Reklama

Reklama

Lastovička

(festivalový názov)
  • Česko Vlaštovka (festivalový názov) (viac)

Obsahy(1)

27–ročná Mira cestuje zo Švajčiarska do irackého Kurdistanu s cieľom vypátrať a po prvýkrát sa stretnúť so svojim otcom. K dispozícii má jedine starý list a vyblednutú fotku. Hrdinka, plná vzrušenia a nádeje, netuší, že sa vydáva na cestu, ktorá jej navždy zmení život. Cestu do krajiny plnej prírodných krás, no taktiež aj politických konfliktov, ktoré snímka zobrazuje z úplne novej perspektívy. V Kurdistane sa Mira stretáva s terorizmom, zločinom a zákonom ulice, no neobchádza ju ani láska. Film vykresľuje dve najväčšie životné tragédie: nenaplnenie a naplnenie životných túžob. Snímka nakrútená v Švajčiarsku a Kurdistane je akýmsi obráteným obrazom života jej autora Mana Khalila, ktorý po živote a väznení v rodnej Sýrii odišiel do azylu vo Švajčiarsku. (IFF Bratislava)

(viac)

Recenzie (4)

jakeer 

všetky recenzie používateľa

Z môjho blogu k MFF 2016: Až do posledného dňa som si myslel, že pôjde o najlepší film festivalu. V porovnaní s alternatívou, experimentálnou tvorbou či nízkorozpočtovkami ide už o plnohodnotný film. Švajčiarka Mira sa jedného dňa rozhodne pátrať po svojom kurdskom pôvode, resp. po svojom otcovi, ktorý žije v Kurdistane a od svojho narodenia o ňom počula samú chválu (bojoval proti Saddamovi Husseinovi). Po svojom príchode do Kurdistanu ihneď pochopí, že tamojší obyvatelia sa stále nevyrovnali s krutou minulosťou. Film takmer dokonalý po hereckej, technickej a hudobnej stránke. Zaujímavosťou je, že režisér Mano Khalil, Kurd narodený v Sýrii, žijúci vo Švajčiarsku, študoval kedysi v Bratislave a na MFF sa nám predviedol stále perfektnou slovenčinou. ()

Swallowdale 

všetky recenzie používateľa

Hlavní devízou filmu jsou autentické reálie, nádherná kurdistánská příroda (ty záběry vám úplně zboří stereotypy o tom, že je to jen vyprahlá poušť), krásná citadela v Arbílu i vyobrazení některých aspektů života v současném Kurdistánu: na jednu stranu relativní svoboda, na druhou stranu časté teroristické útoky a všudypřítomné vojenské hlídky. Značná nedůvěra mezi lidmi rozjitřená od pádu Saddáma tím, že nová kurdská vláda slíbila amnestii všem kurdským "zrádcům", přisluhovačům Saddámova režimu. Vlastní děj filmu sestává převážně z "road movie", která je možná poněkud zdlouhavá, ale zato závěr má grády a pořádně divákem zatřese... 90% ()

Reklama

Hellboy 

všetky recenzie používateľa

das filmfest Klubovna 07.08.2019. Kurdistán je bezpochyby krásná země a je fajn vidět ji ve filmu, ale příběh prostinký až hanba, a režie také nijak neexceluje. ()

Galéria (12)

Reklama

Reklama