Reklama

Reklama

Na sever severozápadnou linkou

  • Slovensko Na sever severozápadnou dráhou (viac)
Trailer
USA, 1959, 131 min

Réžia:

Alfred Hitchcock

Scenár:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrajú:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (viac)
(ďalšie profesie)

Rogert Thornhill (Cary Grant) sa nedopatrením stane objektom záujmu tajných služieb, ktoré ho považujú za agenta Georgea Kaplana, ktorého je potrebné zlikvidovať. Prvý pokus dopadne neúspešne, Thornhill prežije, no nikto mu neverí. Vladá nemôže priznať, že žiaden George Kaplan neexistuje, lebo by ohrozila vlastné tajné operácie a tak Thornhill na svoj zápas o život ostáva sám proti všetkým... (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (567)

genetique 

všetky recenzie používateľa

V titulnej scéne, hneď po úvodných titulkoch vstúpil do obrazu pán Hitchcock vo svojej povestnej miniroličke a už som vedel, že bude dobre. 'North by Northwest' nepatrí k tým snímkom, pri ktorých by ste vzdychali od úžasu. Patrí k tým, pri ktorých tíško sedíte s otvorenou hubou a čumíte a tú majstrovskosť. Vyše hodinu som pozeral na prepracovanisť deja takmer bez žmurknutia oka. Potom prišla na radu romantická zápletka, ktorá film trošku rozhodila, ale v majstrových rukách skončila úspechom aj v thrillerovej atmosfére. Záver na národnom pamätníku Mount Rushmore je veľkolepý, no vo svojej podstate aj dosť obyčajný a naháňačky v aute v projektovom štúdiu sa už vtedy riešili inak. Možno preto trošku opadnutie nadšenia. 85%. ()

Superpero 

všetky recenzie používateľa

Je to taková konspirační bondovka se sympatickými herci a scénářem. Některé scény jsou geniální např. ta s letadlem. Příběh je dobrý a ze začátku velmi poutavý a zajímavý, ale ke konci to začne naivnět a prostě mám pocit že se z toho dalo vyždímat víc. Ale to nic nemění na tom, že Hitchcock je skvělý režisér a jeho filmy buď nestárnou vůbec anebo jen trochu. ()

Reklama

pepo 

všetky recenzie používateľa

Medzi Vertigom a Psychom sa Hitchcock rozhodol svoju tvorbu trochu odľahčiť a natočil jeden z najslávnejších špionážnych thrillerov všetkých čias. Jedna ikonická sekvencia strieda ďalšiu, Cary Grant rozbaľuje svoj šarm na plno a divák si užíva každú sekundu tejto napínavej, vtipnej a štýlovej jazdy. Mnohokrát citované a každou ďalšou generáciou obdivované majstrovské dielo komerčného filmu. ()

Nathalie 

všetky recenzie používateľa

Vybroušené dialogy, dokonalý styl, nadpozemsky charismatický Grant, hitchcockovská mnohoznačnost a Humor...Nepravý muž na nepravém místě v nepravou dobu-ale v tom Pravém filmu. Ten popis je zoufale chabý, ale okouzlení nelze popsat slovy, protože při přemýšlení nad vzletnými adjektivy mi na rtech bloudí připitoměle zasněný úsměv a ožívají dialogy. Pokud to neuvidíte, bude vaše filmová sbírka chudší o Modrého Mauricia. Hitchcock Number One. TOP 10 movie. ()

larelay 

všetky recenzie používateľa

Dalsia lahodka od Pana rezisera Hitchcocka, ktorej nechyba paradna atmosfera, napatie, romantika, vtip (Cary mal naozaj bravurne hlasky), nadhlad a hlavne dvaja krasni ludia, medzi ktorymi to iskri jedna radost. Mnozstvo filmov sucastnosti sa nepochybne urcite inspirovalo tymto dielom, ale padli na rypak s obrovskou intenzitou :) Aj napriek relativne umornej dlzke som sa nenudila, ale k dokonalosti mi k tomu nieco chybalo. Mozno neskor pridem na to, ze co to bolo... (Videne 26.9.2009) ()

Galéria (125)

Zaujímavosti (70)

  • Alfred Hitchcock nedostal povolení filmovat na Mount Rushmore. Vše tak bylo natočeno na replice hory. (Kulmon)
  • I v tomto filmu si režisér Alfred Hitchcock střihl tradiční cameo. Ztvárnil muže, kterému v úvodu ujede "před nosem" autobus. (džanik)

Súvisiace novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (viac)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (viac)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (viac)

Reklama

Reklama