Reklama

Reklama

Psychiatr

(seriál)
  • USA The Alienist (viac)
Trailer 2
USA, (2018–2020), 14 h 28 min (Minutáž: 42–56 min)

Predloha:

Caleb Carr (kniha)

Hrajú:

Daniel Brühl, Luke Evans, Dakota Fanning, David Wilmot, Eugenia Caruso, Ted Levine, Matt Lintz, Douglas Smith, Dan Bradford, Clare Calbraith, Brian Geraghty (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(18)

New York, 1896: policejní komisař Theodore Roosevelt si k sobě povolá psychologa Laszlo Kreizlera, aby mu pomohl chytit zabijáka, který vyhledává chlapce bez domova. (Netflix)

Recenzie používateľa GTS_PUNK k tomuto seriálu (2)

Série 1 (2018) (S01) 

Je koniec 19. storočia, psychológia a psychiatria naberajú vo vedeckých kruhoch na popularite. Z New Yorku sa pomaly stáva svetová metropola, v ktorej temných a špinavých uliciach neznámy vrah poľuje na chlapčenských prostitútov. Krátka desaťdielna, ale za to výživná séria tohto kriminálneho seriálu je doslova lahôdkou pre milovníkov nielen kriminálnych zápletiek, ale aj dokonalej dobovej atmosféry s prímesou psychológie a skúmania pokrivenej mysle. Samotný príbeh naberá spád hneď v úvodných minútach a nezastavuje sa až do poslednej epizódy, pričom sa dej neustále určitým spôsobom zamotáva, objavujú sa nové dôkazy, nové mŕtvoly, a vrah pred spravodlivosťou naďalej uniká. Po stránke príbehovej nemožno mať výhrady, snáď menšie len v prípade záverečnej epizódy, ktorá ukončuje celú sériu až príliš rýchlo a jednoducho, bez zrejmejších odpovedí, aj keď to možno je autorský zámer, ktorý núti, aby divák hľadal dôvody a súvislosti sám. Herecky je séria takisto slušne obsadená. Či už sa bavíme o trojici hlavných postáv, ale aj o plejáde tých vedľajších. Všetky sa postupne vyvíjajú a sledujú najrôznejšie záujmy, vďaka čomu týmto desiatim epizódam nechýbajú ani intrigy či zvraty. The Alienist - Season 1 však najviac zo všetkého boduje spomínanou vynikajúcou atmosférou. Tá dobová špina New Yorku roku 1896 sa divákovi perfektne dostáva pod kožu (a pod nechty), zažiera sa hlbšie a hlbšie, a má výrazný podiel na celkovej kvalite. Temný viktoriánsky kabátik ušitý na mieru Nového sveta. ()

Anděl temnot (2020) (S02) 

Nastal rok 1897 a nad rozrastajúcim sa New Yorkom sa vznáša Anjel temnoty, ktorý kradne a vraždí malé bábätká. Pokračovanie dobového kriminálneho seriálu má v porovnaní s prvou sériou viacero plusov aj mínusov. Otázkou je, čoho je v konečnom dôsledku viac. Ak sa pozrieme na príbeh, hlavný stavebný kameň so sériovým vrahom zostáva zachovaný, ale na druhú stranu, namiesto postavy Laszla Kreizlera (Daniel Brühl) a jeho psychologických vyšetrovacích metód dostáva oveľa väčší priestor detektívna agentúra Sary Howard (Dakota Fanning), čo, povedzme si úprimne, už je je nie až také atraktívne. Menej atraktívny je v podstate už aj samotný námet, ktorý v prvej sérii dokáže diváka pohltiť. Tuto sa tak, bohužiaľ, úplne nedeje. Takisto sa v tejto sérii stretávame s oveľa väčším a komplexnejším prepracovaním vzťahov medzi postavami. To v istých pasážach až také problematické nie je, inde však možno trochu ukrajuje z času a priestoru, ktorý by sa možno dal využiť inak a lepšie. Nájsť tu však možno aj pozitíva. Tým prvým, samozrejme, zostáva perfektná dobová výprava do New Yorku na konci 19. storočia. Atmosféra v ňom síce už nie je taká temná, ponurá a špinavá, ale stále dokáže adekvátne vykresliť dobový kolorit. Druhým výrazným pozitívom, a tým, vďaka čomu sa oplatí si túto sériu pozrieť, je postava vrahyne Libby Hatch (Rosy McEwen). Pri famóznom výkone, ktorý vo svojej psychicky pokrivenej role predvádza, sa ani nechce veriť, že pre herečku Rosy McEwen ide o jej televízny debut. Tlieskam, geniálne zvládnuté a chladnokrvne zahrané. The Alienist - Angel of Darkness je o niečo slabší počin, než predchádzajúca séria, ale stále tu možno nájsť viac než obstojnú dobovú kriminálku. Ukážka toho, že aj na malom priestore ôsmich epizód sa dá vystavať kvalitné dielo po takmer všetkých stránkach. ()

Reklama

Reklama