Reklama

Reklama

Srdečne vás vítame

  • Česko Srdečně vás vítáme (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

V hlavnej úlohe sa predstaví švihnutý Christian Clavier ako Jean-Etienne Fougerole, ktorý je veľmi rešpektovanou osobnosťou francúzskej literárnej scény. Tento humanista a vrcholný intelektuál žije vo svojom svete po boku bohatej manželky a je totálne odtrhnutý od reality. Čo sa mu stane osudným, keď v televíznej debate propaguje svoj nový román Srdečne vás vítame. Rieši v ňom totiž tému ako pomôcť ľuďom v núdzi, ľuďom bez domova a na úteku.
V televízii v priamom prenose vzdoruje silnej kritike zo strany prítomného oponenta, ktorý ho slovne napadne, že síce pekne píše, ale v reálnom živote sa tým nie je schopný ani ochotný riadiť. A tak Jean-Etienne, aby dokázal svoju ústretovosť k potrebným celého sveta, verejne vyzve akúkoľvek rómsku rodinu k spoločnému spolužitiu u nich doma. Stačí, keď zazvoní pri bráne jeho sídla a budú radostne vítanými hosťami. A rozohnený Jean-Etienne rovno na kameru nadiktuje aj svoju adresu. Nemôže sa potom čudovať, že u neho v ten istý deň večer zazvoní zvonček a za bránami stojí usmievavý Babik so svojou početnou rodinou. Jean-Etiennovi neostáva nič iné ako svoj verejný sľub dodržať. Netuší, že ho spolu s rodinou čaká jedna z najťažších životných skúšok a hlavne brutálny test miery tolerancie, solidarity a humanizmu. (CinemArt SK)

(viac)

Zaujímavosti (10)

  • Postava, ktorú hrá Christian Clavier (Jean-Étienne Fougerole), je inšpirovaná francúzskym spisovateľom, filmárom a obchodníkom Bernardom-Henrim Lévym. Obaja majú dvojité meno, dlhé vlasy, bielu košeľa rozopnutú na hrudi, naivnú manželku, ktorá sa označuje za ľavičiarku, hoci je veľmi bohatá, pravidelne sa objavuje v televízii a jeho sluha je Ind. (Arsenal83)
  • Po vydaní filmu sa rozvinula polemika o tom, či možno film označiť za „rasistický“. Režisér Philippe de Chauveron však argumentoval: „Počas testovacích premietaní sme sa pýtali anonymných divákov: 92% sa film páčil, 1% ho považovalo za rasistický a 97% sa domnievalo, že Babik (Ary Abittan) je najsympatickejšia postava." (Arsenal83)
  • Niekoľko rómskych občianskych združení vo Francúzsku uviedlo, že ide o „nepravdivé, ponižujúce a traumatické vyjadrenie, ale neplánujú podať žalobu“. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Garches a Marnes-la-Coquette (Francúzsko) a v Bruseli (Belgicko) od júna 2016. (Arsenal83)
  • Pôvodný názov filmu bol "Sivouplééé" (zo "S'il vous plaît", teda "Nech sa páči", zdôrazňujúc nefrancúzsky akcent prisťahovalcov), lenže vyvolal búrlivú kontroverziu ohľadom politickej nekorektnosti, a preto bol premenovaný na Àarms Ouverts (S otvorenou náručou). (Arsenal83)
  • Christian Clavier na kritiku povedal, že „scenár je fantastický, s nezabudnuteľnými postavami a permanentnými komiksovými zvratmi, ktoré potešia divákov na celom svete“. (Arsenal83)
  • Hoci sa natáčanie filmu ešte ani nezačalo, režisér Tony Gatlif, vtedajší hosť na natáčaní relácie News & Compagnie 20. apríla 2016, verejne zaútočil na tento filmový projekt: „Bude to nechutný film. S ľuďmi sa také veci robiť nedajú. Na tom sa nemôžeme smiať, to nie je možné. Christian Clavier je blázon, že prijal takýto film. Ak je to niečo ako jeho film o Číňanoch, Černochovi, Arabovi (Čo sme komu urobili?), bude to hrozné.“  (Arsenal83)
  • Ve filmu se objeví potitulková scéna. (Hannahh)

Reklama

Reklama