Reklama

Reklama

Sorjonen

(seriál)
  • Fínsko Sorjonen (viac)
Trailer
Fínsko, (2016–2019), 29 h 53 min (Minutáž: 55–61 min)

Tvorcovia:

Miikko Oikkonen

Hrajú:

Ville Virtanen, Anu Sinisalo, Matleena Kuusniemi, Kristiina Halttu, Ilkka Villi, Olivia Ainali, Lenita Susi, Max Bremer, Matti Laine, Jasmin Hamid (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(31)

Talentovaný detektiv přijme práci v malém městě, protože chce trávit více času s rodinou. Brzy se ale zaplete do vyšetřování děsivých vražd. (Netflix)

Recenzie používateľa jedna_vrana k tomuto seriálu (15)

Sorjonen (2016) 

Zasnežené Fínsko pôsobí upokojujúco, často sa v scénach vyskytuje meter snehu alebo padá sneh, ale ako sme už zo severských kriminálok zvyknutí, za tým tichom sa skrývajú temné prípady. Čisté tvary architektúry, v príjemných a jednoduchých krivkách zariadené domácnosti protagonistov potešia dušu všetkých minimalistov v dizajne. Príbehy sa odohrávajú v reálnom meste Lappeenranta (v okolí je množstvo jazier) blízko Petrohradu a tak aj prepojenie fínskej a ruskej problematiky sedí. Postavy obsadené v seriáli pôsobia dôveryhodne, najmä Kari Sorjonen (Ville Virtanen) je uveriteľný a so svojou mentálnou výbavou aj mimoriadne sympatický vyšetrovateľ. Pravdepodobne si vás získajú aj postavy Nika, Leny, Pauliiny. Je možné nájsť niekoľko spájajúcich prvkov so Sorjonenom a švédsko – dánskym Mostom. Ale. Prekážalo mi niekoľko momentov, vďaka čomu nehodnotím seriál s maximálnym nadšením. Po prvé – tá fínština, nech je mi odpustené – ale za 31 dielov som dokázala identifikovať minimum slov: áno, ďakujem, ahoj, nie. Je možno trápne, že vás originálny jazyk vyrušuje, ale v mojom prípade to tak bolo. (Uznajte - výraz „Erikoissairaanhoitaja“ znamená zdravotná sestra! Pochopila som len niekoľko pojmov - firma, politiikka, eroottika) Horšie to však bolo podľa môjho názoru so scenárom, nevadí delenie častí – väčšinou sa prípad rieši v dvoch epizódach. Skôr v ich nie vždy logickom progrese a tiež pri práci polície. Niekoľkokrát sa po čase vracali na miesto činu, kde našli taký dôkaz, o ktorý už pri prvej návšteve museli priam zakopnúť. Zaujímavý fínsky darček. ()

Domeček pro panenky (část třetí) (2016) (S01E03) 

Kari Sorjonen, ako hlavný vyšetrovateľ, bude v tejto fínskej kriminálke riešiť pravdepodobne niekoľko nezávislých prípadov. Prvé tri diely – „Domček pre bábiky“ rieši prípad mŕtveho dievčaťa vyplaveného na brehu mora a hneď sa mu dostáva pod kožu. Kari sa javí ako detektív, ktorý má schopnosť na mieste činu dedukovať a vidieť aj veci, ktorí ostatní nevidia. Do cesty pri riešení prípadu mu vstupujú ľudia z radnice a obchodná spoločnosť Kalian, ktorá má v pláne vybudovať kasíno s potenciálnou klientelou aj spoza ruských hraníc. Lenže si trúfli príliš vysoko – v hre je život mladých, najmä ruských dievčat, ktoré núkajú prominentným klientom. Navyše, do prípadu je zainteresovaná aj Lena z Ruska, mama jednej zo zmiznutých dievčat – Katje. ()

Vážky (část druhá) (2016) (S01E05) 

Keď sa k mládeži dostanú drogy, vždy je to poriadny prúser. Navyše mladý organizátor je totálne nesympatický egoista, ktorý asi nevie, ako upútať okolie a zahnať nudu. Nemá priateľku a jedna sa mu zapáči... Kari pokračuje v práci so svojim tímom a na scéne nebude chýbať ani Lena a Kaťja. ()

Zběsilost (část druhá) (2016) (S01E07) 

Tieto dva diely a prípad o triedu lepší scenár ako v predošlých dvoch častiach. Paullina získava vysnívanú prácu, ale či to bude stáť za to, keďže pracuje v podstate s "mafiánmi" na miestnom zastupiteľstve? Charaktery postáv - sú ľudia s hrošou kožou, ktorí sa neštítia ničoho. Aj Kariho šéfka Tania sa správa neľudsky, posiela svoju podriadenú na misiu za každú cenu a nepripúšťa námietky Kariho a Nika. ()

Závěrečné zúčtování (část druhá) (2016) (S01E11) 

Mentálna prestrelka. Sorjonen opäť zachraňuje dcéru, tentoraz obvinenú z vraždy. A to by myslím už aj stačilo, aby bola väčšina prípadov o rodinných príslušníkoch. Inak Lappeenranta nie je prelud, tento severský seriál je opäť posadený do reálneho prostredia - v blízkosti ruských hraníc a tak jednotlivé prípady pôsobia reálne. ()

Všech pět pohromadě (část druhá) (2018) (S02E02) 

Máme možnosť poodkryť opäť trochu z minulosti zúčastnených postáv. Tentokrát sa nám odhaľuje ďalší kúsok z Katjinej minulosti. Trochu mi vadí Lenina a Katjina ruština, počuť, že nie sú originál Rusky. Čo sa týka prípadu, trochu mi zamotal hlavu - kvôli tomu, že zápletka bola príliš prekombinovaná. ()

Oslava jara (část druhá) (2018) (S02E04) 

Komplikovaný prípad, kde by ste od prvej chvíle ukazovali prstom na riaditeľku škôlky. Kariho metódy vyšetrovania sú pre mňa uveriteľnejšie a pochopiteľnejšie ako na začiatku seriálu, dokonca mám pocit, že aj sám Kari sa postupne vyvíja. Je to také severské psycho, trochu mi postava Kariho pripomína Sagu zo seriálu Broen, ale dodáva to zvláštnu atmosféru. ()

Kolíbka (část druhá) (2018) (S02E06) 

Priebeh tohto prípadu je zaujímavý - Kari sa ho oficiálne nezúčastňuje, je rozhodnutý stáť v týchto chvíľach pri Pauliine. To však vydrží len do chvíle, keď si Niko, ako hlavný vyšetrovateľ, už nevie dať rady a samozrejme, kým nie je zainteresovaný niekto z Kariho blízkeho okolia. Karimu sa za bdelého stavu zjavujú aj ľudia z minulosti a to ho nakoniec presvedčí navštíviť psychologičku. Otázka je, kto je komu psychológom. ()

Krvavá služka (část druhá) (2018) (S02E08) 

Laura občas reaguje tak naivne, až to bolí. Mladé dievča, ktoré nájde mŕtvolu, si nebude dávať pozor, s kým sa stretáva? Keď po prvý raz niekto zbystrí pozornosť pri náhrdelníku, čo nosí na krku - reaguje a okamžite to oznamuje polícii a pri druhom raze vypla všetky kontrolky? Prípad temný, trochu čitateľný. ()

Beze stínu (část druhá) (2018) (S02E10) 

„Netrápí tě, že jsi ho ještě nevyřešil?“ „Jednou se mi to podaří.“ „Kari. Je dobré vědět, že je spousta věcí, které zkrátka vyřešit nemůžeme. Spousta věcí nad nimiž nemáme kontrolu. Musíme se naučit s tou myšlenkou žít. Mnoho lidí si myslí, že právě to dělá život skvělým. Nepředvídatelnost.“ Celý tento príbeh bol zamotaný, že som sa v ňom strácala. ()

Lidská skvrna (2019) (S03E01) 

Začiatok konca a koniec začiatku, tak by sa dal tento prípad opísať. Chlad vanie z predvianočnej atmosféry, ktorá by inak mala byť romantická, chlad vanie zo strašného a zvráteného prípadu a tentokrát aj z Kariho duše. ()

Člověk bestie (část druhá) (2019) (S03E03) 

Kari: „Pachatelé si obvykle myslí, že mají pravdu. Že jim bylo ukřivděno. Svým modem operandi se u ostatních domáhají pozornosti.“ Každý riešime stratu blízkej osoby inak. Je logické, že človek ako je Kari, bude žiaľ znášať inak, ako jeho mladá dcéra, ktorá si musí nájsť svoje miesto v živote. A tak Kari napriek okolnostiam rieši ďalší prípad, alebo prípad rieši Kariho? ()

Synové a milenci (část třetí) (2019) (S03E06) 

„Takže jsou vinní všichni?“ „Dokud se neprokáže opak.“ Janina a scéna so zrazeným psom rozbieha sériu podivných psychologicky pôsobiacich pokusov, ktoré skúša na svojom novom priateľovi. V skutočnosti ale Janina vzbudzuje dojem, že sa treba o jej psychické zdravie báť. Čudná póza, do ktorej ju dostali autori príbehu. ()

Dáma v zrcadle (část druhá) (2019) (S03E08) 

Sektárska téma… Mám pocit, že nebýva u milovníkov detektívok najobľúbenejšia. Vždy môžete čakať rôzne zvrátenosti, z ktorých sa vám akurát robí nevoľno. Býva za nimi myšlienka o očisťovaní na odpustenie hriechov. Navyše prípad Janina. Neuverila som, že sa to takto mohlo diať, ani vo fínskom, ani v dánskom a hlavne ani v Janininom prípade. ()

Šachová novela (část druhá) (2019) (S03E10) 

„Tohle Massalo chce. Chce, abych překročil hranice. Abych porušil své zásady. Pak vyhraje.“ Záver tretej série nás divákov môže uspokojiť.. ()

Reklama

Reklama