Reklama

Reklama

Série(10) / Epizódy(74)

Obsahy(1)

Vyberte sa do sveta konštrukčných unikátov, do sveta techniky, vďaka ktorému ja naša civilizácia schopná prekonávať veľké produkčné i dopravné prekážky. Každá jedna epizóda sa zaoberá konkrétnym výnimočným technickým objektom vrátane jeho histórie a vývoja. Predmetom nášho záujmu sú gigantické štruktúry, výnimočné budovy, lode, vlaky či lietadlá - zdokumentované aj s pomocou 3D grafiky či archívnych materiálov... (RTVS)

(viac)

Recenzie používateľa jedna_vrana k tomuto seriálu (2)

Abandoned Resurrection (2021) (S10E04) 

V roku 1983 ukončila činnosť uhoľná elektráreň Battersea. Odvtedy stavba chátrala, pohľad na ňu bol žalostný. Pravdupovediac, obrysy tejto stavby som si pri návšteve Londýna nevšimla. Jej budúcnosť bola veľmi neistá, lebo developeri predstavovali veľmi rôznorodé možnosti jej prestavby, ale bez reálnych krokov. Tento dokument ma zaujal, poukazuje na všetky možné (aj nemožné) technologické nástrahy, ktoré čakali na staviteľov pri finálnej rekonštrukcii v nedávnych rokoch. Fascinujúce. ()

Inside the Super Stadium (2021) (S10E06) 

Singapurský národný štadión je pre mňa zázrakom architektúry a súčasných technológií. Prekvapilo ma, aké rôzne koncepty a aspekty brali do úvahy (napr. systém posuvného hľadiska, spôsob prekrytia obrovského priemeru štadióna nosníkmi bez použitia oporného systému, či princíp otvárania a zatvárania strechy). Výnimočné, ukážky starších projektov, ktoré inšpirovali inžinierov, boli tiež prínosné. Jediné, čo mi prekážalo, že niektoré vety a informácie sú zopakované dvakrát - akoby pre nepozorného diváka. ()

Reklama

Reklama