Reklama

Reklama

Godzilla

  • Československo Probuzená zkáza (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Japonsko dalo světovému filmu mnoho velikánů, ale žádný z tvůrců ani herců se co do známosti nemůže měřit s padesátimetrovým monstrem celosvětově známým pod poangličtěným jménem Godzilla. Úspěch původního filmu, který držíte v rukou, odstartoval boom filmových monster v Japonsku, jejichž popularita se udržela až dodnes. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (159)

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Gojira je filmom, ktorý má z dnešného pohľadu mnoho nedostatkov. Naivný priamočiary príbeh, jednorozmerné postavy, nezriedka prehrávajúcich hercov, melodramatickú výplňovú vatu, miestami povážlivé technické kvality, v pokojnejších pasážach zlý strih. Prečo potom hodnotím dobre? Pretože je (a týmto sa odlišuje od valnej väčšiny príbuzných filmov) rodinné striebro spoločnosti Toho bystrou alegóriou atómového veku a jeho detí. Razantná čiernobiela portretizácia dobra a zla, morálnej voľby a zodpovednosti zdoslovňuje príslovie "zlo plodí zlo, a to plodí ďalšie zlo". Iširó Honda úspešne prešiel atestáciou na poli katastrofických filmov, ktoré sa snažia v druhom pláne niečo komunikovať. Rovnako triky sú na svoju dobu relatívne kvalitné a Honda formou a atmosférou úspešne zakrýva obsahové nedostatky (a taktickým umiestnením určitých pasáží do noci zasa tie formálne). Zaujímavé je sledovať aj zvuk a jeho význam vo filme, či spôsob, akým sa postavy dozvedajú o prítomnosti monštra, expozícia a jeho nástup na scénu. Ifukubeho hudba je skutočným klenotom, soundtrack k 60. výročiu filmu si môžete vypočuť tu. 80% ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Ysyro Honda mne sice ako rejza nehovori nic, ale film je to kultovy pre mna - nuklearne vybuchy prebudili praveke monstrum, ktore likviduje Japonsko. Na rok 1954 ide doslova o genialnu reziu a divak si tuna najde nielen monstrum, ale aj herecke vykony najma od Takasi Simuru. Jo a ten, kto vie co je kaiju, musi vediet o godzille. 95 % ()

Reklama

DJ_bart 

všetky recenzie používateľa

Takřka sedmdesát let stará, a stále neskutečně fascinující japonská vykopávka. Ačkoliv screentime pro Godzillu je pouhých 8 minut (což utváří pomyslnou temnou siluetu zápletky), jedná se o nezaměnitelný fragment japonský kinematografie a pravoslavného tatíčka subžánru tzv. kaiju filmů, který si díky své megalomanské fetišizaci destrukce zaslouží svůj status kultu.... #leguándomikrovlnkynepatří ()

YURAyura 

všetky recenzie používateľa

4/10 Pripadalo mi to smesne a nebavilo me to - scenar a dialogy jako z lepsiho pornofilmu - za nekolik milionu let se priserka nijak zvlast neprizpusobila pobytu ve vode.... Animace byla ale v nekterych sekvencich moc povedena - ne jako ty 3D sr@cky, co jsou k videni dnes. Na Japikach je videt, ze sila atomu je bude jeste doluho pronasledovat, coz je docela pochopitelne - ty sceny z nemocnic byly docela uveritelne - jakozto odraz situace pred 9 lety. Nejlepsi scena - rozhlasovy komentator tvari v tvar jesterce. Hudba jednoducha, ale velmi vhodna. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Priznám sa, bol som zvedavý na japonskú klasiku o Godzille, a musím uznať, že som milo prekvapený. Príbeh je síce pomerne priamočiary (objaví sa príšera, vymýšľanie metód na jej zničenie, prehováranie vedca, ničenie mesta.....), ale bol zahraný s typickým japonským nasadením. Efekty boli na svoju dobu vynikajúce, aj keď niekedy vyvolali úsmev na perách :). Tiež bolo zaujímavé sledovať úroveň dobového vedeckého poznania. Nevedel som, že si vtedy mysleli, že dinosaury tu chodili pred dvomi miliónmi rokov a to aj spolu s trilobitom. Rok 1954 bol v japonskej kinematografii bohatý, priniesol dva filmy, kde každý zadefinoval svoj vlastný žáner. 75/100 ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (57)

  • Jedným z originálnych návrhov pre Godzillu bola príšera s hlavou tvaru hríbu, ktorá mala pripomínať atómový hríb po výbuchu atómovej bomby. Náčrt tohto návrhu je uvedený na špeciálnom DVD "Gojira: The Original Japanese Masterpiece". (Nekrofil)
  • Řev Godzilly vznikl třením gumové rukavice o struny kontrabasu, následným zpomalením a úpravou. Zasloužil se o něj skladatel Akira Ifukube a byl opatřen autorským zákonem. (dawe04)
  • Jedno z potencionálnych mien pre Godzillu bolo Anguirus. Meno bolo zamietnuté, ale bolo použité v druhom filme o Godzille, The Return of Godzilla (1955), ako meno príšery, ktorá bojuje s Godzillou. (Nekrofil)

Súvisiace novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (viac)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (viac)

Reklama

Reklama