Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Komédia
  • Krátkometrážny
  • Dokumentárny

Recenzie (1 245)

plagát

Equalizer 2 (2018) 

Plagát síce naznačuje nejaký lacný straight-to-video film, keďže predný obrázok vyzerá ako z lacnej počítačovej hry, no zdanie klame. Aj na druhýkrát to trojka Fuqua-Wenk-Washingtom dali a opäť som sa bavil kráľovský. Tentokrát Denzelovi sekundoval dnes už preslávený Pedro Pascal. A zaujímavosťou je, že Denzel až teraz, po 55 filmových, či televíznych zárezoch spravil svoj prvý sequel. Som rád, že zrovna pri Equalizerovi, lebo táto postava mu ozaj sedí. Teším sa na trojku. :)

plagát

Nádejná mladá žena (2020) 

Výborný režisérsky a scenáristický debut mladučkej britskej herečky Emerald Fennell, za ktorý si rovno odniesla Oscara za scenár a kľudne tých Oscarov mohlo byť viac, keďže film bol nominovaný až na 5 z nich. Treba dodať, že film masívne ťahá neskutočne predsvedčivá Carey Mulligan, ktorej by som zlatú sošku doprial tiež. A čo sa mi na filme tak páčilo? Jednak nejednoznačná postava hlavnej hrdinky a tým pádom aj neistota, kam sa príbeh postupne vyvinie. To ma držalo až do úplného záveru, ktorý síce bol trošku vykonštruovaný, ale napriek tomu mi film našťastie nepokazil - je jasné čo sa tu Fennell snažila povedať. A v tomto prípade stojím za ňou. Originálny film, rád si ho niekedy pozriem znova.

plagát

Vrahovia mesiaca kvetov (2023) 

Veľký a ozaj dlhý kinový zážitok. Najviac som sa bál toho, že budem musieť ísť počas filmu na WC a niečo dôležité mi ujde. :) Ale prekvapivo nič také sa neudialo, vydržal som tie takmer 4 hodiny (keď rátam aj 15 minút trailerov pred filmom) v kinosále a fakt som si najnovší počin Scorseseho a Capria užil. Síce to film nie je rozhodne ľahký a Leo v ňom hrá nesympatického priemerného vidiečana, film zachytáva dôležitú časť americkej histórie, na ktorú sa bohužiaľ pozabudlo a pritom toľko nevinných ľudí muselo umrieť...alebo ochudobnieť. A to všetko len kvôli nenažranosti a bezcharakternosti tých "mocných". Veľmi smutné, holt, ale takí ľudia sme. Formálne dokonalé. Ono, ťažko vybrať úsek, ktorý by trebalo skrátiť. Práveže dĺžka filmu poskytne epický príbeh aj so všetkými potrebnými nuansami. Horšie ako dĺžka filmu je skôr depresívna téma, lebo každému rýchlo dopne, že toto nemôže skončiť dobre. Husté, a režisérové cameo na konci dáva tušiť, že sa s nami chcel režisér rozlúčiť niečím ozaj silným. Bravo Martin Scorsese, podarilo sa! P.S.: Leo DiCaprio ako aj Lily Gladstone perfektní. De Niro tiež fajn. Herecká prvá trieda.

plagát

Tvorca (2023) 

The Creator nie je zlý film a očividne tam boli veľké ambície, ale ostali len na polceste. Čo je ozaj škoda, lebo námet nebol zlý, referencie na to ako sa empatia vo svete čím ďalej viac a viac vytráca tiež padla na úrodnú pôdu, John David Washington bol podľa mňa výborný, Madeleine Yuna Voyles ukázala ohromný talent. A scéna v strede filmu s podmazom od Radiohead ("Everything in Its Right Place") ma v IMAX sále ozaj rozsekala. To som to v tom čase videl na 4*. Lenže problém tkvie v jednoduchom a nie príliš prepracovanom závere, navyše hoooodne naťahovanom. Film mal skončiť pri jednom dôležitom úmrtí. Jednak by nemal ani dve hodiny a bol by OVEĽA silnejší. Fakt mi je to ľúto, ale nemôžem ísť nad 3*. 7/10

plagát

Rock Paper Scissors (2018) 

Pekne vymyslené, ale vadilo mi, že je to celé očividne vymyslené presne preto, aby sa mohol natočiť takýto krátky film. Neviem, či bol režisér limitovaný časom, ale napriek milým hercom to bolo celé "vykalkulované". Aj tá červená, na ktorej stáli autá trvala nezvyklo dlho. Záver bol čisto Deus ex machina. Tož preto dávam len 2*.

plagát

Sestavte sami (2017) 

Srandovné nórske pojednanie o IKEI a o všetkých jej klišé. :) Najlepší je záver, kde sa dozvieme, aký evil master plán IKEA používa. Tu Nóri ukázali na malom priestore zmysel pre humor. :)

plagát

Bomba (2021) 

Milá francúzska jednohubka. Celý film sa odohráva v garáži a hlavných je len cca 5 postáv. Napriek tomu nenudí. Vcelku jednoduchá premisa vytvára napätie počas takmer celého filmu. Záver nie je až tak šokujúci, ale dáva ako tak zmysel. Našťastie to tvorcovia nenaťahovali, takže za jedno pohodové pozretie to stojí za to. Film bodoval na festivale v Cognacu a na Grimmfeste, na najlepší thriller bol nominovaný aj v Brusseli a Chennai. [2/2024]

plagát

Hry o život: Balada o hadoch a vtáčatkách (2023) 

Prvá polka katastrofálna - nuda taká, že som skoro v tom kine zaspal. Ale NAŠŤASTIE sa film potom rozbehol, príbehovo sa posunul o level vyššie a dokonca sa našli asi dve-tri morálne poučenia pre mladých, čo mňa osobne veľmi potešilo. Pravdupovediac preto dávam 3*. Ešte aj podvratný záver potešil, takže celkovo okay. Ale tá prvá hodina bola fak útrpná. Nerozumiem prečo nebol film zostrihaný na dve hoďky. A ešte musím dodať, že spev hlavnej protagonistky mi tam moc nesedel. Bol to taký cringefest. Tož sa treba obrniť. :)  [1/2024]

plagát

Umenie jesť a milovať (2023) 

Ak sa dá na niečo použiť výraz "food porn" tak to na tento film. Totálny gastronomický orgazmus a úžas na mojej strane. Takto natočiť film o francúzskej gastronómii je čisté umenie. Slinky mi tiekli a moja duša pookriala. Videné v Kine Mladosť, čo ešte viac znásobilo môj/náš zážitok - lepší filmový záver roka som si priať nemohol. Navyše, krásna kamera a top herci tomu dali už len pomýselnú čerešničku na torte. Ozaj extra-výminočný film a odporúčam ho bez výhrad každému. Toto bude musieť chutiť aj milovníkom McDonaldu. :)

plagát

Bol by to hriech (2021) (seriál) 

Medzi 3* a 4*. Avšak kľudne dám 4*, keďže tvorcovia túto minisériu nenaťahovali a malo to ozaj peknú kameru a aj dosť vtipných situácii, vzhľadom na tému, o ktorej seriál pojednáva - tou je rapídny nárast AIDSu medzi mladými v 80. rokoch v UK, kedy chudáci mladí (prevažne gay chalani) netušili o čo ide. Oplatí sa vidieť. 7/10