Reklama

Reklama

Stalinův James Bond

(TV film)
  • Nemecko Stalins James Bond: Richard Sorge (viac)

Obsahy(1)

Neuvěřitelný příběh Richarda Sorgeho, geniálního mistra infiltrace, který ve velkém holdoval ženám a alkoholu. Začínal coby Hitlerův služebník, ale jako oddaný komunista brzy zradil německou říši ve prospěch Sovětského svazu. Nakonec skončil v japonském vězení, kde popsal celý svůj životní příběh... Richard Sorge věřil v ideály komunismu a působil jako Stalinův špión. Potomek německého otce a ruské matky byl členem nacistické strany NSDAP a žil v Japonsku, které bylo spojencem Hitlerovy Třetí říše. V roce 1951 o něm jeden novinář napsal, že „skutečně zradil vlast svého otce, ale ve prospěch vlasti své matky“. Nikdy nebyla vyřčena pravdivější slova. Richard Sorge byl špičkový špión zavázaný povinností bojovat proti Hitlerovi. Byl odvážný a neohrožený, potrpěl si na ženy a neměl rád pravidla. Nedá se říct, že by byl předobrazem slavného Jamese Bonda. Ale rozhodně žil jeho životem. Historický snímek Stalinův James Bond je zároveň napínavým filmovým thrillerem o lásce, loajalitě, důvěře a zradě. (TV Prima)

(viac)

Recenzie (4)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Na jednej strane máme nemecký dokument, ktorý sa snaží držať faktov a na druhej strane kniha nemeckého autora Hans Otto Meisnera z roku 1966 „Kto ste, doktor Sorge?“, ktorá je plná nezmyslov. A tak zase trocha histórie. Richard Sorge sa narodil v cárskom Rusku v Baku a žil v Nemecku. V roku 1914 vstúpil do Nemeckej armády a bojoval v 1. svetovej vojne. V roku 1916 bol vážne zranený a do konca života kulhal. Tu v nemocnici sa niekde začali odvíjať jeho tvrdé pacifistické názory. Vyštudoval doktora v Nemecku a keď vstúpil do komunistickej strany začína sa jeho prenasledovanie a tak v roku 1924 odchádza do Sovietskeho zväzu a stáva sa sovietsky občan. Tu ho vycvičili za spravodajského dôstojníka a od roku 1929 sa stáva príslušníkom 4. oddelenia Červenej armády (neskôr GRU – sovietska hlavná vojenská rozviedka) a je odoslaný do Británie, kde ho ale veľmi rýchlo odhalili. V novembri 1929 dostáva úlohu infiltrovať sa v Nemecku, ako krytie pracuje v novinách Deutsch Getreide-Zeitung a odchádza do Číny. Tu pôsobil 3 roky a v decembri 1933 bol odvolaný do Moskvy. Odchádza do Japonska, kde dostal za úlohu vytvoriť špionážnu sieť. Aby to dokázal, votrel sa do radov nemeckých nacistov na ambasáde, čo mu umožnilo získavať nedoceniteľné informácie. Získal a odovzdal informácie o útoku na Pearl Harbor, o invázii do Sovietskeho zväzu na ktoré nik nereagoval, ale informácia o tom, že Japonsko nezaútočí na ZSSR už bola vypočutá, čo umožnilo stiahnuť z východu sibírske divízie, posilniť obranu u Moskvy a udržať východný front. 18 októbra 1941 bola jeho pozícia odhalená a bol zatknutý. Stalin Sorgeho poprel a odmietol ho vymeniť za japonských špiónov a Hitler ho chcel, ale taktiež odmietol za neho kohokoľvek vydať. A tak ho Japonci 7.11.1944 o 10,20 hod. popravili. ()

Reklama

subic 

všetky recenzie používateľa

Prý byl komunista, ale ve skutečnosti byl prý proti Hitlerovi i proti Stalinovi. A tak ho Stalin nechal radši popravit. 5/10 ()

Galéria (6)

Reklama

Reklama