo to tak: Mega kanceláriu opustil jeden zvláštny pán - odišiel robiť inam. V strede vypratanej miestnosti po ňom ostal len kovový trezor XXL - väčší ako vo filme. Týždne sa ho pokúšali naši robotníci otvoriť, aj s pomocou väzňov, ktorí u nás pracujú v rámci výkonu trestu. Rozprával som sa s nimi, aby použili (poznajúc z "civilu") kadejaké ich fígle, no trezor odolal. Nakoniec to ultraťažké, stále zamknuté hebedo s námahou a za pomoci vozíka kamsi odvliekli aj so záhadou vnútri. Nuž a za druhé, priamo v zóne tríbečských lesov okolo hradu Gýmeš, Žibrice a dediny Jelenec som sa niekoľko dní túlal v polovici 90. rokov. Na rozdiel od hrdinov filmu, som zažíval len samé príjemné chvíle, ale dobre bolo pospomínať si na ne aj takto, takpovediac psychiatricko - psychedelicky. Čo vadilo na filme boli dialógy, ktoré zneli miestami tak neprirodzene, akoby šlo o nejakú zámernú paródiu. Inak, vcelku spokojnosť, no ako vravím v úvode, značne ovplyvnenú príbuznosťou niektorých scén a scenérií s osobnou skúsenosťou. ()

Reklama

hrona 

všetky recenzie používateľa

3 hvězdice, ale hodně s těží. Knihu jsem četl, chvilku před shlédnutím. Měl jsem tedy možnost srovnávat. A musím říct, že z hlediska celkového vyznění a sdělení autora příběhu světu, mi přijde film oproti předloze hodně odbytý. Spousty naťuklých nedořešených věcí, informace k celému příběhu hozené letem světem, naopak spousty zásadních knižních scén zatajeno. Skvělá je hudební složka. ()

Marius 

všetky recenzie používateľa

Námet ako prasa, na slovenské pomery veľmi podarená kniha (odporúčam ale českú audioknihu, kvôli veľmi sugestívnemu načítaniu) ale film je slabý. Niekoľko momentov skvelých ale ako celok to trpí na typické neduhy slovenských filmov - až divadelné prehrávanie hercov a slabý scenár. Začínam sa báť o Správu. 4/10 ()

Slartibarkfast 

všetky recenzie používateľa

Slušný pokus, který však nebyl úspěšně dotažen do konce, takže jsem byl docela zklamán. Oceňuji snahu pozvednout malinko slovenskou kinematografii a diváka trochu poškádlit mysteriózním horroro-thrillerem v duchu Blair Witch. Bohužel je z toho cítit amatérismus a nízký rozpočet. I toho děsu a strachu mohli filmaři přidat, neb těch pár světlých momentů neutáhne film po celou dobu. Navzdory tomu vzniklo koukatelné dílko. 50% ()

Galéria (40)

Zaujímavosti (28)

  • Autor knižky Jozef Karika (lesník Samšály) si dal pred sfilmovaním a podpisom zmluvy podmienku, že vo filme dostane nejakú dôstojnú rolu, aby bola primeraná jeho významu. Svoju cameo rolu nakrúcal ale až štyri dni a podľa jeho slov chcel tomu dať primeranú hĺbku a neexistujú malé role, takže bolo to, samozrejme, náročné naštudovať. (Raccoon.city)
  • Howadoor, o kterém je ve filmu několikrát zmínka, je člověk, který někdy začátkem roku 2000 napsal na své internetové stránky dva články o tom, jak na Slovensku v pohoří Tríbeč v průběhu minulého století zmizelo několik lidí (články jsou stále k přečtení zde a zde). Článek o mizejících lidech v Tríbeči otiskl časopis Fantastická fakta, i když bylo redaktorům jasné, že se jedná o totální výmysl autora. Novinář Lubomír Sedláčik s autorem komunikoval přes email. Když ale Howadoor odmítl veřejně přiznat, že se jedná o jeho mystifikaci, tak Lubomír Sedláčik dne 8. 6. 2000 jejich komunikaci zveřejnil (dostupné např. zde). Z e-mailů vyplynulo, že původně mělo jít jen o Howadoorovu past na lidi, kteří věří všemu, co vypadá dostatečně záhadně. Po zveřejnění e-mailů se přesto Howadoor k ničemu nepřiznal. Krátce po zveřejnění těchto e-mailů časopis Fantastická fakta zanikl. Howadoorova fikce ale žije i nadále svým životem (hlavně na internetu). Např. deník Šíp zveřejnil dne 10. 2. 2010 o tríbečské záhadě článek (k přečtení zde). Tato fikce se stala i podkladem ke knize Jozefa Karika, kdy cca rok před vydáním knihy se začaly na několika serverech a na Facebooku opět objevovat články o zmizení lidí v tríbečském pohoří. (Rollo_Tomasi)
  • Natáčalo sa v zime, herci a štáb sa tak mínusovým teplotám nevyhli, avšak mali k dispozícii vyhrievaný stan, kde sa počas prestávok zdržiavali. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (viac)

Reklama

Reklama