Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Posledný deň prvého roku mladej slovenskej republiky sa chýli ku koncu. Všetci oslavujú. Kráľ podsvetia Efendi, aj Prezident. Iba Predseda nemá čo oslavovať. Prezident, ktorému on sám vyšliapal chodník k funkcii, odmietne vymenovať jeho šikovného Chalaniska za ministra. Prezident sa stane nepohodlným. Ako ho prinútiť počúvať, čo chce Predseda? Prezidentovho syna o niekoľko mesiacov neskôr za bieleho dňa organizovaná skupina zmláti a zavlečie do zahraničia. Mladý agent Tajnej služby Oskar, gniavený svedomím, sa prizná vyšetrovateľovi, že sa zavlečenia zúčastnil na príkaz svojich nadriadených. A mafia si počas únosu podala ruky s Tajnými, ktorým šéfuje Predsedov Chalanisko. Oskar sa v strachu o svoj život s pomocou kamaráta Roba ukryje a zdanlivo sa po ňom zľahne zem. Robovo auto o niekoľko mesiacov vybuchne a chlapec, jediný kontakt na Oskara, v ňom zhorí zaživa. Marta sa snaží domôcť spravodlivosti pre seba, pre mŕtveho, pre jeho mamu, pre svojho zavraždeného brata a pre nás všetkých, ktorí sme mlčanlivými svedkami udalostí, na ktoré nikdy nesmieme zabudnúť... (Continental film)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (263)

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Celý film stojí a padá na réžií. Žiaľ. Námet skvelý, herci sa so svojimi predlohami nezhodovali, ale sral to pes. Lokality a financie také slovenské. Réžia je ale kameň úrazu, kedy sa nedokáže vybudovať tempo, niektoré scény sú ako vystrihnuté z príručky "ako natočiť dokument", celé je to pozliepané vedľajšími postavami, ktoré prídu, niečo spravia a väčšinou zomrú. Pri porovnávačke s videofilným Kandidátom bude Únos ťahať za kratší koniec, a to som do neho dával nádej, že by to mohol byť plnohodnotný nástupca a ešte aj s dobrým dejom. MČ-S niekde spravila chybu, rozhodne ale film stojí za pozretie, zamyslenie. Najočakávanejší slovenský film tohoto roka v určitých intenciách toto očakávanie naplnil. 3 z 5 (Kino Dukla Svidník) ()

mchnk 

všetky recenzie používateľa

Marně tápu, jaký byl záměr tvůrců, zřejmě v každém záběru zobrazit někoho s cigárem v hubě, což se jim dařilo, naopak na nějaký silnější a smysluplnější obraz mafiánských praktik v nejvyšší politice či na atmosféru česko-slovenského divokého západu devadesátých let, se nějak nedostalo. Ve finále mi vše vyznělo jako hraná, rychle sestříhána investigativní reportáž či dokument. Za posledních dvacet minut filmu a Hanákovu slovenčinu přidávám jednu hvězdičku navíc, jinak pro mě velmi slabé. ()

Reklama

greath 

všetky recenzie používateľa

Jeden z mála slovenských filmov, ktorý ma naozaj zaujal. Neprehnané, nenútené, dobre natočené. Krutý presne ako bola tá doba. Milan Ondrík podal skvelý herecký výkon, ironicky sa vysmieval celej tej absurdnej dobe a stáva sa tak jeden z najlepšie zahraných ''padouchov'' v slovenskej kinematografií. Heriban vo svojom živle. Veľmi rád si pozriem ďalší film od tejto režisérky. Žeby svitalo slovenskej kinematografií konečne na lepšie časy? ()

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa

Pokud nemáte ani šajnu o tom jak to vlastně v kauze : Předseda vs Prezident bylo, tak pro vás bude tenhle film jenom nesourodou směsicí na sebe zdánlivě nenavazujících scén, ale ono to jakýsi smysl i dává, ale za průměrně dlouhou stopáž to dané téma pouze načrtne a působí to dost zkratkovitě a jakože já o tom něco málo vím, ale moc jsem se nechytal, ale i tak zajímavý pokus. Snaha tu byla.50% ()

Jello Biafra 

všetky recenzie používateľa

Film, ktorý je pôsobivou obžalobou krutého obdobia Mečiarizmu 90. rokov, kedy politická mafia tunelovala fabriky a tá regulérna beztrestne terorizovala spoločnosť. A obe mafie spolu aktívne spolupracovali. Príbeh sa sústreďuje na dve dodnes nevyriešené kauzy únosu prezidentovho syna a následnej vraždy Róberta Remiáša. Zároveň sú tu naplno zobrazené špinavé praktiky, ktoré vtedajší estabilishment používal. Režisérke sa atmosféru deväťdesiatych rokov podarilo zachytiť veľmi zručne a rovnako tak prekvapia mnohí mladí herci či vizuálna stránka. Filmu však neprospieva prílišna epizodickosť a roztrieštený dej, kedy sa môže divákovi ľahko stať že sa v deji nebude dobre orientovať. V rámci slovenskej kinematografie sa však jedná o jednoznačný posun dopredu. ()

Galéria (19)

Zaujímavosti (19)

  • Náklady na film boli približne 1,35 milióna eur, z čoho dve tretiny pokryl Audiovizuálny fond a príspevky z RTVS a jednu tretinu rozpočtu dofinancovali súkromní podnikatelia. (Sufferer)
  • Plagát v kancelárii detektíva Petra (Milan Mikulčík) ukazuje skupinu KISS v zostave z roku 1992 - Paul Stanley, Gene Simmons, Bruce Kullick a Eric Singer. (Lukoh)
  • Hoci sa dej filmu sa odohráva v rozpätí rokoch 1993 - 1995, je možné si na stole všimnúť iMac "Akvárium" monitor vyrábaný od roku 1998. (FocusForcePi)

Reklama

Reklama