Reklama

Reklama

Oslepujúci západ slnka

(festivalový názov)
  • Česko Oslnivý svit soumraku (festivalový názov) (viac)
Gruzínsko / Nemecko, 2016, 74 min

Obsahy(1)

Film z prostredia malomestskej televíznej stanice je skicou pseudoetnografického portrétu jednej gruzínskej komunity. Hoci miestny životný štýl stále prísne určujú rituály a tradície, do kolektívnej mysle občanov mestečka sa už stihol infiltrovať vzdialený odraz moderného sveta. Nikto poriadne nevie, ako sa správať, lebo najvyššou prioritou je vytvoriť o sebe čo možno najlepší obraz. Kaleidoskop postáv, miest a udalostí postupne odhaľuje ich životný štýl, ako aj ich zvláštny súbor hybridných a pokrútených hodnôt. Dariko, jediná novinárka v televízii, pripomína postavu Vergília z Danteho Božskej komédie, sprevádzajúc divákov na ceste k spoločným okamihom zjavení. (IFF Bratislava)

(viac)

Recenzie (4)

Marze 

všetky recenzie používateľa

Tento dokument bude časem stále lepší, jak se budou další generace dívat na naši pošetilost. Že v tom kulturáčku nepořádají třeba diskotéka koncerty. Nedávno jsem četl knížku o rituálech a jejich důležitosti a je jich víc, než si myslíme. ()

teplic 

všetky recenzie používateľa

Niečo takéto asi chcel natočiť Velikán slovenského dokumentárneho filmu, Jeho Excelencia, Disident a Zakazovaný Autor Miro Remo. Takto sa nastavuje zrkadlo spoločnosti bez moralizovania a elitárstva a s pokorou. Nevykresľuje ľudí ako kreatúry, z ktorých sa treba posmievať, ale ukazuje, aké majú *naozaj* zasrané životy v krásnom tvrdom post-sovjet Gruzínsku. Aspoň Mr. Remo uvidí, že scény s postihnutými ľuďmi sa dajú natočiť inak ako z nich spraviť objekty posmechu. Ak mi možno niečo vadilo, tak niektoré trošku preštylizované scény. Inak bombička, dokument jak hajzl. ()

Reklama

PEZ 

všetky recenzie používateľa

To je tak, keď sa chudobní snažia tváriť ako bohatí, hlúpi ako bystrí a škaredí ako pekní. Veď je to tak ľudské. Vskutku tragikomický pohľad na chudobnú rurálnu časť Gruzínska, kde sa všetci snažia dobehnúť (či skôr napodobniť) západný štýl života. Márne. Našťastie koniec nám naznačí, že niektorí si to uvedomujú. Ale čo to mení na veci? Smutný pohľad. Som nesmierne rád, že som sa ocitol na tomto mieste len krátko, skrz tento dokument. (IFF Bratislava 2016) ()

angdoc 

všetky recenzie používateľa

Specifický dokumentární styl. Na malé ploše je vypovědeno mnohé o (nejen) gruzinské společnosti. Skuste i další filmy od Salomé Jashi - např. Taming the Garden. ()

Galéria (4)

Reklama

Reklama