Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 3
Dráma / Mysteriózny
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvorcovia:

Brian Yorkey

Predloha:

Jay Asher (kniha)

Hrajú:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(4) / Epizódy(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Recenzie používateľa silentname k tomuto seriálu (4)

Série 1 (2017) (S01) 

Stalo sa niečo, čo som už dávno nezažil. Od nedele až do utorka tohto týždňa som sledoval hltavo tento seriál. Prvá séria "13 Reasons Why" je asi to najlepšie, čo som za posledné roky mal možnosť vidieť. Niečo čo ma skutočne hlboko zasiahlo, prežíval som to s každým dielom, vyvolalo vo mne veľa emócií a nenechalo ma chladným. A chcel som vedieť, ako to celé vlastne nakoniec dopadlo. To je signál, že som dostal niečo, čo ma skutočne naplnilo. Môžu za to najmä postavy, spracovanie, no rovnako aj neustále vedomie, že naša (v podstate) hlavná hrdinka je mŕtva. A poznávame jej pocity. Sú tu postavy, ktoré som nemohol stráviť pre to, aké mali povahy. A nemyslím to v zlom. Poviem to tak, že ak sú postavy sympatické, tak si ich človek obľúbi. Ak sú nesympatické, tak nimi budeme opovrhovať od momentu pravdy až do konca. A v prípade jednej konkrétnej absolútne od začiatku a to je Bryce. Nebudem vysvetľovať prečo, no myslím si, že nikto v tomto seriáli nepôsobí od prvého stretnutia podobne nesympaticky, slizko a hnusne ako tento chalan. Vidno to na ňom okamžite. Čo tento seriál ale podľa mňa zvláda s postavami vynikajúco je fakt, že všetci musia počuť všetko čo sa stalo, čo spravili a môžeme pozorovať ich reakcie na to, keď to budú vnímať z pohľadu Hannah. A kým sú postavy, ktoré prejavia skutočnú ľútosť nad svojimi chybami, tak iní absolútne nie. A veľmi to potom ovplyvni jednotlivé vzťahy. Každopádne na konci série ostáva samozrejme priestor na novú sériu a ja som osobne veľmi zvedavý kam sa s tým posunú. Séria ma ohromila, dostala a skutočne na mňa zapôsobila tak silno, že som nad tým premýšľal a premýšľal a kládol si mnohé otázky. Pretože si osobne myslím, že každý z nás tam dokáže nájsť aspoň jednu postavu, s ktorou sa bude schopný aspoň trošku stotožniť. Všetci sme ľudia, všetci robíme chyby a nikdy nevieme ako vyplynú naše rozhodnutia na budúcnosť a na iných ľudí. A v kombinácii všetkého to proste môže byť príliš na to, aby to dokázal niekto uniesť. Hodnotenie: A+ ()

Série 2 (2018) (S02) 

Myslím si, že moja manželka to veľmi trefne povedala, že druhá séria vôbec nebola nutná. A je to skôr pokračovanie keďže prvá séria bola úspešná. A kompletne s tým súhlasím. A hoci sú kritické ohlasy viac negatívne než pozitívne, tak mám pocit, že 13 Reasons Why - season 2" opäť má čo v ponuke. A najviac práve v oblasti postáv. Kým prvá séria nám postavy opísala tak, ako ich vnímala Hannah a mohli pôsobiť viac negatívne než pozitívne, práve druhá séria nám postavy ukazuje viac tak, akí v skutočnosti sú. A niektorí vedia skutočne prekvapiť. Či už v pozitívnom alebo negatívnom zmysle. A tým, že dostávajú viac priestor, tak to nie je všetko iba o Clayovi a Hannah. Ale venujeme sa viac Jessice, Alexovi, Justinovi, Zachovi a všetci sa ukazujú ako zaujímavé postavy. So svojimi vlastnými príbehmi, ktoré sme ešte nevedeli, vlastnými problémami, vlastnými emóciami a vedia veľmi dobre ukázať, že vo všetkom je viac. Lebo v prvej sérii sme mali možnosť vidieť pravdu len jednými očami. Kevin Porter je podľa mňa v tejto sérii absolútne vynikajúci. A niektoré jeho slová a scénky sa človeku zaryjú pod kožu. Záver série opäť skvelý. Záleží síce od toho, aký máte vzťah k postavám, no pokiaľ ich máte radi tak ako ja, verím, že vás to uspokojí a nadchne. Za mňa hovorím áno. Možno by sme sa mohli o niektorých dozvedieť trošku viac, no na druhú stranu mám pocit, že sa sústredia na tých, na ktorých je potrebné sa sústrediť. A nepreháňajú to nejako moc a dávajú každému dostatok priestoru. Ak ste chceli vidieť pokračovanie série, myslím si, že budete spokojní. Dokonca by som si vedel predstaviť aj tretiu sériu. Koniec koncov, stále sa to má kam posunúť. A otvára to zaujímavé témy. Nie tak silné a devastujúce ako bola prvá séria, ale stále dobrým seriálom, na ktorý som sa rád pozeral Hodnotenie: A- ()

Série 3 (2019) (S03) 

"13 Reasons Why" sa vracia v tretej sérii na Netflix. A akosi som si ani nejako už nemyslel, že to bude na úrovni ako to bolo prvýkrát. Prvá séria ma zasiahla, druhá mi prišla zbytočná, ale nakoniec mi dala ďalšie zaujímavé a dobre spracované moentky. Tentokrát by som povedal, že tu máme absolútne zbytočnú sériu s pár dobrými momentkami. Nie všetko sa nepodarilo, no je to rapídny pokles kvality. V prvom rade si povedzme plusy. S výnimkou toho, že seriál sa stále snaží aspoň vizuálne a herecky držať svoju úroveň. Všetky scénky, ktoré sú s Tylerom sú podľa mňa najlepšie časti seriálu. S tým, čo sa mu udialo v poslednej sérii je tu podľa mňa najlepšou postavou a rozhodne si prejde veľkou cestou počas tých mesiacov, ktoré ubehli. Prekvapivo poviem, že Bryce je v tejto sérii vynikajúci. Po minulé série pôsobil len ako obyčajný tyran. A neveril som tomu, že z neho tvorcovia urobia skutočnú ľudskú bytosť s citmi, ktorý chce svoje chyby napraviť a ukázať, že vie byť lepším človekom. Najprv som tomu neveril, no čím viac sme toho videli, tým viac som mal pocit, že to myslel skutočne úprimne. A v záverečnom diele som skutočne veril všetkému čo povedal. Možno budem jediný, ktorý bude mať ten pocit, no uveril som im to. Jessica s Justinom majú pár dobrých momentiek a myslím si, že v predposlednej časti bude mať Jess skvelú momentku v telocvični, ktorú treba vidieť. Vôbec si myslím, že predposledný diel má asi najviac srdca. Alebo predposledné 3. Tam už začínajú kúsky do seba zapadať. Seriál podľa mňa zlyháva vo všetkom ostatnom. Clayov príbeh je tu veľmi mizerne spracovaný a hlavne je to predvídateľné ako to celé nakoniec dopadne. Tonyho príbeh je podľa mňa zapracovaný neskutočne nasilu. Ako keby sme len chceli adresovať problémy dnešnej Ameriky, než reálne priniesť niečo úprimné. Mnohé postay tú chýbajú a hoci niektorí mi nejako výrazne nechýbajú, tak by som povedal, že Sheri a Courtney si zaslúžili svoj priestor. Courtney tu je na pár momentiek, no nič veľké nečakajte. Záver mi príde veľmi americký a nebyť toho, že tu budeme mať peknú fotografickú výstavu, tak by som skutočne ostal nespokojný. A potom sa priznám, že absolútne mi nie je sympatická hlavná rozprávačka tejto série. Nová postava Ani. Prečo sa nemol Clay spojiť so Skye? Potrebovali sme pre neho novú frajerku. Tak ďakujem pekne. Túto otravnú a všemúdru holku si mohli tvorcovia skutočne odpustiť. Čo viac dodať? Budúci rok má byť posledná séria, tak dúfam, že bude prínosnejšia než táto a seriál odíde so cťou. Lebo tentokrát ma dosť sklamal. Hodnotenie: C ()

Série 4 (2020) (S04) 

Finále "13 Reasons Why" vo svojej 4. sérii už absolútne prepálil všetko, čo sa prepáliť dalo. V prvom rade mám pocit, že jednotlivé príbehy zašli v tlačení na temné stránky príliš ďaleko. Okrem toho sú tu epizódy, kde som mal pocit, že seriál už úplne zabudol na fakt, že točia 13 Reasons Why a nie niečo ako bolo napríklad "The Forest". A prinášajú sem vizuálne momentky, ktoré skutočne tomu moc nepridávajú. Záverečné finále je neskutočne pretiahnuté a okrem toho po predposlednej epizóde tomu doslova vrazí klinec do rakvy. Hoci už od začiatku vieme, že niekto opäť umrel (prvá scénka seriálu je pohreb), tentokrát si to nechajú ako veľké prekvapenie na záver, ktoré sa ukáže ako absolútne melodramatický moment s obrovskou dávkou pátosu. A je to natiahnuté do takého levelu, až to vôbec nie je prirodzené a úprimné. Myslím si, že keby to skončí v predposlednej epizóde a dali tomu happy end, bol by som voči sérii o niečo miernejší, než som k nej teraz. Lebo reálne to pôsobilo ako príjemný a pekný happy end. Prečo to pokaziť? Aby sa mohli zakončiť všetky momentky, ktoré boli potrebné. Clay v tejté sérii je dlhodobo vysoko nesympatický a ako divák som ho už absolútne nespoznával. Toto nie je postava, s ktorou sme si prechádzali udalosti počas prvej série. A spôsob akým jednal s Justinom je podľa mňa až hrozný. A napriek všetkému čo bude som ani raz od neho nepočul za celú sériu, že by sa mu ospravedlnil za to, ako sa voči nemu správal. Okrem toho mám pocit, že tentokrát tvorcovia vysoko tlačia na pílu v rámci boja proti homofóbii. Kým v prvej sérii to bolo plynulé a prirodzené, teraz to pôsobí, že skutočne chcú, aby bolo vidno, čo si myslia. Ja sa za homofóba nepovažujem. Ale je potrebné skutočne tak veľmi tlačiť na pílu, aby ste svojich divákov presvedčili? Ja si myslím, že nie. Séria už nemá nič spoločné s tým čo kedysi bola a dokopy to už asi nič neprinesie ani najväčším fanúšikom. Povedal by som to takto - 1. séria mala pointu. 2. séria mala stále nejakú pointu. 3. séria bola nepotrebná, a táto je už absolútne nepotrebná. Decká do toho dávajú maximum a je tu niekoľko skutočne silných častí, plus Gary Sinise je asi najlepším elementom tejto série. A okrem toho si Clay prejde skutočným nervovým zrútením. Ale reálne nevidím žiadny veľký dôvod na to, aby ste v seriáli pokračovali. Najlepšie je vidieť prvú sériu a tam skončiť. Maximálne druhú. Potom je to už len žmýkanie hubky kým z nej ešte tečie nejaká voda. A dostali sme sa sem. Hodnotenie: D+ ()

Súvisiace novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (viac)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (viac)

Reklama

Reklama