Reklama

Reklama

Ochudobnený urán - účinný zabijak

(TV film)
  • Francúzsko Uranium appauvri, un tueur très présentable
všetky plagáty
Francúzsko, 2013, 53 min

Obsahy(1)

Viac ako 50 krajín dnes vlastní zbrane s ochudobneným uránom. V posledných rokoch sa tieto zbrane používali veľmi intenzívne. Dôsledky - ako pre vojakov, tak aj pre civilistov sú však dramatické. Lenže zbrojársky priemysel naďalej odmieta výhrady voči ich použitiu. Film sa zaoberá týmto problémom a s použitím archívnych materiálov a svedeckých výpovedí odborníkov sa snaží objasniť riziká používania týchto zbraní. (STV)

(viac)

Recenzie (2)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Je to ako v tej rozprávke: Najskôr niekto vymyslí nepriestrelný pancier a potom niekto musí vymyslieť strely, ktoré ho prerazia. Sú to rakety s uránovými hlavicami. Nie sú síce rádioaktívne, ale okrem veľkej prieraznej sily po výbuchu vznikne prach, ktorý v ľudskom organizme spôsobí rakovinové procesy. Ich použitie v Iraku, Bosne a Kosove samozrejme NATO zatĺkalo až do chvíle, keď ochoreli spojeneckí vojaci. Následky sa objavujú aj dlho po bombardovaní a núka sa porovnanie so skutočnými jadrovými zbraňami. Odborníci z armády, ako inak, doložia potvrdenia o neškodnosti striel na civilné obyvateľstvo. Naviac je ochudobnený urán odpadom z jadrového priemyslu a tak jeho využívanie nechce nikto zastaviť. Reportér v dokumente odvádza dobrú prácu, dáva nepríjemné otázky na správnych miestach. Občas dostáva aj odpovede, ale z oficiálnych miest sú najbežnejšie frázy od hovorcov. –––– Vyliali na nás svoj jed, nechali nám ho tu, a odišli. ()

Gmisiycs odpad!

všetky recenzie používateľa

Snad jednou přijde doba, kdy dokumentaristé přestanou do svých dílek tahat nářky Jihočeských matek a vloží tam raději pravdu. Vyznám se v chemii a metalurgii. Vím, co umí ochuzený uran. Dokument je jen zoufalým jekotem dalšího nevzdělaného patologického ekologa. ()

Reklama

Reklama