Reklama

Reklama

Krásna a bohatá blondínka Melanie Daniels prichádza do malého mestečka v severnej Kalifornii za priateľom Mitchom, ktorý tam trávi víkendy. Krátko po jej príchode sa ukáže, že vtáci v oblasti sa správajú veľmi zvláštne. Melanie napadne čajka a v mestečku sa začínajú zhromažďovať tisíce vtákov, ktoré útočia na všetkých, ktorí sa objavia vonku. Jeho obyvatelia musia čeliť neočakávanej a nevysvetliteľnej prírodnej katastrofe. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (626)

larelay 

všetky recenzie používateľa

Ohromne sklamanie. Nuda, nuda, nuda, sed, sed. A ten koniec? Clovek na nieco caka, pride to, potom aj ta vtakohroza zacne nudit a koniec je absolutne zbytocny, nevysvetlujuci. Pre mna doteraz uplne najhorsi Hitchcockov film a keby som nevedela, ze to natocil on, ani by som nemala odvahu tvrdit, ze to mohol natocit ten isty reziser, ktory ma na svedomi Okno do dvora a Na sever severozápadní linkou. (Videne 28.12.2009) ()

dobytek 

všetky recenzie používateľa

Vůbec nechápu tak vysoký hodnocení tohoto filmu. Připadá mi, že stačí, že je to od Hitchcocka a všichni se z toho posaděj na prdel. Jelikož se tak trochu zajímám o ornitologii, tak na mě tento film působí dost komicky. Rozhodně teda hejno ptáků ve mně nevzbuzuje strach, takže já tohle za horor nepovažuju. Kdyby ve filmu místo ptáků byli třeba pavouci nebo hadi, tak bych hodnotil nejspíš jinak, ale takhle dávám 1 hvězdičku (z lítosti). ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

V čase vzniku snímku to musela byť hororová, atmosferická bomba, vôbec sa nečudujem, že sa Vtáci stali takým kultom. Zub času ale už z celkového pozitívneho dojmu niečo nahlodal. Z môjho pohľadu je tu pár naivnejších scén a vadila mi aj istá "kečupovitosť". Útok vtákov bol však zvládnutý veľmi dobre, napätie tu fungovalo a tiež ma očarila záverečná apokalyptická scéna. Môžem len odporučiť. 80/100 Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

D.Moore 

všetky recenzie používateľa

Ptáci jsou pořád tak senzační, jaké jsem si je pamatoval, přímo radost na ně pohledět. Asi nejvíce obdivuji to postupné budování atmosféry a to, jak plynule se film přehoupne ze zajímavého vztahového dramatu plného sympatických postav do nelítostného thrilleru, v němž se bojuje o život. Každá scéna s ptáky je nejen neskutečně napínavá, ale zároveň také ještě napínavější než ta předchozí, takže úžasně mrazivý útok na školáky za několik minut trumfuje "ptakokalypsa" ve městě, kterou později překonává několikanásobný hororový finiš v domě. Technická stránka filmu je stále nesmírně působivá a jestli na někoho působí zastarale, tak prosím, jen ať působí - mně Ptáci nahánějí hrůzu dál a zřejmě pořád budou. ()

Ruut 

všetky recenzie používateľa

UPDATE 2018: Jasně je to klasika - klasika na nedělní odpoledne při dělání důležitějších úkonů nebo úplný relax…Ovšem závěrečná půlhodina v domě je i nyní mistrovským kouskem napětí. A nedokážu si představit co by tohle se mnou udělalo v šedesátých letech. ----- Tentokrát slabších 5 hvězdiček. Půlku filmu zabere strašně dlouhá kompozice, která ale dokonale seznámí s herci. Uznávám že ten kdo očekává nonstop řežbu mezi lidmi a ptáky bude zklamát. Já byl naopak uchvácen i přes slabší triky s ptáky. Vše vynahrazuje skvělá kamera, hudba, atmosféra a hlavně výborný herecký výkon Tippi Hedren a samozřejmě mistrova režie. Dokud jsem neviděl Ptáky, tak bych nevěřil že "monsterhoror" může mít nejlepší hodnocení. ()

Galéria (146)

Zaujímavosti (79)

  • V závere snímky Mitch (Rod Taylor) znáša Melanie (Tippi Hedren), doráňanú po útoku vtákov, z poschodia dole a Lydia (Jessica Tandy) sa vzchopí, aby jej pomohla. Jej utrpenie v nej prvýkrát vyvolá súcit. Mitch dáva Melanii brandy a tá postupne prichádza k sebe. V prvej chvíli rukami máva do prázdna, akoby odháňala imaginárnych vtákov. Mitch jej stlačí ruky a snaží sa ju ukľudniť. Ich pohľady sa stretnú, obaja sa na seba dlho a významne pozrú. Melanie sa uvoľní na pohovke. Stále Mitcha pozoruje a na tvári má výraz hlbokej dôvery. V tomto okamihu sa skrýva posolstvo filmu. Život je neustále odháňanie vtákov a čiastočnú istotu môžeme nájsť len v nadviazaní hlbokého partnerského vzťahu. Záverečná sekvencia, v ktorej hrdinovia prechádzajú popred kŕdeľ vtákov pochmúrny dojem neurčitým a neistým vyznením ešte posilňuje. Neistota je totiž základný obsah snímky. Hitchcock neprichádza so žiadnou lacnou útechou. (Biopler)
  • Určité gestá a pohyby, ktorými sa Melanie (Tippi Hedren) bráni pred vtákmi pripomínajú akési zmyselné podľahnutie a zrútenie. Je to z jej strany pokus ako uniknúť vlastnej slabosti. Vtáci zbavili Melaniu plytkej kultivovanosti a vypočítavej obratnosti a pod nimi odhalili jej prázdnotu. (Biopler)
  • Natáčelo se od 5. března do 10. července 1962 v Kalifornii. (Varan)

Súvisiace novinky

Alfieho Ptáci po bayovsku?

Alfieho Ptáci po bayovsku?

19.10.2006

Šílená představa, řekl by si běžný divák, na jehož názor stejně vysoce postaveni mužové filmařského průmyslu moc nedají. Jenže když je hlavní role v takovém projektu nabídnuta australské krásce Naomi… (viac)

Ptačí zob

Ptačí zob

06.07.2006

Už jsme tu dlouho neměli remake. Těšíte se? Bude to maso. Ale co maso, přímo masochismus (diváků vůči sobě), sadismus (filmařů vůči divákům) a narcisismus (filmařů vůči nim samotným). Ale nebudeme to… (viac)

Remake Vtákov!

Remake Vtákov!

27.04.2005

Nesmrteľný hororový príbeh o agresívnych vtákoch terorizujúcich malé mestečko a jeho obyvateľov dostane nový kabát. Štúdio Universal Pictures totiž pripravuje remake klasiky VTÁCI od majstra filmovej… (viac)

Reklama

Reklama