Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jarek Ostravski (Igor Chmela) je baník v strednom veku, ktorý denne fara s partiou kamarátov v bani na Ostravsku. Zvádza boje sa zatrpknutým rodičmi, život mu vie osladiť aj sestra a jej svojrázny potomok. Jedného dňa sa mu úplne zmení život. V bani si musí odskočiť, objaví tam škatuľku cigariet a zapáli si. Vďaka úniku metánu dôjde k explózii a Jarek je spolu s ostatnými baníkmi zasypaný. Stane sa ale miestnym hrdinom, pretože pomohol zachrániť svojich kolegov a kamarátov pochovaných zaživa v podzemí. Zrazu je mediálna hviezda a všetci k nemu vzhliadajú. Riaditeľ ho za odmenu povýši a musí si zvyknúť na to, že bude sedieť v kancelárii. Vďaka tomu, že sa začal pohybovať v najvyšších podnikových kruhoch, však zisťuje, že sa vedenie chystá bane uzavrieť. Jarek sa preto rozhodne s priateľmi vyhlásiť štrajk. Nikto z nich ale netuší, ako k banskému nešťastiu došlo. Kto je v skutočnosti hrdina, kto vinník a kto ničomník? (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (9)

  • V zmluve si neznámy autor diela pre istotu dal klauzulu, že ak sa mu scenár nebude páčiť, môže projekt zastaviť. Nakoniec ju nevyužil. (Raccoon.city)
  • Náklady na film sa zastavili na čiastke 16 miliónov českých korún. (Raccoon.city)
  • Hlavným scenáristom a zároveň aj jedinou osobou zo štábu, ktorá sa mohla stretnúť s tajomným skutočným Ostravakom Ostravskim, teda autorom blogu, ktorý svoju identitu z bližšie neuvedených dôvodov neustále tají, bol Vladislav Kučík. S autorom musel dokonca podpísať klauzulu o mlčanlivosti, a tak ani režisér skutočne nevie, o akú osobu ide. Špekuluje aj o možnosti, že za pseudonymom Ostravak sa skrýva niektorá známa a literárne nadaná osobnosť zo severomoravského regiónu, napr. Jaromír Nohavica, ktorý však podobné špekulácie opakovane poprel. (Raccoon.city)
  • Baňa Václava Havla bol iba fiktívny názov, v skutočnosti sa natáčalo v areáli niekdajšej čiernouhoľnej bane Žofie v Orlové-Porubě, ktorý je známy tiež ako Fučík 5, a taktiež v uhoľnej bani pri Litvínove. (Raccoon.city)
  • Zámer zadaptovať Ostravakovy blogové príspevky oznámila produkčná spoločnosť Three Brothers už v roku 2014, samotné nakrúcanie začalo kvôli zháňaniu financií a zdravotným problémom producenta Viktora Krištofa ktorý pol roka ležal po úraze so zlomenou chrbticou až v roku 2016. (Raccoon.city)
  • Ve filmu je zmíněn incident z roku 2010, kdy bylo při důlním neštěstí v Chile zavaleno 33 horníků. Později byl o této události natočen film 33 životů (2015). (Duoscop)
  • V úvodu filmu slyšíme úryvky písní „Malá Žužu“ a „A já sprostá“ od Horkýže slíže. Když se Jarek (Igor Chmela) ráno vzbudí u své sousedky, tak při tom hraje „Měli jsme se potkat dřív“ od Marie Rottrové a po ní zazní „Jednoho dne se vrátíš“ od Věry Špinarové. (Duoscop)

Reklama

Reklama